Στο 15ο φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης το Επιμελητήριο Κυκλάδων

admin
10/11/2015 18:45
 
 
 

«Έξυπνες Πολιτικές για Έξυπνα Νησιά» (SMART Policies for SMART Islands) ήταν ο τίτλος του 15ου φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) που πραγματοποιήθηκε στο νησί Κρκ της Κροατίας και στο οποίο συμμετείχε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και σε αυτό παρέστησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΟΚΕ, καθώς και εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στην ατζέντα του φόρουμ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του INSULEUR.

Σύμφωνα με τις κεντρικές θεματικές, μεταξύ των προτεραιοτήτων για τα νησιά συγκαταλέγονται η ενεργειακή αυτονομία, η βιωσιμότητα, η διασύνδεση των μεταφορών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών.

 

Ενημέρωση των συμμετεχόντων για καίρια ζητήματα των Κυκλάδων

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα του Δικτύου καίρια ζητήματα, όπως η άρση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά και η ενεργειακή αυτονομία των μη διασυνδεδεμένων νησιών των Κυκλάδων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, το Επιμελητήριο ζήτησε από τον Έλληνα Πρόεδρο του INSULEUR Γιώργο Μπενέτο, την πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης για την κρουαζιέρα.

Το θέμα του ΦΠΑ παρουσιάστηκε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΟΚΕ και των λοιπών παρευρισκόμενων από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά, ενώ στη συνέχεια, το θέμα έθεσε στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, η οποία με ομόφωνη απόφαση εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του INSULEUR να προχωρήσει σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Eurogroup). Οι παρεμβάσεις αυτές ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης.

Αναφορικά με την ενέργεια, συζητήθηκε η σημασία της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε το σχετικό έργο που τρέχει για τις Κυκλάδες.

Σύσκεψη για την κρουαζιέρα

Τέλος, ύστερα από πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κρουαζιέρα, με τον συντονισμό του INSULEUR και τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Βενετίας και του Οργανισμού Λιμένος Βενετίας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν, υπό το πρίσμα πραγματικών παραδειγμάτων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων να δημιουργήσει σημαντικούς δίαυλους επικοινωνίας, αλλά και να αποκτήσει πρόσθετη τεχνογνωσία.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την ενασχόλησή του το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κρουαζιέρα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ευελπιστεί να δημιουργήσει μηχανισμούς υποστήριξης της κρουαζιέρας τόσο για τους διεθνώς αναγνωρισμένους προορισμούς (οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος), όσο και για ανερχόμενους προορισμούς των Κυκλάδων που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλου είδους προκλήσεις.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*