«Γεμάτο» το πολιτιστικό καλοκαίρι 2019 στην Άνδρο

Άκης Αξαόπουλος
25/06/2019 11:45
 
 
 

Πλούσιο σε εκδηλώσεις και δράσεις είναι και φέτος το πρόγραμμα του πολιτιστικού καλοκαιριού στην Άνδρο, προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα, 24 Ιουνίου, το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμος Άνδρου, σε αίθουσα «του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, που ευγενικά παραχώρησε η κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη.

Για τις εκδηλώσεις μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Παντελής Βούλγαρης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας και εκ μέρους του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης η κυρία Κατερίνα Κορρέ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας. Στη συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου, ο εμπνευστής και δημιουργός του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Αλκιβιάδης Τάττος και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Μουσική και συναυλίες, χορός, θέατρο κλασικό και σύγχρονο, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις αποτελούν ένα δείγμα για το εύρος των εκδηλώσεων, που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το καλοκαίρι στην Άνδρο. «Ο πολιτισμός αποτελεί για τον Δήμο Άνδρου ένας τομέας στον οποίο η δημοτική αρχή επενδύει σταθερά. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως και έχει αποδειχθεί και στην πράξη, το νησί μας αποτελεί προορισμό πολιτιστικού τουρισμού», ανέφερε αρχικά ο κ. Σουσούδης.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Άνδρου αναφέρθηκε στην πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού, στην οποία περιλαμβάνονται το 5ο Φεστιβάλ Άνδρου, οι εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και της Καΐρείου Βιβλιοθήκης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σουσούδης, ο Δήμος Άνδρου έχει την τύχη και την τιμή να φιλοξενεί στο νησί δύο σπουδαίους καλλιτέχνες σε δύο μοναδικές συναυλίες. Πρόκειται για τον ευφυή τραγουδοποιό και ξεχωριστό ερμηνευτή Κωστή Μαραβέγια και την τραγουδίστρια με την πληθωρική προσωπικότητα και την καθηλωτική φωνή Ελεονώρα Ζουγανέλη. Οι συναυλίες θα γίνουν στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, στις 27 Ιουλίου και στις 31 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το Φεστιβάλ Άνδρου, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με τον Δήμο Άνδρου να είναι υποστηρικτής και αρωγός του από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, ο κ. Παντελής Βούλγαρης παρουσίασε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, σπουδαίες θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα. Να σημειωθεί ότι έχει, ήδη, πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, στις 13 Ιουνίου, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Όσον αφορά την εξέλιξη του Φεστιβάλ Άνδρου, ο κ. Βούλγαρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθειά μας, τώρα πια, που το Φεστιβάλ φάνηκε ότι στέκεται “στα πόδια του”, γιατί στα τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι έχει αντοχή, ότι έχει ενδιαφέρον, προσανατολίζεται σε δύο στόχους: στον χειμώνα της Άνδρου και στα διπλανά νησιά, δηλαδή στην περαιτέρω συνεργασία μαζί τους».

Για την ξεχωριστή και σημαντική έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989): Επίκαιρος και διαχρονικός», που φιλοξενεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως μίλησε ο κ. Νίκος Σιγάλας. «Η συγκυρία είναι μοναδική, καθώς φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» και 30 χρόνια από τον θάνατο του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη. Πρόκειται για μια διπλή επέτειο, που δίνει την αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ο σπουδαίος εικαστικός δημιουργός και η αξεπέραστη ζωγραφική του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιδρύματος για την έκθεση, που επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η κυρία Κατερίνα Κορρέ αναφέρθηκε στην πριν από 20 χρόνια (1999) ίδρυση από τους Μάριο Βασιλόπουλο και Ειρήνη Μαντζαβαλάκη του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό παγοποιείο Μαντζαβελάκη. Την επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνα του μουσείου έκανε η ίδια, ως καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, γνωστοποίησε ότι από τις 2 Αυγούστου, που γίνονται και τα εγκαίνια, έως την 1η Σεπτεμβρίου, το Μουσείο φιλοξενεί την Έκθεση «Άνδρος, η Καπετάννισσα των Κυκλάδων», ένα ταξίδι στον χωροχρόνο μέσα από χάρτες του 15ου – 19ου αιώνα, τους οποίους διέθεσε ο πρέσβης επί τιμή κ. Χρήστος Ζαχαράκης.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πραγματοποιούνται στην Άνδρο δεκάδες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τις οποίες στηρίζει έμπρακτα ο Δήμος ως ελάχιστη υποχρέωση στους δημότες και στους επισκέπτες του καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων και καλλιτεχνικών ομάδων της Άνδρου και κάνουν την κάθε μέρα του καλοκαιριού να μοιάζει με «γιορτή».

Παραθέτουμε τις εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις στην Άνδρο:

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου: Αναδρομικό αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο
Από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα – φόρος μνήμης στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς, Ντίκο Βυζάντιο, ο οποίος επί μισό και πλέον αιώνα διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού. Ο τίτλος της έκθεσης – αφιέρωμα του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι «Ανεικονισμός και παραστατικότητα».

Καΐρειος Βιβλιοθήκη: Έκθεση ζωγραφικής «Αγκάθια και αμάραντα»
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη από τις 13 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη με έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα της Άνδρου. Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης αποτελεί ένα θέμα που η Γιάννα Ανδρεάδη εξερευνά στη δουλειά της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της. Επισκέπτεται την Άνδρο συχνά εδώ και δεκαπέντε χρόνια με βάση το Κόρθι, και το καλοκαιρινό ξερό τοπίο της είναι αυτό που την εμπνέει.

