Συμπαράσταση και υποστήριξη Αμοργού στον αγώνα της Τήνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Newsroom
28/05/2020 18:03
 
 
 

 

Ψήφισμα συμπαράστασης και υποστήριξης στον αγώνα που δίνει αυτή την περίοδο ο δήμος Τήνου και ο Τηνιακός λαός ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, εξέδωσε ο δήμος Αμοργού.

Το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Αμοργού εναντιώνεται στην εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων έργου, αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες) στο νησί της Τήνου και γενικότερα στα νησιά μας διότι μια τέτοια κίνηση:

1) Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
2) Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό μας περιβάλλον.
3) Καταστρέφει με την τσιμεντοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα των νησιών μας, πολλές φορές χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους υδροφόρους ορίζοντες των νησιών μας.
4) Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης μας με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να μεταναστεύουν από τον τόπο τους.
5) Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουν οι τοπικές κοινωνίες καθημερινά.
6) Τσαλακώνει τα νησιά μας και τα αναγκάζει να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επενδυτών και όσων αδειοδότησαν τις ενέργειες αυτές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
7) Μετατρέπει το νησί της Τήνου και κατ΄ επέκταση όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο.

Ναι στην ελεγχόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά

Ο Δήμος Αμοργού είναι θετικός στην ελεγχόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας, αλλά είναι αντίθετος στις βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις ΑΠΕ με ανεμογεννήτριες ή άλλα μέσα οι οποίες/α, λόγω των χαρακτηριστικών τους δεν συνάδουν με το περιβάλλον, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των νησιών και τυχόν εγκατάστασή τους οδηγεί στην καταστροφή την ακμάζουσα τουριστική οικονομία των νησιών αυτών, μια οικονομία που πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού, αφού είναι η μοναδική πηγή θέσεων εργασίας, ελπίδας και αισιοδοξίας για τα νησιά και θεωρείται από τις κύριες πηγές εσόδων για τη Χώρα μας.

Προτείνεται:

α) η ομόφωνη υπογραφή του παραπάνω ψηφίσματος υποστήριξης στο Δήμο Τήνου για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) στο νησί της Τήνου από το Δημοτικό Συμβούλιο και β) η εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αμοργού για την αποστολή στο Δήμο Τήνου του παρόντος ψηφίσματος.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*