Επιμελητήριο Κυκλάδων: Άλμα στο μέλλον

admin
16/03/2016 15:45
 
 
 

Τις νέες, πρωτοποριακές δυνατότητες που έχει πλέον στη διάθεση του και τις οποίες μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του παρουσίασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σύρο.

Αξιοποιώντας ήδη από το 2008 τη σύγχρονη τεχνολογία, το Επιμελητήριο προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και στο πλαίσιο του έργου «Σύγχρονες Ψηφιακές Εφαρμογές της Επιχειρηματικότητας του νομού Κυκλάδων με χρήση Web 2.0/Social Media/Mobile Technologies/Virtual Trade Shows & Ψηφιακή Υποστήριξη Τοπικών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, αναβάθμισε τις υλικοτεχνικές του υποδομές, τα συστήματα διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και την ψηφιακή του παρουσία (επιχειρηματική και τουριστική διαδικτυακή πύλη) μέσα από πλούσιο πολύ-μεσικό και πολύ-γλωσσικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα «ένα έργο που άλλαξε το πρόσωπο του Επιμελητηρίου και τη σχέση του με τα μέλη του» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιάννης Ρούσσος.

Σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τα γραφεία του φορέα σε επτά νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Ρούσσος, η προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώου Άσπα Μαγουλά, ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων Αντώνης Μαραγκός και ο υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων, Διαδικτυακής Πύλης και Εκπαίδευσης Παναγιώτης Θεοδωράκης αναφέρθηκαν επιγραμματικά σε επιμέρους θέματα του τομέα ευθύνης τους, με τον κ. Ρούσσο να μιλά για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του φορέα, αλλά να τονίζει παράλληλα ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε, επίσης, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του φορέα, τη μοναδική λειτουργική του δομή, την αποκεντρωμένη παρουσία του σε επτά νησιά (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο) και την επέκταση του σε Σίφνο και Κέα, καθώς και την εσωτερική (διαδικτυακή) οργάνωση του. Μάλιστα, ο κ. Ρούσσος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρηματιών-μελών του φορέα, τον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βλέπουν ως έναν «πολύτιμο συνεργάτη και σταθερό σύμμαχο» τους.

Ekyklades.gr: Η μεγαλύτερη πύλη του είδους της σε επισκεψιμότητα

«Δυνατό χαρτί» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αποτελεί – σύμφωνα με τον πρόεδρο του – το ανανεωμένο και αναβαθμισμένο portal του φορέα, η επισκεψιμότητα του οποίου αυξήθηκε κατά 202,5{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} μέσα σε έναν χρόνο! Για το portal μίλησε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας και μια μικρή παρουσίαση του.

 

Aegean Cuisine: Δίκτυο αξιοποίησης και προβολής των τοπικών προϊόντων

Το δίκτυο Aegean Cuisine, το οποίο πρόκειται για ένα πρότυπο δίκτυο αξιοποίησης, ανάδειξης, προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, παρουσίασε η υπεύθυνη επικοινωνίας Ναταλία Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις επερχόμενες ενέργειες του δικτύου.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το μέλλον της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες, ο κ. Ρούσσος υποστήριξε ότι, λόγω και των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι Κυκλάδες βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του φορέα επικαλέστηκε στοιχεία για τον τουρισμό που έχει στη διάθεση του το Επιμελητήριο, σύμφωνα με τα οποία μια μεσαία κατηγορία νησιών, όπως π.χ. η Μήλος, χαράσσουν μια ενθαρρυντική πορεία στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το κάθε νησί μπορεί να αναπτυχθεί με ιδίες δυνάμεις, ειδικά αν υπάρχει συνεργασία και οργανωμένη, συλλογική προσπάθεια των τοπικών φορέων».

«Οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν τη νησιωτική πραγματικότητα»

Στην ερώτηση του naxostimes.gr για το κατά πόσο το κεντρικό κράτος στέκεται αρωγός του Επιμελητηρίου, μιας και πάντα όσοι πολιτικοί επισκέπτονται τη Σύρο, έρχονται σε επαφή και με το Επιμελητήριο, ο κ. Ρούσσος απάντησε ότι διαχρονικά «υπάρχει μια απόσταση των κυβερνήσεων από την πραγματικότητα που βιώνουν τα νησιά», γι’ αυτό και ο φορέας επιμένει στο να φέρνει την πληροφόρηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κεντρική εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο προετοιμάζεται κατάλληλα κάθε φορά που κάποιος υπουργός ή βουλευτής πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία του και φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης ατζέντα θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε πολιτικού. Όμως, παρά την υποβολή τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των πολιτικών προωθεί ελάχιστα πράγματα σε κυβερνητικό ή πολιτικό επίπεδο.

