Επιμελητήριο Κυκλάδων: Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και στο Forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης

Άκης Αξαόπουλος
29/10/2019 13:55
 
 
 

 

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των νησιών της Ευρώπης ήταν το θέμα του Διεθνούς Forum και της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR) που πραγματοποιήθηκαν στις 24 και 25 Οκτωβρίου στο νησί Γκότζο της Μάλτας.

Στις εργασίες συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων, όσο και εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν, φορέων των Λιμενικών Οργανισμών των νησιών κ.λπ., οι οποίοι παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού προς όφελος της βελτίωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης των νησιών. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Ρούσσος, ό οποίος πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση και υπήρξε βασικός εισηγητής στο Forum.

Κατά την 1η μέρα της διήμερης συνάντησης, ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο κ. Ρούσσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα που το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να εφαρμοστεί για τις νησιωτικές περιοχές της μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α., ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αρχικά η Ελλάδα είχε εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο στη συνέχεια έκανε άρση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Διατηρεί, όμως, το δικαίωμα να το επαναφέρει, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα.

Στο δεύτερο σκέλος της εισήγησής του, ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι στην Ε.Ε. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για την αλλαγή της σχετικής οδηγίας. Προκειμένου δε, μία χώρα να συνεχίσει να έχει το δικαίωμα των εξαιρέσεων, αυτό πρέπει τώρα να προβλεφθεί στη νέα οδηγία. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι πρόσφατα η Ελλάδα προέβη – έστω και καθυστερημένα – στην απαραίτητη κίνηση και είναι πλέον στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών να το ζητήσει και επίσημα κατά την τελική φάση των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί επιστολή από το Δίκτυο INSULEUR στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και ακολούθως και στους αντίστοιχους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών με νησιωτικές περιφέρειες προκειμένου να υποστηρίξουν την κίνηση αυτή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Forum, ο κ. Ρούσσος μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ένα ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και να ωφελήσει τα μέλη του. Για να ενισχύσει τα λεγόμενα του, έφερε ως παράδειγμα το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο από το 2008 με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές που αναβαθμίζονται συνεχώς με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση όλων των επιμελητηριακών υποθέσεων προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, «το Επιμελητήριο Κυκλάδων προτίθεται να αξιοποιήσει στο έπακρο τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε με όλους τους παραπάνω ομιλητές, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών για την καλύτερη οργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την εξυπηρέτηση των μελών του, αλλά και προκειμένου να τα θέσει στη διάθεσή κάθε αρμόδιου φορέα, όπως είναι οι Δήμοι και τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών των Κυκλάδων».

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*