Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι να μεταβαίνουν με αεροπλάνο στα νησιά ζητά ο δήμαρχος Μυκόνου

Newsroom
02/04/2020 03:39
 
 
 

 

Την αντίφαση μεταξύ αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων προς τα νησιά ως προς τα μέτρα προφύλαξης που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού επισημαίνει με επιστολή του στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ο κ. Κουκάς υπογραμμίζει ότι ενώ στα πλοία ισχύει απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά εκτός των μόνιμων κατοίκων, η μετάβαση από και προς τον αερολιμένα Μυκόνου πραγματοποιείται με ελαστικότερους περιορισμούς κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Κουκάς ζητά να απαγορευτεί και η μετάβαση μέσω αεροπλάνου σε οποιονδήποτε εκτός των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι θα μπορούν να μεταβούν άπαξ και επιπλέον να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα λιμάνια.

Να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσε στον κ. Χαρδαλιά και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Μυκόνου:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της οδηγίας «Μένουμε στο σπίτι», την αναγκαία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κυβερνητικά μέτρα, καθώς και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ πως βρισκόμαστε στην πλέον κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με δεδομένη την απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά με πλοίο εκτός των μόνιμων κατοίκων, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, πως η μετάβαση από και προς τον Αερολιμένα Μυκόνου, πραγματοποιείται με ελαστικότερους περιορισμούς από την ακτοπλοϊκή απαγόρευση.

Μάλιστα, ενώ το μέτρο περιορισμού μετακίνησης μέσω πλοίου έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθώς λόγω ελέγχων και περιορισμών δεν μπορεί να μεταβεί στο νησί κανένας που δεν είναι μόνιμος κάτοικος και δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δημιουργείται το παράδοξο – και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία- να μπορεί να μεταβεί με αεροπλάνο με βεβαίωση εργοδότη τύπου Ά.

Ο Διοικητής της Υ.Π.Α. με το με αρ. πρωτ Δ/ΥΠΑ/11074/24.03.2020 έγγραφο του «περί περιορισμού των αεροπορικών μετακινήσεων», έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να έχουν οι επιβάτες, στα οποία παραδόξως περιλαμβάνεται η βεβαίωση εργοδότη.

Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, πολίτες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το καράβι προς το νησί μας, διότι τους έχουμε αρνηθεί, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, την χορήγηση βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, καθότι δεν την δικαιούνται, να μεταβαίνουν τελικά αεροπορικώς.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων του νησιού με κάθε δυνατό τρόπο, να απαγορευτεί η μετάβαση μέσω αεροπλάνου σε οποιονδήποτε εκτός των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι θα μπορούν να μεταβούν άπαξ και επιπλέον να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα λιμάνια.
Συγκεκριμένα, προτείνεται να εκδοθεί πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα θέτει επακριβώς τους ίδιους περιορισμούς με τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις ως εξής:

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τις μετακινήσεις των αεροσκαφών του πρώτου εδαφίου προς τη νησιωτική Ελλάδα, εφόσον αυτές διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά:

α) των μόνιμων κατοίκων των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα,

β) των μόνιμων κατοίκων των νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών,

γ) του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους,

δ) των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

ε) του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, καθώς
και του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

στ) των μετακινούμενων για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

Κύριε Υπουργέ,

Τα νησιά μας είναι κατά βάση απομονωμένα, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές υγείας και με δύσκολη την αεροδιακομιδή σε περίπτωση κινδύνου ή αντίστοιχα ενδεχόμενης μαζικής εξάπλωσης κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων των νησιών με κάθε δυνατό τρόπο και κυρίως μέσα από συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα αποτρέψουν την ενδεχόμενη διάδοση του ιού στα νησιά τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

(Visited 414 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*