Πως θα πάρετε επιδότηση έως 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} για επενδύσεις στα νησιά (εκτός η Νάξος)

antiparos
admin
18/05/2015 19:22
 
 
 

Τοπικά προγράμματα Leader είναι ανοικτά αυτήν την περίοδο και χρηματοδοτούν επενδύσεις για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων, για αγορά εξοπλισμού που αφορά σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ, ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

 

Μικρές μπίζνες σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και μάλιστα με κοινοτικές επιδοτήσεις που φτάνουν ακόμη και το 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} μπορούν να κάνουν κάτοικοι, αλιείς και αγρότες νησιών και χωριών δίπλα στο κύμα. 
Τοπικά προγράμματα Leader είναι ανοικτά αυτήν την περίοδο και χρηματοδοτούν επενδύσεις για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων, για αγορά εξοπλισμού που αφορά σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ, ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 
Οι τελευταίες προβλέπονται και σε μειονεκτικές ορεινές περιοχές της χώρας. 
Οι επιδοτήσεις φτάνουν σε ποσοστό ακόμη και 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} για επενδυτικά προγράμματα ύψους μέχρι 700.000 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλιείς και αγρότες των περιοχών. Μπορούν να φτιάξουν μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα το πολύ 40 κλινών, όσοι διαθέτουν τέτοια μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ενισχύσεις για ανακαίνιση.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως ο αλιευτικός, ο καταδυτικός, ο ιστιοπλοϊκός και άλλα σπορ.

Μπίζνες σε τουριστικές περιοχές – Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} 

Οι δράσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι στις Κυκλάδες με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στις 30 Ιουνίου, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη μέχρι τις 22 Ιουνίου, τη Χαλκιδική έως τις 15 Ιουνίου, την Πρέβεζα, την Άρτα και την Αιτωλοακαρνανία (Αμβρακικός) έως τις 23 Ιουνίου και τη Φωκίδα μέχρι τις 20 Μαΐου.
Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του έγκριτου Χρήστου Κολώνα, παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένα από τα τοπικά προγράμματα χρηματοδότησης. 

 
Κυκλάδες 

Ενισχύσεις κατά 55{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} με 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} σε 14 νησιά για θαλάσσιο τουρισμό και καταλύματα φέρνει το τοπικό πρόγραμμα Leader Αλιείας. Πρόκειται για την Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Κύνθο, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Πάρο, τη Σίκινο, τη Σύρο και τη Φολέγανδρο. Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των εξειδικευμένων μορφών του θαλάσσιου τουρισμού, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός κ.ά.
Τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης επιχειρήσεων που αφορούν αποκλειστικά στη ναύλωση σκαφών χωρίς επιπλέον παροχή υπηρεσιών (π.χ. ξενάγηση) δεν θεωρούνται επιλέξιμα προς χρηματοδότηση. Η ναύλωση του σκάφους θα γίνεται υποχρεωτικά με κυβερνήτη. Η ναύλωση του σκάφους θα αφορά την πραγματοποίηση πλόων στα νησιά των Κυκλάδων και μόνο. Ο δικαιούχος υποχρεούται κάθε έτος και απαραιτήτως πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, να ενημερώνει την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των πλόων, τους οποίους θα αναρτά και στην ιστοσελίδα της επιχείρησής του.
Η διαχείμαση του σκάφους θα γίνεται σε νησί/λιμάνι των Κυκλάδων όπου θα πραγματοποιούνται και οι απαιτούμενες συντηρήσεις και επισκευές. Ο δικαιούχος υποχρεούται κάθε έτος τον μήνα Οκτώβριο με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, να ενημερώνει την ΟΤΔ Αλιείας για το λιμάνι στο οποίο θα γίνει η διαχείμαση του σκάφους και τις ημερομηνίες άφιξής του στο λιμάνι διαχείμασης και αναχώρησης από αυτό με τη λήξη της περιόδου διαχείμασης.
Υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των πραγματοποιούμενων πλόων στα νησιά των Κυκλάδων, θα παρέχονται στους πελάτες του δικαιούχου επί πλέον υπηρεσίες όπως ξενάγηση από τον κυβερνήτη.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους ή γυναίκες αλιείς.
Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τα 300.000 ευρώ.  
Άλλες μορφές τουρισμού
Η Ομάδα Πράξεων αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών από αλιείς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις ειδικές μορφές τουρισμού εκτός του θαλάσσιου τουρισμού. Οι ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολλές σε αριθμό, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: περιπατητικός – ορειβατικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός υγείας κ.ά.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παρούσα Ομάδα Πράξεων ποικίλλουν ανάλογα με το θέμα δραστηριότητας όπως: δημιουργία οργανωμένων εκδρομών σε περιοχές με οικολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό αντικείμενο, οργάνωση ειδικευμένων σεμιναρίων, θερινών ακαδημιών υψηλής στάθμης και εμβέλειας σε τομείς αιχμής της περιοχής (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, γεωλογία, τέχνη, μουσική, γαστρονομία), διενέργεια ερευνητικών δραστηριοτήτων και με τη συμμετοχή-ένταξη επισκεπτών (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, παρατήρηση της φύσης), χώροι γευσιγνωσίας, θεματικές σχολές κ.ά. Η επιχείρηση θα συμμετέχει στο Δίκτυο – Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας με άλλες ομοειδείς ή μη επιχειρήσεις με στόχο την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών τουρισμού στην περιοχή
Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ. 

 
Καταλύματα
Η ενίσχυση επενδύσεων αφορά στην ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων υποδομών, με μέγιστο αριθμό κλινών τις 40.
Οι παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλιστεί το τοπικό φυσικό περιβάλλον. Θα απαιτηθεί να τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάδειξης της αλιευτικής παράδοσης της περιοχής και να ενταχθούν τα καταλύματα στο Δίκτυο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας.
Επίσης το κατάλυμα θα πρέπει να προσφέρει χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Τέλος, στην περίπτωση προσφοράς πρωινού ή/και γεύματος από το κατάλυμα, θα πρέπει αυτό να περιλαμβάνει και τοπικά προϊόντα (τοπικό τυρί, μέλι, γλυκά, αλιεύματα κ.λπ).
Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 700.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ.  

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι:
Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.
Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις, κ.λπ.
Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης. Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, λοιπών σκαφών μόνο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων καταδυτικού τουρισμού, καθώς και δαπάνες για την αγορά αλόγων για δραστηριότητες περιήγησης.
Δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού και εφόσον τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητά τους.
Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ.
Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού κόστους της επένδυσης.
Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού κόστους.
Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.
Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους, από τα αρμόδια εθνικά όργανα, οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού κόστους.
Δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ.
Κόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.

Πηγή: imerisia.gr

(Visited 28 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*