Με λαμπρότητα και αθρόα προσέλευση πιστών τα εγκαίνια του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χώρα Κύθνου

Άκης Αξαόπουλος
05/11/2019 12:45
 
 
 

 

Με κάθε λαμπρότητα, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χώρα Κύθνου, κτίσματος του 16ου αιώνος το οποίο ανακαινίστηκε με την χορηγία του ζεύγους των Μεγάλων Ευεργετών της Εκκλησίας και του Γένους Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου, ενώ το τέμπλο του Ναού συντηρήθηκε από τις Υπηρεσίες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με δαπάνη του «Συνδέσμου Κυθνίων».

Στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μεταφέρθηκαν λιτανευτικώς μέσα από τα πεντακάθαρα γραφικά δρομάκια της Χώρας η ιερά Εικόνα και τα τίμια Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, φερόμενα υπό νέων και νεανίδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας και, επί Δισκαρίου, τίμια λείψανα των εν τη Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου αναιρεθέντων Πατέρων.

Της λιτανείας προεξήρχαν οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Σύρου & Τήνου κ. Δωρόθεος Β’, συλλιτανευόντων εκατοντάδων Κυθνίων, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, η οποία ελάμπρυνε τις εκδηλώσεις κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος του Δήμου Κύθνου, που απεδέχθη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Κλιάρης.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων και Σύρου & Κύθνου, με τη συμμετοχή των εφημερίων της Κύθνου και την παρουσία του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, της Βουλευτού Κυκλάδων κας Μονογυιού, του Επάρχου Κέας-Κύθνου κ. Ευαγγέλου, του Δημάρχου Κύθνου κ. Γαρδέρη, του Αντιδημάρχου Κύθνου κ. Φιλιππαίου, του Προέδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου, του ζεύγους Μαρτίνου, του Προέδρου του «Συνδέσμου Κυθνίων» κ. Κοκιασμενου και πλήθους Κυθνίων κάθε ηλικίας.

Το θείο λόγο κήρυξε διδακτικώτατα ο κ. Νικόδημος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε και εξ ονόματος του κ. Θεοκλήτου τον κ. Δωρόθεο Β’ για την αδελφική και έντονα τιμητική – όπως είπε – πρόσκλησή του, χάρη στην οποία είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν της ευλογίας των Εγκαινίων, του ευχήθηκε να έχει πολυχρόνια υγεία, να οδηγεί το πλοίο της Μητροπόλεως, που με δεινότητα κυβερνά, σε λιμένες σωτηρίας και να τύχει της ανέσπερου ουρανίου Βασιλείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο του Ναού, ως κέντρου της πνευματικής ζωής των πιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά την εξορία του ανθρώπου από τον Παράδεισο, ο Κύριος με την έλευσή Του στον κόσμο «φύτευσε» μικρούς παραδείσους, τους Ναούς και προέτρεψε τους πιστούς να εισέρχονται σ’ αυτούς με ευλάβεια και φόβο Θεού και να συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε και πάλι με ευγνωμοσύνη τους Αρχιερείς, την κα Μαρίνα και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Εγκαινιάρχη, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο για τους κόπους του, τους Εφημερίους, τον Δήμαρχο Κύθνου και τους συνεργάτες του για την άψογη προετοιμασία και διεξαγωγή των Εκδηλώσεων και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία τους.

Ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Κυθνίων» ευχαρίστησε τον κ. Μαρτίνο για την προσφορά του και του προσέφερε εικόνα της Μεταμορφώσεως, ενώ ο Δήμαρχος Κύθνου προσέφερε στον κ. Δωρόθεο Β’ τιμητική πλακέτα του Δήμου Κύθνου.

Τέλος, οι Αρχιερείς, ο κ. Υπουργός, η κα Βουλευτής και ο κύριος και η κυρία Αθανασίου Μαρτίνου, απεκάλυψαν αναμνηστική πλάκα, του κ. Δωροθέου Β’ επιλέξαντος τις εκδηλώσεις με τον Εθνικό Ύμνο.

 

(Πηγή κειμένου και φωτό: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 201 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*