Ναυτικό και Ψηφιακό Μουσείο
Ο Δήμος Άνδρου συντηρεί και εποπτεύει το Ναυτικό και το Ψηφιακό Μουσείο, που βρίσκονται στη Χώρα της Άνδρου και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους επισκέπτες της. Το Ναυτικό Μουσείο παρουσιάζει εκθέματα που αποκαλύπτουν την πλούσια ιστορία της Ανδριώτικης ναυτιλίας, με ναυλώσεις, συμβάσεις, ημερολόγια ναυτικών, λιθογραφίες, φωτογραφίες και μοντέλα Ανδριώτικων πλοίων, ενώ στο Ψηφιακό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πλούσια ιστορία της Άνδρου, μέσα από ένα μοναδικό και διαδραστικό «ταξίδι στον χρόνο». Η ψηφιακή παρουσίαση της ιστορίας του νησιού, περιλαμβάνει ολιγόλεπτες προβολές ντοκιμαντέρ και εντυπωσιακά τρισδιάστατα βίντεο, φωτογραφίες και ψηφιακά ολογράμματα με πληροφοριακό υλικό.

ΜΟΥ.Σ.Α.
Το επόμενο Σάββατο, 29 Ιουνίου, ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου διοργανώνει το 30ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου, στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας και ώρα 19:30. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μενέλαου Παλαιοδημόπουλου και συμμετέχουν τα τμήματα χορωδιών του Μουσικού Συλλόγου και οι φιλοξενούμενες χορωδίες του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, του Συλλόγου Φίλων Ωδείου «Αριστοστέλης» Νάουσας και η χορωδία Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου.

Η γιορτή της νεολαίας
Εδώ και χρόνια, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Πολέμη και του Συλλόγου Απανταχού Αποικιανών διοργανώνεται μια μουσική βραδιά αφιερωμένη σε όλη τη νεολαία της Άνδρου. Φέτος, στις 19 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, τοπικά μουσικά σχήματα θα μας συντροφεύσουν, δίνοντας παλμό και το έναυσμα για χορό.

Θ.Ο.Α.
Ένας σύλλογος που προσφέρει στο νησί μας με την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα, ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου, παρουσιάζει στις 24 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, τη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ, ένα κείμενο γραμμένο από έναν «ιερό γίγαντα» καλλιτέχνη, που θεωρείται από τα πιο γοητευτικά και προκλητικά της Ευρωπαϊκής δραματουργίας.

Χώρος τέχνης και μάθησης «Αδαμαντία» της κυρίας Αττικής Πιάγκου
Λειτουργεί στο Νημποριό της Χώρας και φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις. Τη σεζόν «ανοίγει» στις 18 Ιουλίου ο Γιώργος Σαλταφέρος, αναγνωρισμένος Ανδριώτης εικαστικός καλλιτέχνης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Βέρνης, με συμμετοχές σε δεκάδες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ανά τον κόσμο και την Ελλάδα. Επιστρέφει στο νησί μας με νέα ατομική έκθεση και τίτλο «ΣΑΝ ΝΕΡΟ…». Ακολουθεί στις 8 Αυγούστου η δεύτερη ατομική έκθεση του χώρου, με τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα Ελένη Τσοτσορού. Η Ελένη έχει 9 ατομικές και 33 ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η συλλογή που παρουσιάζει φέτος έχει τίτλο «POP ANGST». Την καλοκαιρινή σεζόν «κλείνει» ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ, μια πρωτοβουλία της Εύης Ραπτάκη, η οποία στις 29 Αυγούστου φέρνει την τεχνική του πατσγουορκ στο νησί μας. Κατά την διάρκεια των εκθέσεων θα λειτουργήσουν δωρεάν μαθήματα εικαστικών και πάτσγουορκ.

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Άξιο αναφοράς είναι και το έργο που προσφέρει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος, ο σύλλογος που δραστηριοποιείται στο Γαύριο και διοργανώνει τα «Γαυριώτικα» κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει μουσική, θέατρο, παραδοσιακό γλέντι, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και δραστηριότητες για παιδιά, όπως οι Κολυμβητικοί Αγώνες. Με ενδιαφέρον αναμένουμε και φέτος την ανακοίνωση του προγράμματός τους.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ
Το Θέατρο Πολυθέαμα σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, παρουσιάζει τρία θεατρικά έργα για μεγάλους και παιδιά. Στις 10 Αυγούστου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, στις 11 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Όρμου Κορθίου, στις 12 Αυγούστου στο Κινηματοθέατρο Χώρας Άνδρου και στις 13 Αυγούστου στον Πολυχώρο του Μπατσίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΠΙΤΟΠΟΥ»
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Επιτόπου» δημιουργήθηκε το 2013 στο νησί μας με πρωτοβουλία Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών. Αυτή η πειραματική πλατφόρμα εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικά εργαστήρια και απέκτησε σταδιακά έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα. Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκινά τις δράσεις του, με διαλέξεις, συναντήσεις, προβολές, συνεργασίες με καλλιτέχνες και συλλόγους, εργαστήρια μουσικής και ποίησης, την 1η Ιουλίου και τις ολοκληρώνει στις 28 Αυγούστου, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο, 6 Ιουλίου, στα Λειβάδια Άνδρου.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*