Δήλωση Συρμαλένιου για την απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην αναφορά για το Π.Π.Ι. Σίφνου: «Ελλιπή τα κίνητρα για την στελέχωσή του»

sifnos
Newsroom
17/12/2020 16:22
 
 
 

Ελλιπή παραμένουν τα κίνητρα για στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο.

Με αφορμή την καθυστερημένη απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην αναφορά της επιστολής της Δημάρχου Σίφνου σχετικά με τις ελλείψεις στο Π.Π.Ι. του νησιού, ο κ. Συρμαλένιος – με δήλωσή του – ασκεί κριτική στο συγκεκριμένο Υπουργείο και τονίζει ότι ο αγώνας για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά πρέπει να συνεχιστεί, «έτσι ώστε η υγειονομική ασφάλεια να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάταξη του τουρισμού και της οικονομίας».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Συρμαλένιου με τίτλο «Στην πεπατημένη το Υπουργείο, μονόδρομος ο αγώνας για ισχυρό ΕΣΥ στη χώρα και στα νησιά» έχει ως εξής:
Από την καθυστερημένη κατά πλέον των 2 μηνών απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην ΑΝΑΦΟΡΑ της επιστολής της Δημάρχου, κας Μαρίας Ναδάλη, την οποία καταθέσαμε σχετικά με τις ελλείψεις στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η γνωστή κατάσταση που λίγο πολύ υπάρχει σε όλα τα μικρομεσαία νησιά της χώρας.

Διαπιστώνεται αφενός μεν η άρνηση ειδικευμένων γιατρών να δηλώσουν ενδιαφέρον (ακόμα και σε προκηρύξεις μόνιμων προσλήψεων) κι αφετέρου η συνεχιζόμενη ίδια πολιτική από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης. Μια πολιτική, η οποία ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ΕΣΥ αλλά και ιδιαίτερα τα νησιά, ως να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Έτσι τα κίνητρα για στελέχωση των Κ.Υ. και των Π.Π.Ι. των νησιών παραμένουν ελλιπή (για να είμαστε ειλικρινείς, παραμένουν στο επίπεδο της μικρής αναβάθμισης που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όμως επιτεύχθηκε σε εποχές μνημονίων), ενώ ακόμα και η αξιοποίηση του θεσμού των επικουρικών, δεν προχωράει ικανοποιητικά. Και βεβαίως η λύση που επιλέγει η 2η ΥΠΕ, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου για περιστασιακή κάλυψη των αναγκών με 15νθήμερες μετακινήσεις γιατρών αποτελεί ένα καλό άλλοθι για να μην λύνονται τα προβλήματα.

Στο Π.Π.Ι. Σίφνου αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας ειδικευμένος παθολόγος ως επιστημονικός διευθυντής, που καλύπτει μάλιστα οργανική θέση αγροτικού γιατρού και μία επικουρική παιδίατρος με μονοετή σύμβαση, που ευτυχώς με δική της επιθυμία δήλωσε ότι θέλει να έλθει στο νησί. Πέραν αυτών αγροτικός γιατρός δεν υπάρχει, ενώ ευτυχώς ανανεώθηκε για ένα έτος και η σύμβαση του επικουρικού λοιπού προσωπικού, του βοηθού ακτινολόγου και της νοσηλεύτριας. Επίσης, έχει προκηρυχθεί μια θέση στην καθαριότητα, καθώς έληξε προ μηνών η σύμβαση της καθαρίστριας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σε συνθήκες εντοπισμού περιστατικών covid – 19 στο νησί, το προσωπικό συνολικά του Π.Π.Ι. έδωσε τον καλλίτερο του εαυτό για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Χρέος δικό μας παραμένει, η συνέχιση του αγώνα για ένα ισχυρό ΕΣΥ συνολικά στη χώρα αλλά και στα νησιά, έτσι ώστε η υγειονομική ασφάλεια να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάταξη του τουρισμού και της οικονομίας.

Δείτε εδώ την απάντηση του υπουργείου Υγείας:

(Visited 44 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*