“Ανδριακή ναυτοσύνη”: Οι εμπειρίες και τα βιώματα των Ανδριωτών ναυτικών

Άκης Αξαόπουλος
27/08/2019 20:13
 
 
 

 

Μια συγκινητική εκδήλωση για την «Ανδριακή ναυτοσύνη» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 24 Αυγούστου, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Άνδρου, το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου και τον Πανανδριακό Σύλλογο Ναυτικών Άνδρου. Πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Λυκείου Άνδρου και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την προβολή του ντοκιμαντέρ της κυρίας Δήμητρας Σαμίου και του κ. Νικόλαου Π. Πολέμη, που δημιουργήθηκε για το βιβλίο «Η Ανδριακή Ναυτοσύνη: Μαρτυρίες από τις αρχές έως τα τέλη του 20ου αιώνα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία δυο ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, «Κούρο Σίβο (kuro siwo)» και «Σταυρός του Νότου», από την ηθοποιό κυρία Λένα Μποζάκη, με τη μουσική υπόκρουση σε πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου. Ακολούθως, ανέβηκε στο βήμα η κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου, πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, και ευχαρίστησε την κυρία Μποζάκη, αναφέροντας τα λόγια της, ότι «με ιδιαίτερη ευχαρίστηση δέχτηκε να απαγγείλει, καθώς ξυπνάει κάποιο γονίδιο ναυτικού που υπάρχει στο DNA της». «Το ίδιο γονίδιο που υπάρχει σε όλους τους Ανδριώτες!», πρόσθεσε η κυρία Τσατσομοίρου.

«Το ντοκιμαντέρ, ενώ αρχικά δημιουργήθηκε για να μπορέσει η κυρία Σαμίου, συγγραφέας του βιβλίου “Ανδριακή Ναυτοσύνη”, να μεταφέρει στο χαρτί τις προφορικές μαρτυρίες των ναυτικών και των συγγενών τους, κατόπιν συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό ήταν. Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το dvd, ώστε να μην αφήσουμε τις μαρτυρίες να περάσουν απαρατήρητες και να χαθούν», εξήγησε η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. σχετικά με το βίντεο.

«”Το μέσο είναι το μήνυμα” είπε ο θεωρητικός της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν. Έτσι, το ενδιάμεσο προϊόν, το βίντεο, καθίσταται τελικό προϊόν πολιτισμού, χωρίς, όμως, να επισκιάζει τη διαχρονική αξία του βιβλίου», τόνισε η κυρία Τσατσομοίρου και συμπλήρωσε σχετικά με τη σημασία του: «Άλλος ένας λόγος που έπρεπε να διασωθεί η ταινία είναι ότι πιστοποιεί τα όσα έχουν γραφτεί. Υπάρχουν σε αυτήν πρόσωπα και φωνές που έχουν χαθεί και μαζί τους θα είχαν χαθεί και οι εμπειρίες τους. Τέλος, η ταινία, ως θερμότερο μέσο επικοινωνίας σε σχέση με το βιβλίο, μάς μεταφέρει το συναίσθημα που έχουν βιώσει οι ναυτικοί μέσω της γλώσσας του σώματος, που είναι πιο ειλικρινής και πιο εύγλωττη».

Η κυρία Τσατσομοίρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον τότε πρόεδρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη και νυν επίτιμο πρόεδρο, κ. Φίλιππο Μωραΐτη, γιατί, όπως είπε, «στηριχτήκαμε όλοι στην ιδέα που είχε για αυτό το βιβλίο», και βεβαίως το Ίδρυμα για τη χορηγία του, που συνέβαλε ώστε να ολοκληρωθεί το συγγραφικό πόνημα.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο οπερατέρ και φωτογράφος, που μαζί με την κυρία Σαμίου δημιούργησαν το βίντεο. Ο κ. Νικόλαος Πολέμης υπογράμμισε ότι το υλικό που υπάρχει, είναι επαρκές για μια ταινία 7-8 ωρών, κάτι που δε θα μπορούσε να σταθεί για το κοινό. Γι’ αυτό και έκανε μοντάζ, από το οποίο προέκυψε η ταινία που προβλήθηκε, διάρκειας μιάμισης ώρας. Η κόρη του κ. Πολέμη, κυρία Δάφνη Πολέμη ανέγνωσε επιστολή της κυρίας Σαμίου, η οποία δεν μπόρεσε να είναι παρούσα στην εκδήλωση. Σε αυτήν, η συγγραφέας του βιβλίου ευχαρίστησε την απερχόμενη δημοτική αρχή για τη βοήθεια που της προσέφερε.

Ο κ. Νίκος Σιγάλας, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμο Άνδρου, τον κ. Φίλιππο Μωραΐτη και τον πρόεδρο του Παναδριακού Συλλόγου Ναυτικών, τον πλοίαρχο Ανδρέα Τηνιακό. Ο τελευταίος έδωσε τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, στην κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου και στον κ. Φίλιππο Μωραΐτη για τη δημιουργία του βιβλίου και του βίντεο, που παρουσιάζει τη ζωή των ναυτικών και των οικογενειών τους.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο τέως Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λουκάς Αποστολίδης με τη σύζυγό του συγγραφέα, κυρία Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, η οποία είχε συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανδριακή Ναυτοσύνη», ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, η δημοτική σύμβουλος κυρία Ελένη Πολίτου και ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Τρανάκος, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί ναυτικοί και οι οικογένειές τους.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*