«Υπάρχουν κορυφαία θέματα (ΦΠΑ, ακτοπλοϊκό) για τα οποία έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο […] Αν δεν υπάρχουν και αυτοί οι φορείς που πιέζουμε, έχουμε αναρωτηθεί σε ποιο σημείο θα είχαμε φτάσει; Όποιος διεκδικεί, του μένει και κάτι. Όποιος δεν διεκδικεί, δεν παίρνει τίποτα» κατέληξε ο κ. Ρούσσος.

Ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι YouTube του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Το πρόσφατο απολογιστικό έντυπο του Επιμελητηρίου εδώ

 

Ολοκλήρωση έργου σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Από το 2008 το Επιμελητήριο Κυκλάδων αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, προσφέροντας στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια και συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της εποχής.

Σήμερα, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, αναβαθμίζει υποδομές και προσφερόμενες υπηρεσίες για την περαιτέρω στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων-μελών του.

Στο πλαίσιο του έργου «Σύγχρονες Ψηφιακές Εφαρμογές Ανάδειξης της Επιχειρηματικότητας του Ν. Κυκλάδων με χρήση Web 2.0 / Social Media / Mobile Technologies / Virtual Trade Shows & Ψηφιακή Υποστήριξη Τοπικών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναβαθμίζει τις υλικοτεχνικές του υποδομές, τα συστήματα διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και την ψηφιακή του παρουσία (Επιχειρηματική και Τουριστική Διαδικτυακή Πύλη) μέσα από πλούσιο πολύ-μεσικό και πολύ-γλωσσικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:

Διαδικτυακή Πύλη – www.e-kyklades.gr
• Αναβάθμιση των λειτουργιών της διαδικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τον επιχειρηματία των Κυκλάδων.
• Δημιουργία και προσθήκη πολύ-γλωσικού περιεχομένου σε 7 ακόμα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ρώσικα, κινέζικα).
• Προσθήκη και προβολή 10,000 σημείων ενδιαφέροντος με το ψηφιακό τους στίγμα στα 24 νησιά των Κυκλάδων (14 κατηγορίες: παραλίες, οικισμοί, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, λιμάνια-μαρίνες, αεροδρόμια, φάροι, ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, γεφύρια, περιστεριώνες, σπήλαια, πηγές).
• Βελτίωση τρόπου προβολής 3,500 τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους μίνι-ιστοσελίδες, με πολύ-μεσικό περιεχόμενο και προσθήκη επιπλέον 500 επιχειρήσεων.
• Πλοήγηση μέσω ενιαίου ψηφιακού διαδραστικού χάρτη σε συνολικά 14,000 σημεία ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, με πολλαπλά φίλτρα αναζήτησης ανά νησί και ανά κατηγορία.
• Δυνατότητα πλοήγησης στα παραπάνω σημεία μέσω Google Street View.
• Ηλεκτρονικός Οδηγός Τσέπης με χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε νησί των Κυκλάδων και τις
τουριστικές επιχειρήσεις του http://www.e-kyklades.gr/travel/guide
• Εφαρμογή Ψηφιακών Εκθέσεων για την προβολή των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες. Αυτή τη στιγμή τρέχουν πιλοτικά 2 εκθέσεις, για τους παραγωγούς και για τα τουριστικά καταλύματα.
http://vex.e-kyklades.gr/
• Υπηρεσία προσφοράς ηλεκτρονικών κουπονιών και προσφορών/εκπτώσεων για την τόνωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες.
• Ανάπτυξη εφαρμογής για smart-phones (android & iphone) που παρέχει το πληροφοριακό υλικό και τις υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης σε mobile έκδοση.

