87 λαθρομετανάστες σε Αμοργό και Νάξο

lathrometanastes2
admin
23/07/2015 10:08
 
 
 

87 Σύριοι λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, αποβιβάστηκαν τα ξημερώματα στην Αμοργό με δύο σκάφη προερχόμενα προφανώς από την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το Κυκλαδίτικο νησί δέχεται κύμα μεταναστών ο δήμαρχος Νίκος Φωστιέρης σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές φιλοξένησε τους μετανάστες στο Γυμνάσιο του νησιού μέχρι την Παρασκευή, όπου με τη συνοδεία των αρχών θα ταξιδέψουν για Νάξο προκειμένου να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και στη συνέχεια να μεταβούν στον Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο naxostimes.gr ο δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης, τα δυο σκάφη, ένα φουσκωτό κι ένα σιδερένιο με τους 87 Σύριους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και αρκετά γυναικόπαιδα, κατέφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο νησάκι Νικουρία και στην παραλία του Αγίου Παύλου Αμοργού. Όπως εικάζεται ο προορισμός τους ήταν η Νάξος αλλά οι ισχυροί άνεμοι …τους έβγαλαν στην Αμοργό. Οι μετανάστες έτυχαν της φιλοξενίας του Κυκλαδίτικου νησιού, που τους πρόσφερε ότι τους ήταν απαραίτητο για την διαμονή τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο εξετάστηκαν και από τους ιατρούς του νησιού χωρίς να διαπιστωθεί κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός από δύο ηλικιωμένους που παρουσίασαν αδυναμία και νοσηλεύονται στο Κέντρο Υγείας Αμοργού. 

Σε ετοιμότητα η Νάξος

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για την άφιξη των προσφύγων, άμεσα έθεσε σε κινητοποίηση το δημοτικό μηχανισμό προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας των 87 μεταναστών. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο με τη συμμετοχή των Λιμενικών και Αστυνομικών αρχών, του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ο χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάξου για να φιλοξενηθούν -5 με 7 ημέρες-  όσο δηλαδή χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις, και αμέσως μετά να μεταβούν στον Πειραιά. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Νάξος δέχεται κύμα μεταναστών αφού συνήθως τα σκάφη που τους μεταφέρουν μέσω Τουρκίας τους αποβιβάζουν στα κοντινότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

Μετά την είδηση της μεταφοράς των λαθρομεταναστών στη Νάξο ο δήμος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα αναλάβει τη φιλοξενία των 85 λαθρομεταναστών, που βρίσκονται από χθες στην Αμοργό. Η μεταφορά τους στη Νάξο κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μόνο εδώ υπάρχει η υποδομή για τη συμπλήρωση των δακτυλοσκοπικών δελτίων από το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου. Για το συντονισμό της επιχείρησης, την υποδοχή και τη φιλοξενία των Σύριων Μεταναστών πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την παρουσία του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού Ταμείου, της Δημοτικής Κοινότητας και του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ.

Μετά τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους, ο Δήμος θα παραχωρήσει το Κλειστό Γυμναστήριο για τη φιλοξενία και φύλαξη των Σύριων Μεταναστών για μία εβδομάδα, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές για την ασφαλή μεταφορά τους στην Αθήνα.

Οι εγκαταστάσεις του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου θα δοθούν προς χρήση στους αθλούμενους και τα αθλητικά σωματεία μετά την αναχώρηση των μεταναστών και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαριότητας του χώρου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αμοργού για το θέμα:

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 23 Ιουλίου έφθασαν στις ακτές του Αγίου Παύλου της Αμοργού 87 λαθρομετανάστες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) κατά την πλειονότητα Σύροι. Παρελήφθησαν από τις Δημοτικές, Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές και βρίσκονται στο κτίριο του Γυμνασίου Λυκείου στη Χώρα Αμοργού, όπου εξετάζονται από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας. Όλοι είναι σε καλή κατάσταση, τους έχει παρασχεθεί τροφή και προσωρινή στέγη. Αύριο το πρωί θα προωθηθούν στη Νάξο όπου διατίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα περαιτέρω. Τα σκάφη με τα οποία ήλθαν έχουν προσαράξει στις ακτές του Αγίου Παύλου. Οι κάτοικοι του νησιού προσκόμισαν όλα τα χρειώδη (κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια) ανιδιοτελώς. Η κατάσταση βρίσκεται υπό θετικό έλεγχο.  

 

 

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*