Έπαρχος Τήνου: «Δεν είμαστε γραφικοί Γαλάτες» – Νέο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Αιολικά Πάρκα

Newsroom
29/05/2020 14:14
 
 
 

 

«Δεν είμαστε γραφικοί Γαλάτες» δήλωσε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Έπαρχος Τήνου κα Νατάσα Δεληγιάννη-Άσπρου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι η έντονη αντίδραση των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο νησί τους δεν είναι αναίτια.

Η κα Δεληγιάννη-Άσπρου αναφέρθηκε, επίσης, στην καταστολή των ειρηνικών κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά ούτε και τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το παρελθόν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Τα νησιά μας χρήζουν προστασίας […] Νιώθουμε ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό των αιολικών επενδύσεων και δεν μας λέει κανείς για το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επενδύσεις π.χ. τις τουριστικές, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι νεφελώδες και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που εξέφρασαν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στον αγώνα των Τηνιακών.

Χατζημάρκος: «Έγκλημα» εναντίον των νησιών

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για «έγκλημα» εναντίον των νησιών που αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα τους και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διατήρηση της τουριστικής τους ταυτότητας. Επίσης, κάλεσε όσους «κουνούν το δάκτυλο» στην περιφερειακή αρχή για τον τρόπο που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα, να σταματήσουν τις προκλήσεις, αφού κατά το παρελθόν τάχθηκαν υπέρ των ανεμογεννητριών με ομόφωνες θετικές αποφάσεις του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Εξωμβούργου και του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου.

«Να σταματήσουν τις προκλήσεις κάποιοι “έξυπνοι” που τότε ψήφισαν “ναι” στην αδειοδότηση του πάρκου στα Υστέρνια και σήμερα θέλουν να ξεπλύνουν την δική τους ντροπή και θέλουν να ηγηθούν με θρασύ και αήθη τρόπο, κάνοντας παρατηρήσεις στην Περιφέρεια για το ποιος είναι ο αγώνας της. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά οι φαραωνικού μεγέθους επενδύσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι διαχρονικά, η νομοθεσία γίνεται ευνοϊκότερη για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Να «ανοίξει» η συζήτηση για τον «οδικό χάρτη» του αναπτυξιακού μοντέλου που θέλει η κάθε κυβέρνηση για τα νησιά, πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ενώ ο έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς κατέστησε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα – φαραωνικού μεγέθους – δεν είναι ευπρόσδεκτα στα νησιά.

Στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου και υπέρ του δίκαιου αγώνα τους τάχθηκαν, επίσης, η κα Βενετοκλή (αντικαταστάτρια του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Λυγνού, ο οποίος για ιατρικούς λόγους δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση), ο κ. Ντουνιαδάκης, καθώς και οι κ.κ. Κόκκινος και Αττιτής.

Ας σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε ομόφωνα δεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε η κα Δεληγιάννη-Άσπρου, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου επέλεξε να ψηφίσει λευκό.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20/5/2020, την παρουσία Αστυνομικής Δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού.

Επαναλαμβάνουμε ότι ΖΗΤΑΜΕ την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.

Επικουρικά ΖΗΤΑΜΕ να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Εξουσιοδοτούμε την Οικονομική Επιτροπή, στην επόμενη συνεδρίασή της, να αναθέσει σε δικηγόρο να ασκήσει Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της εκδοθείσας στις 25.5.2020 Τροποποιητικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο) καθώς και να αποφασιστεί, αν απαιτείται η συνέχιση ή όχι της ασκηθείσας Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της προηγούμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Επίσης εξουσιοδοτούμε την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει την εκπροσώπησή μας ενώπιον του ΣτΕ στις 3/6/2020 κατά την εκδίκαση της Αίτηση Ακύρωσης κατά της αρχικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ασφάλεια των συναλλαγών και επενδύσεων, που ειδικά για το Νότιο Αιγαίο είναι ανέφικτη από τη μη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, καθώς και την απλούστευση αδειοδότησης επενδύσεων που να περιλαμβάνει όμως και άλλες επενδύσεις και όχι μόνο την απλούστευση αδειοδότησης των αιολικών πάρκων.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*