Πτώση βράχου στην Κέα – Σε επιφυλακή η δημοτική αρχή (φώτος)

Newsroom
22/01/2020 11:22
 
 
 

 

Την αποκόλληση και κατακρήμνιση τμήματος βράχου στην θέση «Χρυσοσπηλιώτισσα» στην Ιουλίδα της Κέας προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι) των προηγούμενων ημερών.


Έτσι, για λόγους ασφαλείας κι επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας αποκόλλησης, η δημοτική αρχή αποφάσισε να κρατήσει κλειστή την παλιά ημιονική οδό – στενή που οδηγεί από το Δημαρχείο Ιουλίδας έως τη θέση Τσίπη στην επαρχιακή οδό και να μην επιτρέπεται – τουλάχιστον προς το παρόν – η διάβαση πεζών και ζώων.


Επιπλέον, ο Δήμος Κέας με επιστολή του προς τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, τον ενημέρωσε για την κατάσταση και τους κινδύνους, καθώς στον ίδιο βράχο υπάρχει κι άλλη ρωγμή. Όπως επισημαίνεται, μια νέα κατάπτωση θα προκαλούσε ζημιές τόσο στο εκκλησάκι της Χρυσοσπηλιώτισσας, όσο και στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (έργο του Ernst Tschiller), ενώ θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Ως εκ τούτου, ο Δήμος ζήτησε την επίσκεψη ενός κλιμακίου τεχνικών της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).


Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς (σε συνέχεια του αιτήματος αυτού και στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της ΕΑΓΜΕ), ζήτησε με κατεπείγον έγγραφο την πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, με σκοπό την εξέταση φαινομένων βραχοπτώσεων και των επιπτώσεων του, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (οικισμοί, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα).

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Δήμος Κέας δύναται να λάβει εντός 24 έως 36 ωρών εισήγηση από την ΕΑΓΜΕ, σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και την ασφάλεια των επηρεαζόμενων κατασκευών της περιοχής, συνοδευόμενη από πρόταση μέτρων, με στόχο τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων.

Διαβάστε την επιστολή του Δήμου Κέας

(Πηγή: kea.gr)

(Visited 189 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*