“Παύθηκε από προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου επειδή… έπραξε το καθήκον της”

admin
12/08/2015 2:33
  •  
  •  
  •  
Τα σφαγεία της Νάξου

Την άδικη και χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών “τιμωρία” της κτηνιάτρου Κατερίνας Πρωτονοταρίου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας στη Νάξο καταγγέλλει ο Σύλλογος υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.

Όπως σημειώνει σε έγγραφο που απέστειλε με αποδέκτες τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγάιου Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζανετίδη
 και τον εκτελεστικό γραμματέα Δ. Σκιαδά, η κ. Πρωτονοταρίου, παύθηκε από τη θέση του προϊσταμένου του τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου χωρίς καν να της δοθεί η δυνατότητα βάσει του νόμου, να εξηγήσει τη στάση της για τις ενέργειες που έκανε, σχετικά με το θέμα του κλεισίματος του Σφαγείου της Χώρας Νάξου. Στην υπόθεση εκτός από την περιφέρεια εμπλέκονται ο δήμος Νάξου και Μκρών Κυκλάδων, καθώς και ο Σύλλογος Κρεοπωλών που μισθώνει το σφαγείο. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κυκλάδων της Περιφέρειας, ζητά “την άμεση και δίκαιη αποκατάσταση της συναδέλφου ηθική και οικονομική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος καταγγέλθηκε αδίκως κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που αφορούσε την προάσπιση της δημόσιας υγείας” και ανακοινώνει ότι θα προκηρύξει στάση εργασίας όλων των υπαλλήλων της ΠΕ Κυκλάδων, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για έμπρακτη συμπαράσταση στην κ. Πρωτονοταρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το ιστορικό του θέματος όπως περιγράφεται στο έγγραφο (αρ.πρ. 253) του Συλλόγου υπαλλήλων:

Θέμα : Υπόθεση της Συναδέλφου Κατερίνας Πρωτονοταρίου, ΠΕ Κτηνίατρου της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων, Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας σε διαδοχικές συνεδριάσεις του και μετά από έγγραφο αίτημα της συναδέλφου Κατερίνας Πρωτονοταρίου, ΠΕ Κτηνίατρο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων, Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου, συζήτησε διεξοδικά το θέμα και αφού έλαβε υπόψη του όλα τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν και αφορούν το συγκεκριμένο θέμα και τις απόψεις της συναδέλφου θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η συνάδελφος παύθηκε από τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου χωρίς καν να της δοθεί η δυνατότητα βάσει του Νόμου, να εξηγήσει τη στάση της για τις ενέργειες που έκανε σχετικά με το θέμα του Σφαγείου Χώρας Νάξου.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα οι ιδιώτες εκμεταλλευτές του Σφαγείου Χώρας Νάξου (το Σφαγείο είναι μισθωμένο από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε ιδιώτες) άσκησαν αφόρητες πιέσεις για να λειτουργήσει εκ νέου το Σφαγείο.

Στο συγκεκριμένο σφαγείο είχαν σταματήσει οι κρεοσκοπικοί έλεγχοι από τους κτηνιάτρους του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου λόγω της γειτνίασης με τον ΧΑΔΑ Νάξου (που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, όπως προκύπτει από το με α.π. 5533/19-8-2014 έγγραφο του Τμ. Κτηνιατρικής Νάξου), για να διασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια των παραγομένων κρεάτων, αλλά και του προσωπικού από τις 20-8-2014.

Η συνάδελφος βρέθηκε αντιμέτωπη με την ωμή παρέμβαση των πολιτικών της προϊσταμένων στο έργο της, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερόμενα και πλήρως τεκμηριωμένα επιστημονικά προβλήματα (γειτνίαση με ΧΑΔΑ, κατάσταση σφαγείου).

Η συνάδελφος, στη θέση της οποίας μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε άλλος, βρισκόμενη σε μια λεπτή “ισορροπία τρόμου” προσπάθησε να βρει λύσεις εκεί που πολλές φορές είναι αδύνατο να βρεις με αποτέλεσμα τελικά να βρει και τον μπελά της .

