Προτάσεις της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες

Newsroom
05/03/2021 10:52
 
 
 

Το «καταφανές έλλειμμα» που χαρακτηρίζει τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά των Κυκλάδων καταγράφει το ομόφωνο ψήφισμα της 3ης Συνδιάσκεψης Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Καταγγέλλοντας την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις επιλογές της για συρρίκνωση του ΕΣΥ και εμπορευματοποίηση της υγείας, η 3η Συνδιάσκεψη Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις και καλεί τους πολίτες των Κυκλάδων, τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς να τις στηρίξουν, αλλά και να αναλάβουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας.

Αναλυτικά, το ομόφωνο ψήφισμα:

Οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας συνεισφέροντας σοβαρά έσοδα στο ΑΕΠ της Χώρας.

Όμως δεν έτυχαν της ανάλογης προστασίας του φυσικού τους περιβάλλοντος, που αποτελεί και τη βασική αιτία έλξης των εκατομμυρίων επισκεπτών που επισκέπτονται τα νησιά μας.

Το βασικό όμως έλλειμμα που χαρακτηρίζει το σύνολο των 24 κατοικημένων νησιών μας εντοπίζεται στην απουσία υποδομών στο χώρο της δημόσιας υγείας, δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις στα τρία νοσοκομεία του νομού, στα κέντρα υγείας και γενικότερα σε ό,τι συνιστά την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία.

Με δεδομένη την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις επιλογές της για συρρίκνωση του ΕΣΥ και υπέρ της εμπορευματοποίησης της υγείας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενά της, εμείς προτείνουμε και καλούμε το λαό των Κυκλάδων να στηρίξει τις ακόλουθες προτάσεις μας.

*Δημιουργία ξεχωριστής ΔΥΠΕ για το Αιγαίο, αφού η 2η ΔΥΠΕ αδυνατεί να καλύψει τα σοβαρά κενά και γενικότερα τις ελλείψεις που εμφανίζει η δημόσια υγεία στα νησιά μας.

*Τροποποίηση των οργανισμών λειτουργίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας, ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και του τουριστικού πληθυσμού των νησιών μας.

*Άμεση κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

*Νέα κτήρια για τα κέντρα υγείας, όπου τα υπάρχοντα είναι παρωχημένα, τριτοκοσμικά και δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες με αποτέλεσμα να γελοιοποιείται η χώρα στα μάτια των αλλοδαπών επισκεπτών μας, π.χ. Κέντρο Υγείας Πάρου Αντιπάρου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων καλεί τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και κάθε ενεργό πολίτη του νομού μας να πάρουν δημιουργικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν στα πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας, αυτά που υποχρεούται η πολιτεία να πράξει για τα νησιά στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*