Aφιέρωμα του CNN στους ψαράδες της Πάρου

admin
04/06/2015 10:59
 
 
 

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου», τονίζει ο Αυστριακός φωτογράφος Κρίστιαν Στάμπερ που πέρασε πέντε χρόνια στο νησί καταγράφοντας τις ζωές τους.

Μπορεί το παρατσούκλι «λύκοι της θάλασσας» να μην ακούγεται ιδιαίτερα φιλικό, ωστόσο οι ψαράδες που οργώνουν τα καταγάλανα νερά γύρω από το πανέμορφο νησί της Πάρου μάλλον δεν θα πειραχτούν, γράφει το CNN σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στους Παριανούς αλιείς.

 

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου», τονίζει ο Αυστριακός φωτογράφος Κρίστιαν Στάμπερ που πέρασε πέντε χρόνια στο νησί καταγράφοντας τις ζωές τους. «Για αυτούς, σημασία έχει μόνο η βάρκα τους, η θάλασσα και τα ψάρια, τίποτε άλλο.»

 

Ο Στάμπερ ξεκίνησε να απαθανατίζει τους «λύκους» της Πάρου το 2010, μετά από πολλές επισκέψεις του στο νησί του Αιγαίου για διακοπές. Αρχικά εστίασε στα καΐκια τους, τις παραδοσιακές ξύλινες βαρκούλες που μετά βίας χωράνε τον καθένα τους και την ψαριά του.

 

Έπειτα όμως κατάφερε – αν και με κάποια δυσκολία – να πείσει και τους ίδιους τους ψαράδες να ποζάρουν για αυτόν. «Πρέπει να γνωρίζεις ποιος κάνει κουμάντο σε κάθε λιμάνι. Κάθε λιμάνι μοιάζει με οικογένεια αλλά πρέπει να προσεγγίσεις το αφεντικό. Αν εκείνος τους πει να φωτογραφηθούν, θα το κάνουν», σχολιάζει ο φωτογράφος, τονίζοντας ότι δεν μπορείς απλά να αρχίσεις να τραβάς φωτογραφίες σαν τουρίστας.

 

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πραγματικά εκπληκτικό. Τα θαλασσοδαρμένα πρόσωπα των ψαράδων αναδεικνύονται χάρη στο μαύρο φόντο και οι πολύχρωμες εικόνες των καϊκιών αποκαλύπτουν κάτι ξεχωριστό για τον καθένα τους.

 

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*