Θεωρούμε πως η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας οφείλει να είναι αντικειμενική .

Ιδίως σε θέματα πειθαρχικού ελέγχου αν μη τι άλλο πριν προχωρεί σε ποινές να ασκεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα από το σύνταγμα της προηγούμενης ακρόασης του «κατηγορουμένου» .

Δεν είναι δυνατόν όταν οποιοσδήποτε ιδιώτης ή «συντεχνία» όσο ισχυροί και εάν είναι οικονομικά και πολιτικά να παρεμβαίνει σε υπηρεσιακά θέματα και οι πολιτικοί προϊστάμενοι να στέκονται αρωγοί και υπερασπιστές των συμφερόντων αυτών, τιμωρώντας τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε μια κατάσταση τρομερής υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας και ασκώντας στις περισσότερες περιπτώσεις και παράλληλα καθήκοντα, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους

Η προϊσταμένη του Τμήματος Νάξου έκανε το καθήκον της και αντί για επιβράβευση τιμωρήθηκε επειδή κάνοντας το καθήκον της προσπάθησε να προασπιστεί την δημόσια υγεία των πολιτών των Κυκλάδων αλλά και των υπόλοιπων πολιτών της Ελλάδος όπου εξάγονται τα φημισμένα κρέατα Νάξου .

Η συνάδελφος, όπως προκύπτει από την όλη αλληλογραφία ενήργησε στα πλαίσια των καθηκόντων της και των εντολών των προϊσταμένων της (Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων) έγκαιρα ζητώντας να υλοποιηθούν εργασίες από το Δήμο Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, που θα έκαναν ασφαλή τη λειτουργία του Σφαγείου και την Δημόσια υγεία από τις 2/12/2014.

Όταν δε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φ. Ζανετίδης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση κρεοσκοπικών ελέγχων στο Σφαγείο Χώρας Νάξου με έγγραφό του (α.π. 565/9-12-2015), αν και οι συνάδελφοι διαφώνησαν εγγράφως (α.π. 8739/10-12-2014) ως όφειλαν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους απέναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη καταγγελία μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι, θα εκτελέσουν τις εντολές και ταυτόχρονα ζήτησαν από το Δήμο Νάξο και Μικρών Κυκλάδων (α.π. 8729/9-12-2014) να προχωρήσει στις ελάχιστες απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει το σφαγείο, που ήταν κλειστό από το τέλος Αυγούστου 2014 (γεγονός που όλοι γνώριζαν), Η συνάδελφος, έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει από τις 15-09- 2014 για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να μην τρέχουν τελευταία στιγμή τις γιορτές οι πραγματικοί υπεύθυνοι – ανεύθυνοι όπως αποδεικνύεται και που αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απαράδεκτη του σφαγείου στοχοποιούν τους υπαλλήλους).

Το ίδιο απάντησαν οι συνάδελφοι και στο έγγραφο του Γεν. Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου (α.π. 11020/11-12-2014) με το με α.π.8976/11-12-2014 έγγραφό του Τμ. Κτηνιατρικής Νάξου.

Στο δε έγγραφο του προϊσταμένου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων (α.π. 5735/12-12-2014) η συνάδελφος, απάντησε με το με α.π. 9048/12-12-2014 ότι επιδίωξη του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου είναι να δοθεί άδεια σφαγής τη Κυριακή 14-12-2014.

Δυστυχώς στην συνάδελφο χωρίς καν να κληθεί σε απολογία ως οφείλει να κάνει ο οιοσδήποτε πειθαρχικός Προϊστάμενος βάσει του Νόμου του Πειθαρχικού δικαίου, επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της παύσης από προϊσταμένη στις 16-12-2014 (α.π. 143152/12643/16-12- 2014 έγγραφο της Δνσης Διοίκησης υπογεγραμμένο από τον Περιφερειάρχη) και στις 17-12- 2014, μεταχρονολογημένα της ποινής δηλαδή!!!, της επιδόθηκε και κλήση για απολογία (ΕΜΠ 170/15-12-2014) για πειθαρχικά αδικήματα της παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω το κυνήγι της συναδέλφου, διότι αλλιώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η κατάσταση όπως εξελίχτηκε είχε και την παρακάτω συνέχεια !!

