Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: «Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία αλλά και το Περιβάλλον»

Newsroom
30/12/2020 11:33
 
 
 

Την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και κατά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας πολύ συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής εκ μέρους της τωρινής κυβέρνησης, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες σε Τήνο και Άνδρο σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, η Ν.Ε. υποστηρίζει ότι «η ποινικοποίηση των αντιδράσεων, η προσπάθεια εκφοβισμού των τοπικών κοινωνιών, η απαξίωση όλων των τοπικών φορέων και η περιφρόνηση των επιχειρημάτων τους, δεν μπορεί να αποτελούν σύγχρονο και δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε μπορεί να λέγεται ανάπτυξη η πρακτική που καταστρέφει τους αναπτυξιακούς πόρους ενός μικρού τόπου».

Γι’ αυτό και καλεί τους πολίτες και τους φορείς όλων των νησιών να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκαιο για την προστασία της φυσιογνωμίας και το μέλλον του τόπου τους.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων έχει ως εξής:

Όπως καθημερινά γίνεται φανερό, η πανδημία και ο εγκλεισμός χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ως ευκαιρία για την προώθηση πολλών νεοφιλελεύθερων μέτρων, που προϋπήρχαν στην ατζέντα της κυβέρνησης και τα οποία πλήττουν κατάφωρα όχι μόνο κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και την ισονομία και τη δημοκρατία, με φαινόμενα μάλιστα ακραίας καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, την οποία αδιαλείπτως εργαλειοποιούν.

Τις προηγούμενες μέρες, δείγματα αυτών των πρακτικών είδαμε να εφαρμόζονται στη Τήνο και στην Άνδρο, όπου – εν μέσω πανδημίας και περιορισμών των πολιτών – η κυβέρνηση θεώρησε ευκαιρία να ξεκινήσουν τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, με την κάλυψη των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών. Απροκάλυπτα δε, στοχοποίησαν τους πολίτες της Τήνου που είχαν εκδηλώσει δημόσια την διαφωνία τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καταλογίζοντας τους πρόστιμα 300 ευρώ, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο λιμάνι ή όχι!

Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους πολίτες της Τήνου και της Άνδρου, ζητάμε τη διαγραφή των προστίμων τους και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των αρχών να σταθούν μεροληπτικά με το μέρος των επενδυτών και να διευκολύνουν πλήθος παρανομιών (παράνομη ναυσιπλοΐα, διανοίξεις δρόμων, σφραγισμένων χώρων, διελεύσεις, κτλ.).

Είναι φανερό ότι αυτή η επίθεση κατά της ζωής μας, των δικαιωμάτων, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων γίνεται στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ήδη από την εκλογή της η παρούσα κυβέρνηση με:

*το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διευκολύνει την εγκατάσταση των πάρκων με δεκάδες νομοθετήματα, με την κατάργηση του τοπικού Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Natura 2000, με την αναβολή και αλλαγή των όρων του δρομολογημένου χωροταξικού των ΑΠΕ,

*το Υπουργείο Πολιτισμού να καλεί τους επενδυτές με ομόφωνες αποφάσεις του ΚΑΣ να καταστρέψουν το πολιτιστικό τοπίο των Κυκλάδων, αγνοώντας την ευρωπαϊκή σύμβαση του τοπίου και την κα Μενδώνη να αποφασίζει τον χρωματισμό των ανεμογεννητριών ώστε να «εντάσσονται στο περιβάλλον»,

*το Υπουργείο Τουρισμού να εγκρίνει τη μετατροπή των νησιών μας σε βιομηχανικό σκηνικό, δηλαδή την υποβάθμιση έως καταστροφή του τουριστικού προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η ποινικοποίηση των αντιδράσεων, η προσπάθεια εκφοβισμού των τοπικών κοινωνιών, η απαξίωση όλων των φορέων της Τήνου και της Άνδρου και η περιφρόνηση των επιχειρημάτων τους, δεν μπορεί να αποτελούν σύγχρονο και δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε μπορεί να λέγεται ανάπτυξη η πρακτική που καταστρέφει τους αναπτυξιακούς πόρους ενός μικρού τόπου.

Είμαστε σίγουροι ότι σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε ανάλογα ζητήματα και στην Πάρο και τη Νάξο, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων, και καλούμε τους πολίτες και τους φορείς των νησιών να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκαιο για την προστασία της φυσιογνωμίας και το μέλλον του τόπου τους.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*