Επεγράφη η σύμβαση εργασίας για τα δίκτυα αποχέτευσης Απολλωνίας και Αρτεμώνα Σίφνου

Άκης Αξαόπουλος
02/10/2019 21:22
 
 
 

 

Στο πλαίσιο της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τους νησιωτικούς δήμους του Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει την υποστήριξή τους μέσω της προώθησης έργων και επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη και ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας, Βασίλης Πανανάκης, υπέγραψαν σήμερα εργολαβική σύμβαση ανάθεσης του έργου “Δίκτυα Αποχέτευσης Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”, ύψους 4.783.226,86 €.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και κρίσιμο έργο υποδομής, που αναβαθμίζει το περιβάλλον, προστατεύει το οικοσύστημα και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και το οποίο, με απόφαση του Περιφερειάρχη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 6.150.000,00 €.

Παρότι πρόκειται για έργο σε νησί των Κυκλάδων, η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης έγινε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη στη Ρόδο, παρόντων των τοπικών ΜΜΕ και αυτό διότι πρόκειται για το πρώτο έργο των Κυκλάδων φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, αντί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, ο συμβολισμός της υπογραφής της συγκεκριμένης εργολαβικής σύμβασης, είναι διττός. Αφενός είναι η απόδειξη της περιφερειακής συνείδησης στην πράξη και όχι απλά στα λόγια, αφετέρου, δίνει το στίγμα του οριακού σημείου λειτουργίας της διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία παραμένει η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας, την ώρα μάλιστα που υλοποιεί ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα σε δεκάδες νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες. Το κρίσιμο αυτό θέμα και τα παρελκόμενά του, έθεσε, εξάλλου, ο Περιφερειάρχης , στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Είναι η πρώτη φορά που ένα έργο των Κυκλάδων υλοποιείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου. Το έργο αυτό συμβολίζει ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι μια Περιφέρεια. Υπηρετούμε την περιφερειακή συνείδηση στην πράξη και όχι στα λόγια. Περιφερειακή συνείδηση σημαίνει να δουλεύει ο ένας για τον άλλο”, δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:
“Το έργο αυτό συμβολίζει επιπλέον το κόπο και τις ανθρωποθυσίες συνεργατών μας που απαιτούνται, για να γίνουν τα έργα στο Νότιο Αιγαίο. Η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας, υλοποιεί ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα σε δεκάδες νησιά και ταυτόχρονα στηρίζει τεχνικά τους Δήμους που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας. Στις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της ΠΝΑΙ, οι άνθρωποι εργάζονται με αγάπη και μεράκι, υπερβαίνοντας ωράρια και φυσικές αντοχές. Από την πλευρά μου, δεν μπορώ να τραβήξω περισσότερο τα όρια. Θα συνεχίσω να πιέζω, προκειμένου το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της χώρας, το Νότιο Αιγαίο, να συνεχίσει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία”.
Παράλληλα, στα πρόσωπα των προϊσταμένων των δύο Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, Άντας Συμεοπούλου και Μανώλη Μαριά, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικών των υπηρεσιών που όπως χαρακτηριστικά είπε “καταρρίπτουν καθημερινά τους μύθους για την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων”.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την καλή και γόνιμη συνεργασία, μέσα από την οποία το νησί έχει ωφεληθεί τα μέγιστα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι το ίδιο επίπεδο αποδοτικής συνεργασία θα συνεχιστεί και στη νέα θητεία, προς όφελος των νησιωτών.

Αντικείμενο του έργου “Δίκτυα Αποχέτευσης Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”, είναι η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Απολλωνίας, Αρτεμώνα και Κάτω Πεταλίου. Αφορά δίκτυα αγωγών βαρύτητας της τάξης των 17.469 μέτρων, αγωγούς κατάθλιψης, μήκους 4.261 μέτρων και 10 αντλιοστάσια ακαθάρτων. Καταληκτικό σημείο του έργου θα είναι το κεντρικό αντλιοστάσιο στην επαρχιακή οδό Καμάρες – Αρτεμώνας, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό προς τον Προφήτη Ηλία. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αναμονών των ιδιωτικών συνδέσεων.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

(Visited 116 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*