Γιάννης Ρούσσος (πρόεδρος Επιμελητηρίου): «Την επόμενη μέρα του τουρισμού, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο»

royssos giannis
Newsroom
18/05/2020 16:16
 
 
 

 

Νέα δεδομένα επιβάλλει η πραγματικότητα του κορωνοϊού στον Τουρισμό και μόνο όσοι αποδεχθούν και προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν από δω και στο εξής, θα καταφέρουν να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριοποίησή τους στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και βασικοί συνεργάτες του, στην οποία παρουσιάστηκαν τα νέα σύγχρονα και εξ αποστάσεως δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα-webinar που οργανώνει ο φορέας, σε συνεργασία με επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς και εξειδικευμένους εισηγητές. Επίσης, έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε το Επιμελητήριο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο νομό (ΦΠΑ, πρωτογενή τομέα, υγεία, τουριστικό τομέα), ειδικά αυτή την περίοδο της υγειονομικής και κατ’ επέκταση και οικονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αξιοποιώντας πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, προέβη σε παρεμβάσεις και προτάσεις προς την κυβέρνηση με σκοπό να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών για να συμπεριληφθούν στα μέτρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις οποίες και παρουσίασε στα ΜΜΕ.

Μετά την ενημέρωση που έγινε από την Διευθύντρια του Επιμελητηρίου κα Έλενα Δημακοπούλου για τον τρόπο με τον οποίο ο φορέας οργανώθηκε, προκειμένου – αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία – να εξακολουθήσει να προσφέρει απρόσκοπτα, αλλά και με ασφάλεια, τις υπηρεσίες του κατά την διάρκεια της καραντίνας (π.χ. εργασία εξ αποστάσεως και εκ περιτροπής), ο κ. Ρούσσος αρχικά ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την πειθαρχία, κατανόηση και προσαρμοστικότητα τους σε πρωτόγνωρες ανάγκες, όπως είπε.

Όσον αφορά στα σεμινάρια (το πρόγραμμα και τη θεματολογία των οποίων παρουσίασε ο υπεύθυνος Νέων Τεχνολογιών και Κατάρτισης κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης), ο πρόεδρος του φορέα έκανε λόγο για μια χρήσιμη και – ουσιαστικής αξίας – εκπαιδευτική διαδικασία που εστιάζει στην έγκυρη και σωστή ενημέρωση των μελών του σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να είναι έτοιμα για το νέο μέλλον της επιχειρηματικότητας. Η υλοποίησή των σεμιναρίων θα επιτευχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεπικοινωνίας Webex για την εξ αποστάσεως σύγχρονη συμμετοχή έως 1000 σημείων από τον προσωπικό υπολογιστή/smartphone/tablet κάθε συμμετέχοντα.
Η εν λόγω πλατφόρμα προστίθεται στο σύγχρονο σύστημα τηλεδιάσκεψης που λειτουργεί ήδη από το 2008 και διασυνδέει τα γραφεία-συνεδριακές αίθουσες του Επιμελητηρίου σε 8 νησιά (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρος, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο), δίνοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης οπτικοακουστικής παρακολούθησης και ενεργούς συμμετοχής μέχρι 700 ατόμων. Επομένως, υπερδιπλασιάζεται με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των συμμετοχών.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Eπιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και η TÜV HELLAS και με εξειδικευμένους εισηγητές, οι οποίοι διαθέτουν υψηλή εκπαίδευση αλλά και μεγάλη εμπειρία στην πρακτική εφαρμογή των όσων θα παρουσιάσουν.
Η θεματολογία τους στοχεύει να αναδείξει τις νέες τουριστικές συνήθειες και ανάγκες και καλύπτει τους σημαντικότερους τομείς που απασχολούν στην παρούσα περίοδο τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων, όπως είναι η μαζική εστίαση, οι χώροι φιλοξενίας (ξενοδοχεία/καταλύματα) και τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά και τομείς που οι νέες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μέσα από τις παρουσιάσεις των εισηγητών θα παρουσιαστούν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν τον χάρτη της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες και θα αναλυθούν στην πράξη όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που θα συνεχιστεί και μετά το 2020 […] Ο τουρισμός που ξέραμε, έχει αλλάξει ριζικά και ήρθε για να μείνει […] Ο τουριστικός χάρτης επανασχεδιάζεται και όσοι έχουν “ανοιχτά αυτιά”, θα πάρουν σαφέστατα μηνύματα για την επόμενη μέρα του τουρισμού, που τίποτα δεν θα είναι το ίδιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρούσσος, τονίζοντας ότι η απόφαση του εκάστοτε επιχειρηματία για το πώς θα πορευθεί, είναι «προσωπική του ευθύνη». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η απόφαση αυτή σαφώς και επηρεάζεται κι από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται.

Logistics centre στον Πειραιά για τα κυκλαδικά προϊόντα

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου «έβγαλε» και μια σημαντική είδηση για τα κυκλαδικά προϊόντα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Cluster για τα κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας» που υλοποιεί πιλοτικά η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού δικτύου επιχειρήσεων (business cluster) στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των προϊόντων τους καθώς και την είσοδό τους σε νέες αγορές.

Όπως λοιπόν, έγινε γνωστό, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η ολοκλήρωση ενός Logistics Centre στο λιμάνι του Πειραιά (κοντά στις πύλες Ε7 και Ε4) για την διακίνηση, προώθηση και επικοινωνιακή στήριξη των κυκλαδικών προϊόντων τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, επίσης, για τη δημιουργία market place για επιχειρηματίες/παραγωγούς και καταναλωτές, την δημιουργία «καταστημάτων εμπειρίας» σε νησιά υψηλής επισκεψιμότητας και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε πύλες εισόδου/εξόδου των νησιών, απ’ όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται κυκλαδικά προϊόντα σε ειδικές συσκευασίες και να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά.
Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση εν ευθέτω χρόνω.

Τέλος, με αφορμή τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, δόθηκαν επιπλέον διευκρινίσεις και πληροφορίες για τη σημασία της σωστής, έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων, αναλύθηκαν θέματα που αφορούν το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί έως τώρα από την Κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (όπως οι συντελεστές ΦΠΑ, το εργασιακό καθεστώς, η υποστήριξη της επαναλειτουργίας της κρουαζιέρας) και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για τις ανάγκες της επόμενης ημέρας.

Δείτε το βίντεο και ενημερωτικό υλικό από τη συνέντευξη τύπου.

(Visited 205 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*