Μαθητικός διαγωνισμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ

Newsroom
08/02/2021 11:23
 
 
 

Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» διοργανώνει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).

Ο διαγωνισμός, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, πρόκειται να υλοποιηθεί το τρέχον σχολικό έτος (2020-2021), ενώ λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, όλες οι διαδικασίες είναι καταλλήλως προσαρμοσμένες και θα υλοποιηθούν διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται, ως πολίτες του μέλλοντος των νησιών τους, να εμπνευστούν από την Ατζέντα των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά» και να συμβάλουν ενεργά στο σχεδιασμό του τόπου τους. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης των έργων, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρά τους για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα αναπτύξουν προτάσεις για δράσεις και έργα που θα επιθυμούσαν να υλοποιηθούν στο νησί τους στους τομείς:

i) παραγωγή και διαχείριση καθαρής ενέργειας,

ii) κυκλική διαχείριση απορριμμάτων,

iii) βιώσιμες μεταφορές,

iv) κυκλική διαχείριση υδατικών πόρων.

Οι παραπάνω τομείς αποτελούν τους βασικούς τομείς παρέμβασης της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», την οποία και συντονίζει το ΔΑΦΝΗ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τα σχολεία που θα διακριθούν στο διαγωνισμό το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει, μετά το πέρας του διαγωνισμού, την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών και την γενικότερη ωρίμανση των έργων σε συνεργασία με τους Δήμους ακολουθώντας συμμετοχικές διαδικασίες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν αποκλειστικά σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης των 50 Δήμων- μελών του ΔΑΦΝΗ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια συμμετοχής, θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού https://education.dafninetwork.gr/.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*