«Σώστε την Ίο (Save Ios)»: Το Σωματείο που ιδρύθηκε για να προστατέψει την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου

Newsroom
20/08/2020 15:39
 
 
 

 

«Σώστε την Ίο (Save Ios)» ονομάζεται το νεοσύστατο Σωματείο της Ίου που ιδρύθηκε με σκοπό να προστατεύσει την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου, να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, και να προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Το Σωματείο πραγματοποίησε την πρώτη του Γενική Συνέλευση στις 14 Αυγούστου με πλήρη απαρτία.

Όπως αναφέρει το καταστατικό του, οι δύο πρώτοι και κύριοι σκοποί του Σωματείου είναι:

1.«Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου, των παραδοσιακών οικισμών και μνημείων της, και της Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς»

2.«Η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες της Ίου, καθώς και η προστασία του αιγιαλού, των παραδοσιακών μονοπατιών, και των κοινοχρήστων εν γένει χώρων του νησιού από κάθε είδους καταπατήσεις και παράνομες χρήσεις».

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ίο τα τελευταία δέκα χρόνια, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Σωματείο έχει πολλή δουλειά μπροστά του προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς αυτούς.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο

Σε συνέχεια της σχετικής ψηφοφορίας συγκροτήθηκε το πρώτο τακτικό 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Σώστε την Ίο (Save Ios)» ως εξής:

1. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
2. Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Δημητρίου, Αρχιτέκτονας, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ».
3. Γραμματέας ο Στέλιος Δρίσης, Ιατρός Ακτινολόγος, Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ULB.
4. Ταμίας ο Michael Fischer, Γενικός Διευθυντής Haefele Hellas.
5. Μέλος o Alain Flausch, Συνταξιούχος, πρώην Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Δημοσίων Μεταφορών Βρυξελλών, και πρώην Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ένωσης Δημοσίων Μεταφορών.
Ως πρώτο αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Andrea Bosco, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας.

(Visited 1.822 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*