Εθελοντισμός και συνεργασία για τους καθαρισμούς των παραλιών της Άνδρου

Άκης Αξαόπουλος
06/07/2019 13:32
 
 
 

Στο πλαίσιο των δράσεων της «Blue Flag Mediterranean Week», ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Άνδρου, τον Σ.Ε.Δ.Α., την ομάδα του Life, φορείς, συλλόγους και εθελοντές διοργάνωσε με επιτυχία καθαρισμούς των παραλιών της Άνδρου την Πέμπτη, 4 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν οι παραλίες του Νεϊμποριού στη Χώρα, του Μπατσίου και του Μύλου στο Κόρθι. Παρεμβάσεις καθαρισμού έγιναν και στις δύο παραλίες της Υδρούσας, Άγιος Πέτρος και Χρυσή Άμμος.


Περισυλλέγησαν πλήθος σκουπιδιών, όπως κομμάτια σακούλας, πλαστικών, διχτύων και ξύλου, συσκευασίες τροφίμων, κουτάκια αναψυκτικών, σχοινιά και σπάγγοι, αναπτήρες, καπάκια από μπουκάλια, ποτήρια μιας χρήσης, καλαμάκια και αποτσίγαρα. Όλα αυτά, αναφέρονται αναλυτικά στο δελτίο καταγραφής απορριμμάτων, που συμπληρώθηκε από κάθε συντονιστή της δράσης σε όλες τις παραλίες της Άνδρου.


Στη δράση καθαρισμού της παραλίας Μύλος στο Κόρθι συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλαν σημαντικά τα μέλη της 3ης Κατασκήνωσης Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας – OpenYourMindCamp@Andros, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η φετινή κατασκήνωση έγινε σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Ανδρίων και με την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία Ελλάδος και συμμετείχαν σε αυτήν έφηβοι, μαθητές Λυκείου από όλη την Ελλάδα.


Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί ξεχωριστά τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.), το Λιμεναρχείο Άνδρου, την Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα του Μπατσίου, τους εργαζόμενους και εργάτες της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου, την ομάδα του προγράμματος Life, καθώς και τους διαχειριστές των παραλιών για τη συμμετοχή τους. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες του Mylos Beach Bar στο Κόρθι, συνέδραμαν ευγενικά, προσφέροντας στους εθελοντές σακούλες και γάντια για τον καθαρισμό της παραλίας.
Κυρίως, όμως, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν στις δράσεις καθαρισμού. Ευελπιστούμε ότι με τη χθεσινή και με ανάλογες δράσεις στο μέλλον, θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να εντυπωθεί στη συνείδηση όλων η σπουδαιότητα της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος.


Να σημειωθεί ότι εβδομάδα «Blue Flag Mediterranean Week», στην οποία εντάσσονται οι χθεσινές δράσεις, διαρκεί μέχρι την 7η Ιουλίου και συμμετέχουν 11 χώρες, οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τουρκία. Όλες οι χώρες μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και το μήνυμα της δράσης είναι «Caring for the sea that unites us»!


Αφού κοινοποιηθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των οργανώσεων που διαχειρίζονται το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η εθελοντική δράση καθαρισμού των παραλιών της Άνδρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία από τις πέντε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οφείλουμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά για τη διατήρηση της γαλάζιας σημαίας.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*