Ξέρετε πόσους περιστεριώνες έχει η Τήνος

Άκης Αξαόπουλος
22/08/2019 17:02
 
 
 

 

Ήταν περίπου πριν 3 χρόνια όταν ξεκίνησε ένα εγχείρημα το οποίο στην αρχή αν και φαινόταν αν όχι ακατόρθωτο, τουλάχιστον πολύ δύσκολο, επιτέλους φέτος έφτασε στο τέλος του. Αναφέρομαι στην καταμέτρηση όλων των περιστεριώνων της Τήνου.

Ο αριθμός τους φτάνει στο εκπληκτικό νούμερο των 880 περιστεριώνων. Και όσο και αν το φανταζόμασταν περίπου εδώ στην Τήνο, αφού οι περισσότεροι ξέραμε ότι είναι περίπου χίλιοι, δεν παραμένει να ξαφνιάζει ότι σε ένα νησί σαν την Τήνο υπάρχουν αυτή την στιγμή… 880 περιστεριώνες!

Νούμερο πραγματικά ασύλληπτο όταν το συνειδητοποιεί κανείς και μια κληρονομιά πραγματικά ανυπολόγιστη για την γενιά μας. Οι περιστεριώνες αποτελούν μνημεία θα έλεγα της λαϊκής μας τέχνης και φυσικά απόδοσης της καλαισθησίας μιας ιδιαίτερης κουλτούρας των Τηνιακών των προηγούμενων γενεών οι οποίοι μοχθούσαν για τον τόπο τους με τον οποίο ήταν τόσο δεμένοι.

Περιστεριώνες υπάρχουν βέβαια και σε άλλα μέρη και σε άλλες χώρες αλλά τόσο περίτεχνοι και τόσοι πολλοί ανά έκτασης γης πρέπει να κάνουν την Τήνο μοναδική σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας την πρωτιά.

Σκοπός λοιπόν της δημιουργίας αυτής της σελίδας στο facebook είναι να ανεβάζει όποιος έχει υλικό σχετικά με τους περιστεριώνες της Τήνου, το οποίο πιθανόν δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βιβλίο από όσα έχουν εκδοθεί, όπως π.χ φωτογραφίες παλιές και νέες, ανέκδοτες ιστορίες παλιές, τραγούδια με αναφορά σε περιστεριώνες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαμε να μοιραστούμε, έτσι ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να περάσουν και στις επόμενες γενιές ώστε να μην χαθούν μια για πάντα στη λήθη του παρελθόντος. Διότι κάθε πληροφορία ή περιστεριώνας που χάνεται δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδημιουργηθεί στο μέλλον, οπότε ας αφήσουμε ότι μπορούμε περισσότερα στα παιδιά μας.

 

Πρελορέντζος Μάνθος
Περιστεριώνες Τήνου

 

Πηγή: tinostoday.gr

(Visited 293 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*