Ικανοποίηση Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την υπερψήφιση της τροπολογίας για τη νησιωτικότητα στο Ευρωκοινοβούλιο

eurokoinovoulio
admin
06/02/2016 9:48
  •  
  •  
  •  

Την ικανοποίηση του εκφράζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την υπερψήφιση της τροπολογίας του Νίκου Χουντή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζητά τη συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά (μειωμένος ΦΠΑ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει τα εξής:  

Με χαρά το Επιμελητήριο Κυκλάδων χαιρετίζει την τροπολογία για τη νησιωτικότητα, την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Η υπερψήφιση – και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία – της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.

Ενδεικτικά, στο κείμενο αναφέρεται ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζεται ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής». Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν ορθότερα την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρειά μας έχει στερηθεί χρηματοδοτήσεων εξαιτίας του μέχρι τώρα τρόπου υπολογισμού του ΑΕΠ. Υπογραμμίζεται, επίσης, η δυναμική των νησιών σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τονίζεται ότι τα νησιά της Ε.Ε. αποτελούν περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα, με τις νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Θεωρούμε πως είναι, σε πρώτη φάση, θετική η υπερψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, καθώς ενισχύει την επιχειρηματολογία όλων των φορέων στην κοινή προσπάθεια ανατροπής των αρνητικών δεδομένων που επηρεάζουν τα νησιά.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.