Παραγωγή Οπτικοακουστικού Υλικού
• Παραγωγή εταιρικών βίντεο υψηλής ποιότητας (2D και 3D) για 58 παραγωγούς των Κυκλάδων, με σκοπό την προβολή των επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις, μέσω διαδικτύου κ.ά.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLCLw4KtghRVwLt6vb2ZzMi7ZXAobCdSvU
• Παραγωγή βίντεο 14 θεματικών ενοτήτων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κυκλάδες διαθέσιμα σε 8 γλώσσες συνολικά: γαστρονομία, διαμονή, ιστορία & πολιτισμός, διασκέδαση, εναλλακτικός τουρισμός, μελισσοκομία, αρωματικά φυτά, εμπόριο & καινοτομία, υποδομές-μεταφορές-κρουαζιέρα, βιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή, τυροκομία, οινοποιία-αποστάγματα-ζυθοποιία, γλυκά. https://www.youtube.com/playlist?list=PLCLw4KtghRVwFSDnuQfSYZZzR_bHXNWMV

Νέες εγκαταστάσεις & επέκταση του δικτύου επικοινωνίας
Μέσω του έργου πραγματοποιήθηκε συνολική αναβάθμιση του δικτύου στη Σύρο και τα 7 νησιά, με νέο εξοπλισμό data room και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις-μέλη μας αλλά και τον επισκέπτη των Κυκλάδων, μέσα από χρήση τεχνολογίας τελευταίας γενιάς.

Πλέον παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες διοργάνωσης εκδηλώσεων με αμεσότερη και ποιοτικότερη διασύνδεση μεταξύ της έδρας στην Σύρο και των 7 γραφείων:
• Βελτιωμένη εμπειρία παρακολούθησης εκδηλώσεων από τους συμμετέχοντες μέσω τηλεδιάσκεψης (πολλαπλές ανά σημείο μεγάλες οθόνες προβολής, μικρόφωνα υψηλής πιστότητας , κάμερες Full HD υψηλής ανάλυσης, διαδραστικοί πίνακες κι ενεργειακή αυτονομία).
• Δυνατότητα διασύνδεσης και με τα 24 νησιά των Κυκλάδων κατόπιν αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του συστήματος τηλεδιάσκεψης.
• Υποδομή διασύνδεσης με τον εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης μέσω ειδικού software από κάθε σημείο του κόσμου με φορητές πλατφόρμες ( smartphone – tablet).
• Eγκατάσταση διαδραστικών οθονών πολυαφής με δυνατότητα και 3D προβολής για την προβολή των Κυκλάδων και των δράσεων του Επιμελητηρίου.

Στα 2 κτήρια στη Σύρο:
• Παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης του οπτικοακουστικού περιεχομένου των εταιρικών βίντεο για τους 58 παραγωγών με τη χρήση γυαλιών 3D. Στο κτήριο Πρασσακάκη υπάρχουν οθόνες 3D, ενώ η συνεδριακή αίθουσα «Βαλμά» διαθέτει σύστημα προβολής 3D με τη χρήση 40 ζευγαριών τρισδιάστατων ενεργών γυαλιών.

Κτήριο Πρασσακάκη
• Το κτήριο Πρασακκάκη έχει διαμορφωθεί πλέον ως «Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Νομού Κυκλάδων».
• Διαθέτει σύγχρονα συστήματα διαδραστικών προβολών για την προώθηση των τοπικών παραγωγών, όπως οθόνες πολυαφής και οθόνες 3D.
• Προώθηση τοπικών προϊόντων σε μορφή ολογράμματος μέσω 3 διαφορετικών συστημάτων προβολής.

Συνεδριακή Αίθουσα «Βαλμά»
• Η ανακαίνιση της αίθουσας «Βαλμά» διαμόρφωσε μία σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα 105 θέσεων με πολλαπλές τεχνικές δυνατότητες.
• Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και μετάφρασης (θέσεις με δέκτες μετάφρασης και δύο θάλαμοι με δυνατότητα πέντε γλωσσών).

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
• Διαδικτυακή Πύλη Κυκλάδων http://www.e-kyklades.gr
• Τουριστική Πύλη Κυκλάδων http://www.e-kyklades.gr/travel
• Κανάλι YouTube https://www.youtube.com/user/kyklades07
• Facebook https://www.facebook.com/cyclades0chamber
• Twitter https://twitter.com/CycladesChamber

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

 

 

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*