Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργία εντυπώσεων εκ μέρους της ΝΔ με θύμα την εθνική και κυκλαδική αγροτική ανάπτυξη»

Newsroom
23/10/2020 15:32
 
 
 

Απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση της Δ.Ε.Ε.Π. Κυκλάδων της ΝΔ αποτελεί το σημερινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το οποίο «περνά στην αντεπίθεση» και υπεραμύνεται των απόψεων του κόμματος στη συζήτηση τόσο της τροπολογίας για την αποζημίωση των αγροτών από τον «Ιανό» στη Βουλή, όσο και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι σαφές ότι η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ επιλέγει να αποκρύψει εσκεμμένα την αλήθεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει τους αγρότες και συνολικά τους πολίτες ως αδαείς καταναλωτές επικοινωνιακών τακτικών και στερεί τους πολίτες από ουσιαστική ενημέρωση για την πολιτική της».

Το πλήρες περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων:

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε στο Εθνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση της τροπολογίας για την αποζημίωση των αγροτών από τον «Ιανό». Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούνταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2027.

Και αντί στο δημόσιο διάλογο να παρουσιάζονται πολιτικά επιχειρήματα και στρατηγικά σχέδια για το μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε ιδιαίτερες περιοχές με μοναδικό αγρο-διατροφικό χαρακτήρα, όπως οι Κυκλάδες, αντί να συζητείται πώς θα στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και ο εκσυγχρονισμός της καθώς και η ηλικιακή ανανέωση του τομέα, πώς θα ενισχυθεί η διατροφική ασφάλεια και θα ανασχεθεί η λιτότητα των ευρωπαίων καταναλωτών, πώς θα διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα και θα μειωθούν τα φυτοφάρμακα, εμφανίστηκε «παρέμβαση» της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ.

Μια ανακοίνωση, η οποία αποτελεί αυτούσια αναπαραγωγή της κεντρικής ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, ωσάν η τοπική ΝΔ να αδυνατεί να παράξει πολιτικό λόγο που να αφορά πραγματικά στην επαγγελματική κοινότητα των αγροτών στις Κυκλάδες, με αόριστες αναφορές σε πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν βλαπτικές για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, με ανυπόστατες εικασίες και μυθεύματα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και με κατακλείδα το γνωστό «λιβάνισμα» του πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ επιλέγει να αποκρύψει εσκεμμένα την αλήθεια τόσο για την τροπολογία, όσο και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, αναφορικά με την Τροπολογία:
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η τροπολογία, παρότι αποσπασματική και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», είναι σε θετική κατεύθυνση και ζήτησε να ισχύσει για όλες τις ζημιές και τους ασφαλισμένους αγρότες.

1.Οι αποζημιώσεις έπρεπε να έχουν καταβληθεί μέχρι μέσα Οκτωβρίου, με την τροπολογία η πληρωμή τους μετατίθεται τουλάχιστον για την αρχή του επόμενου έτους.

2.Η τροπολογία δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές του 20%. Η επιλεκτική διαφοροποίηση στις αποζημιώσεις με πολιτική απόφαση θα επαναφέρει το πελατειακό κράτος στον γεωργοασφαλιστικό τομέα (δηλαδή οι αγρότες των Κυκλάδων θα λαμβάνουν το 80% της αποζημίωσης σε αντίθεση με τους Θεσσαλούς που θα παίρνουν το 100%).

3.Έπρεπε να νομοθετηθεί η δυνατότητα να δοθεί η κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ για όλα τα έτη από το 2011 και μετά και όχι μόνο για το 2018 και το 2019. Και να γίνει χρήση τους μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα.

4.Έπρεπε να γίνει δεκτή η τροπολογία για τη μη απόλυση έμπειρων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η εκτιμητική διαδικασία.

Αναφορικά με την ΚΑΠ:
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι εντείνει τις ανισότητες, δεν είναι καινοτόμα και δεν απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση της διατροφικής αλυσίδας.

Καταψήφισαν την ανακολουθία λόγων και πράξεων μεταξύ της ΚΑΠ και της κατά τα άλλα ψηφισμένης με ευρεία πλειοψηφία Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τη Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και το νέο Κλιματικό Νόμο, που προτείνουν τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030 και λιγότερα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία. Καταψήφισαν τη βιομηχανική γεωργία, στηρίζοντας τη γεωργία μικρής κλίμακας, που αποτελεί χαρακτηριστικό των Κυκλάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το πολιτικό πλαίσιο για την κατανομή των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στην αγροτική ανάπτυξη. Πολιτικό πλαίσιο που θα κρίνει και την έκταση και ένταση των αλλαγών για τη βιωσιμότητα της ελληνικής και κυκλαδικής αγροτικής παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες εντός και εκτός Ευρώπης: (α) για την προστασία από τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου ώστε να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και κατανάλωση, (β) για την αύξηση των κονδυλίων για την Αγροτική Ανάπτυξη μαζί με αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εδώ στις Κυκλάδες, ζητήματα όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου και του επαγγέλματος των αγροτών, οι πιέσεις στην αγροτική γη από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερβόσκησης, των υπεραντλήσεων, των υδροβόρων καλλιεργειών, της υπερβολικής χρήσης των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η σύνδεση των αναβαθμίδων με την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αναβάθμιση των μοναδικών αγροτικών προϊόντων των νησιών μας με πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ και η στήριξη των μικρών παραγωγών, συνεργειών και δικτύων, οφείλουν να μας κινητοποιήσουν όλους.

Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τους αγρότες και συνολικά τους πολίτες ως αδαείς καταναλωτές επικοινωνιακών τακτικών. Νηπιοποιεί τον πολιτικό λόγο και στερεί τους πολίτες από ουσιαστική ενημέρωση για την πολιτική της.

Ας εξηγήσει η ΝΔ πού ευνοεί την Ελλάδα η πρόταση που υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο και ας εξηγήσει η Τοπική της Επιτροπή στις Κυκλάδες γιατί οι αποζημιώσεις των Κυκλαδιτών αγροτών υπολείπονται άλλων σε περιοχές όπου πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της χώρας «στριμώχτηκε» αγρίως από τους εκεί παραγωγούς.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*