Τρεις Κυκλαδίτισσες υπογράφουν την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος

admin
08/12/2015 14:20
 
 
 

Η έπαρχος Θήρας Θεώνη Λειβαδάρου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης Μαρία Καζαντζάκη και η αντιδήμαρχος (Πολιτισμού) δήμου Σύρου-Ερμούπολης Θωμαή Μενδρινού είναι ανάμεσα στους 30 νέους αυτοδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.)

Για πρώτη φορά, νέοι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τα κοινά σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο παρεμβαίνουν συνολικά για τις τοπικές τους κοινωνίες, αλλά και για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα.

Η έπαρχος Θήρας κ. Λειβαδάρου

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Α)

Για την επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δεκέμβριος 2015)

Η ανάγκη για αλλαγές τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων από όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας.

Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπογράφουν το παρόν κείμενο είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στο χώρο που κινείται εργασιακά και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σύρου-Ερμούποληςκ. Καζαντζάκη

 

Σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Έχοντας ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και την ορθολογιστική οικονομική διαχείριση, που αποτελούν τη βάση για την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού οργανισμού, η διαφάνεια καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ.

Θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος. Από τη μία η αισθητή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και από την άλλη, οι προϋπολογισμοί που βγαίνουν εκτός της αρχικής τους κατάρτισης, δημιουργεί την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία έργων υποδομής σε κάθε πόλη και νησί, χωρίς να χρειάζονται τα χρήματα για μια πλατεία ή μια ανάπλαση μιας γειτονιάς, να δαπανώνται από τα χρήματα των δημοτών ή από τα δημοτικά τέλη.

Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά manager με σκοπό να βάζει στόχους, να θέτει προτεραιότητες, να αντλεί πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, να πληρώνει το προσωπικό στην ώρα του, να έχει τον πολίτη ικανοποιημένο, αλλά και συμμέτοχο στη λειτουργία της πόλης, να χρησιμοποιεί τη βοήθεια της τεχνολογίας, τόσο για μείωση κόστους, όσο και χρόνου και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας κάθε είδους (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ). Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα και οι όποιες αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα αυτό το σκοπό.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τοπικά στρατηγικά σχέδια για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρει μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.

Η αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Μενδρινού

Τα μέλη της Ε.Ν.Α. πιστεύουν σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεκδικεί ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και θα τις συνδυάζει με ταυτόχρονη εισροή επιπλέον πόρων από αυτές. Νέες αρμοδιότητες και νέα έσοδα, πρέπει να πάνε μαζί. Διεκδικητικός ο ρόλος της, αλλά και αναπτυξιακός για την επόμενη ημέρα, μακριά από σκοπιμότητες συμφερόντων. Η απαγκίστρωση από τα κόμματα και ο απογαλακτισμός της θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να περάσουν πιο ενωτικά στο αύριο.

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος έχει ήδη παρέμβει στον τύπο για σημαντικά ζητήματα και έχει ως στόχο την κινητοποίηση νέων ανθρώπων, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και από άποψη νέων ιδεών, για συμμετοχή στα κοινά και την αξιοποίησή τους σε κάθε δήμο ή περιφέρεια, με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες για πιο έξυπνες και πράσινες πόλεις και θα μπορέσουν να φέρουν την ελπίδα και την προοπτική στις τοπικές κοινωνίες ότι κάτι καλύτερο γίνεται. Το εγχείρημα να συντονιστούμε νέοι αιρετοί από κάθε γωνιά της χώρας, γίνεται για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και ευελπιστούμε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει την πυξίδα και το έναυσμα για μελλοντικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε νοοτροπίες, κάτι που στην παρούσα στιγμή έχει ανάγκη η χώρα μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

 

Την ιδρυτική διακήρυξη της Ε.Ν.Α. συνυπογράφουν 30 νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας:

Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Παλλήνης

Δημήτρης Μιχαλέλης, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Πεντέλης

Ασημίνα (Μίνα) Παπαναστασίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Δημήτρης Κούβελας, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Θεσσαλονίκης

*Θεώνη Λειβαδάρου, Οικονομολόγος, Έπαρχος Θήρας (Σαντορίνης), Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

*Μαρία Καζαντζάκη, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Ανατολή Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Βανέσσα Μαυροειδή, Φιλόλογος-Νομικός, Αντιδήμαρχος δήμου Μεγαρέων

Ανδριάνα Αλεβίζου, Φιλόλογος-Νομικός, Αντιδήμαρχος δήμου Ιλίου

Βιβή Ποταμούση, Αντιδήμαρχος δήμου Χίου

*Θωμαή Μενδρινού, Απόφοιτη ΑΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιδήμαρχος δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Καλλιόπη (Κέλλυ) Καραμάνη, Οικονομολόγος, Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου

Κυριακή (Σάντυ) Κλάδου, Οικονομολόγος, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης

Ελένη Φύκα, Οικονομολόγος-Εφοριακός, Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Πολιτικός Μηχανικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Μανώλης Μάκαρης, Ιατρός-Καρδιολόγος, επικεφαλής Αντιπολίτευσης, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Καλαμάτας

Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής Αντιπολίτευσης, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Κομοτηνής

Ειρήνη Λελέκη, Κοινωνιολόγος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Καστελλορίζου-Μεγίστης

Ελένη Βάκα, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων

Μαρία Λοτσάρη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου

Αναστασία Παππά, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Μαραθώνα

Ιορδάνης Μπάντης, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Αμυνταίου

Κατερίνα Κολοκοτρώνη, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ανατολικής Μάνης

Γεωργία Μπούκα, Απόφοιτη ΑΕΙ, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Κέρκυρας

Άννα Μαρία Τσικρικώνη, Οικονομολόγος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Παπάγου-Χολαργού

Μαρία Κουρή, Ιατρός, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ηλιούπολης

Δάφνη Δεληπάλα, Πολιτική Επιστήμων, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ωραιοκάστρου

Θανάσης Βλαχοπιώτης, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Αμαρουσίου

Αλεξία Γκιρτζίκη, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ξάνθης

Βένη Τσέλιου-Παναγοδήμου, Υπάλληλος ΤΕΙ, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*