Πάνδημη γιορτή της Παναγίας Θεοσκεπάστου στην Άνδρο

admin
19/04/2016 08:29
 
 
 

 

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Χώρα της Άνδρου η γιορτή της Παναγίας Θεοσκεπάστου, στον Ιερό Θεομητορικό Ναό της οποίας ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου κ. Δωρόθεος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευδόκιμο Φραγκουλάκη και όλους τους εφημέριους της Άνδρου.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Δωρόθεος Β’ απένειμε το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως σε τέσσερις συνταξιοδοτηθέντες εκπαιδευτικούς της Άνδρου, τιμώντας την επί δεκαετίες προσφορά τους στην εκπαίδευση και μόρφωση των μαθητών του νησιού. Εκ μέρους των τιμηθέντων εκπαιδευτικών, τον κ. Δωρόθεο Β’ ευχαρίστησε ο κ. Κωνσταντίνος Κωσταράς.

Τιμή και στην Ανδριώτισσα μητέρα και σύζυγο ναυτικού

Επίσης, με το Μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης, ο κ. Δωρόθεος Β’ τίμησε και την Ανδριώτισσα μητέρα και σύζυγο ναυτικού, λέγοντας ότι «η Ανδριώτισσα γυναίκα κράτησε το βάρος της οικογενειακής ευθύνης στους ώμους της, αυτή έχει κρατήσει την οικογένεια, αυτή έχει μεγαλώσει γενιές Ανδρίων μόνη της, αυτή τιμά τον κόπο και το μόχθο του ναυτικού συζύγου της, αυτή έχει κλάψει μόνη της πολλές φορές πληγωμένη από τη σαΐτα του θανάτου, όταν οι καμπάνες των Εκκλησιών σήμαιναν πένθιμα, αναγγέλλοντας ναυάγιο και χαμούς στη θάλασσα Ανδρίων ναυτικών».

Ο μητροπολίτης κατέθεσε το Μετάλλιο και το αναμνηστικό Πιττάκιο στο Ναό της Θεοσκεπάστου, έως ότου ιδρυθεί Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Άνδρου, ο οποίος θα το παραλάβει.

 

Λιτανεία και δέηση υπέρ των πνιγέντων ναυτικών

Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος Β’ τέθηκε επικεφαλής της πανδήμου λιτανεύσεως της αγίας εικόνας της Θεοσκεπάστου, η οποία κατέληξε στην Πλατεία Γηροκομείου.

Εκεί απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ.Γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Καπάκης, ενώ ακολούθησε δέηση υπέρ του Εμπειρίκειου Γηροκομείου και των περιθαλπόμενων σ’ αυτό και επηνέθη ο Ευεργέτης του Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, καθώς και οι αείμνηστοι ιδρυτές του.

Τη λιτανεία ακολούθησαν και οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Συρίγος, Συρμαλένιος και Μανιός.

Ο κ. Δωρόθεος Β’ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τις Φιλαρμονικές του Δήμου Λουτρακίου και του Μουσικού Ομίλου Άνδρου, που πλαισίωσαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις.

Τέλος, στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτου ανεπέμφθη δέηση υπέρ των πνιγέντων Ανδρίων ναυτικών και στη συνέχεια έγινε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τον δήμαρχο Άνδρου και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Άνδρου.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 84 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*