Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων

admin
09/12/2015 2:57
  •  
  •  
  •  

Με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων του χειμώνα συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεωργίου Λεονταρίτη.

Ειδικότερα, κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφορικά με την εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων.

Ο κ. Λεονταρίτης (αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας για το έργο που επιτελούν, καθώς και στα στελέχη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τους εθελοντές) επισήμανε την ανάγκη άμεσου προγραμματισμού στον τομέα της πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Η ενημέρωση αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με την οργάνωση σεμιναρίων σε σχολεία, πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, συλλόγους εθελοντών και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια μέσω των υπηρεσιών της (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση Τεχνικών Έργων).

Συζήτηση και κατάθεση προτάσεων

Στην ατζέντα της συνεδρίασης εξετάστηκαν επίσης τα εξής θέματα:

*Οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών των Δήμων που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας (ανάθεση-καταμερισμός αρμοδιοτήτων).

*Ο συντονισμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ. κλπ), σε επίπεδο Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων.    

*Ο έλεγχος των ρεμάτων και ειδικά των σημείων εκείνων που παρουσιάζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

*Ο έλεγχος και η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού (φορτηγά, εκσκαφείς, φορτωτές, γκρέιτερ, αποφρακτικά, φορητές αντλίες, κλπ) από τους αρμόδιους φορείς.

*Ο καθαρισμός των φρεατίων και γενικώς ο έλεγχος της ταχείας απορροής των υδάτων από το οδικό δίκτυο ευθύνης τους.

*Η αναγκαιότητα ίδρυσης εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων σε Δήμους της Π.Ε. Κυκλάδων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα και παράλληλα ενημέρωσαν για τον βαθμό ετοιμότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την προτροπή στους εκπροσώπους των δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων να προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.