Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά

Άκης Αξαόπουλος
27/01/2021 12:08
  •  
  •  
  •  

 

“Ο εμβολιασμός του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα είναι ισότιμος και καθολικός από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που θέτει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μιλώντας τη Δευτέρα(25/1) στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση της αντιπολίτευσης για τον τρόπο εμβολιασμού στα νησιά .
Ο κύριος Κοντοζαμάνης συνέχισε λέγοντας, ότι ο εμβολιασμός στις νησιωτικές περιοχές θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φάση αφορά δεκαοκτώ νησιά, στα οποία ήδη υπάρχουν νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και συνεχίζεται, από τις 18 Ιανουαρίου, για τους πολίτες αυτών των νησιών, σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά γίνεται με εναέρια μέσα, κυρίως με τακτικές πτήσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αφορά δεκατρία νησιά με πληθυσμό άνω των τρεισήμισι χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και οι εμβολιασμοί αυτοί θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, αρχικά για τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με την ίδια διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων και επόπτευσης της όλης διαδικασίας.

Τρίτη φάση

Η τρίτη φάση αφορά δεκαεννιά νησιά με πληθυσμό από χίλιους έως τρεισήμισι χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Σε αυτά τα δεκαεννέα νησιά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα επιτρέπουν τον εμβολιασμό σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πολιτών.

“Η μεταφορά των εμβολίων, μαζί με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και άλλο υλικό, απαιτεί συνδυασμό σε αυτή τη φάση εναέριων και θαλάσσιων μέσων για την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση των ποσοτήτων του εμβολίου, ο όποιος και αυτή τη φορά υλοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία” πρόσθεσε ο κος Κοντοζαμάνης.

Τέταρτη φάση

Η τέταρτη φάση αφορά σαράντα δύο νησιά στο σύνολό τους, με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων μόνιμων κατοίκων. Οι εμβολιασμοί στα μικρά νησιά θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σύνολο του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί και είναι άνω των 18 ετών.

Η έναρξη αυτής της φάσης θα γίνει ουσιαστικά με το Καστελόριζο, όπου από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός του συνόλου των κατοίκων που το επιθυμούν.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενημερώνοντας ειδικότερα την εθνική αντιπροσωπεία, για το πρόγραμμα εμβολιασμών στις Κυκλάδες είπε ότι στην πρώτη φάση -11 Ιανουαρίου-είναι η Σύρος, η Νάξος και η Θήρα με τις αντίστοιχες νοσοκομειακές τους μονάδες.

Στη δεύτερη φάση -28 Ιανουαρίου- είναι η Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Τήνος και Πάρος. Στην τρίτη και τέταρτη φάση είναι τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Πηγή: Reporter.gr

(Visited 247 times, 1 visits today)