Κατόπιν έγγραφης εντολής ελέγχου με το υπ’ αριθμ 5556/23-12-2014 του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιεί σχετικό έλεγχο και με το α.π. 95/7-1-2015 εισηγείται την ανάκληση της άδειας του σφαγείου προς την Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων, καθώς δεν είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες εργασίες για την λειτουργία του με τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία, η οποία γίνεται αποδεκτή από τη Δ/νση (α.π. 61/9-1-2015) που την εισηγείται προς την Δ/νση Κτηνιατρικής-Τμ. Κτηνιατρικής Υγείας.

Με έγγραφη παρέμβαση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (που δεν απευθύνεται καν προς το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου) αλλά προς τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, τη Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων και τον Έπαρχο Νάξου υποβαθμίζονται – κατά την γνώμη τους – οι εργασίες που δεν είχαν γίνει και αιτείται ο Δήμος την συνέχιση της λειτουργίας του σφαγείου.

Η ΔΑΟΚ ζητά εκ νέου έλεγχο που πραγματοποιείται χωρίς σημαντικές αλλαγές στα ευρήματα και τις διαπιστώσεις.

Στις 26-2-2015 λοιπόν, με το ΕΜΠ5 η συνάδελφος καλείται εκ νέου σε απολογία διότι πραγματοποίησε αυτοψία – εκτελώντας εντολή Προϊσταμένης αρχής!!! – στο Σφαγείο Χώρας Νάξου, του οποίου εκπρόσωπος είναι ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρεοπωλών Νάξου που ήταν μεταξύ των καταγγελλόντων στα πλαίσια της πειθαρχικής διαδικασίας.

Χρησιμοποιείται δε η παρ. 1 του αρ. 36 του ν. 3528/2007 ότι “ο υπάλληλος ζητά την εξαίρεσή του εάν τελεί σε σχέση ιδιαίτερης φιλίας ή έχθρας ή έχει πρόδηλο συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης…” ή και η παρ. 1 και 2 αρθρ. 7 ν. 2690/1999 “έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερόμενους”. Αναφέρεται δε στην ίδια κλήση ότι “η ενδεχόμενη βασιμότητα των πορισμάτων ελέγχου που διενήργησε η υπάλληλος δεν αποτελεί λόγο άρσης της υπαιτιότητας!”.

Ο πλήρης παραλογισμός και η κατάργηση κάθε έννοιας δικαίου είναι προφανής μετά από τα παραπάνω ενώ αναδεικνύεται είτε η μη γνώση είτε ο αυταρχισμός από την Διοίκηση .

Το συμπέρασμα βέβαια από τα παραπάνω για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας με τη συμπεριφορά σας προς το πρόσωπο μιας συναδέλφου που αν μη τι άλλο έπραξε το καθήκον της είναι ότι:

Εάν ένας συνάδελφος κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου , καταγγελθεί από τον ελεγχόμενο για οποιοδήποτε λόγο, γεγονός που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε συνάδελφο, δεν αποκλείεται , αν ο καταγγέλλων έχει οποιουδήποτε είδους ισχύ ή γνωριμία (οικονομική-πολιτική) να βρεθεί τιμωρημένος και μάλιστα άνευ απολογίας κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου και λογικής ή/και απολογούμενος μεταγενέστερα για παράβαση καθήκοντος αν τολμήσει να ξανακάνει την δουλειά του.

Επειδή ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και οι κανόνες δικαίου με σκοπό να σταλούν σωστά μηνύματα προς τους συναδέλφους μας και πιστεύοντας ότι δεν είχατε πληροφορηθεί σωστά ζητούμε την άμεση και δίκαιη αποκατάσταση της συναδέλφου ηθική και οικονομική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος καταγγέλθηκε αδίκως κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που αφορούσε την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες θα μας βρίσκουν αντίθετους και σαν πρώτη κίνηση θα προκηρύξουμε στάση εργασίας όλων των υπαλλήλων της ΠΕ Κυκλάδων, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για έμπρακτη συμπαράσταση στη συνάδελφό μας.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)