96 νέα προϊόντα στην λίστα τοπικών προϊόντων που προτείνει το Δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες

Άκης Αξαόπουλος
21/04/2019 1:52
  •  
  •  
  •  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο Γ’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που έχει ήδη θεσπίσει το δίκτυο Aegean Cuisine (Aegean Cuisine Recommended Products).

Έπειτα από πρόσκληση που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Ιανουάριο προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, επταμελής επιτροπή (αποτελούμενη από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινογαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής) συνεδρίασε στα τέλη Φεβρουαρίου και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων, προχώρησε στη γευστική δοκιμή των 151 προϊόντων που απέστειλαν 32 παραγωγοί από 10 κυκλαδονήσια (Άνδρο, Αμοργό, Ίο, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σύρο, και Τήνο).

Από το σύνολο των 151 προϊόντων, 96 νέα προϊόντα εντάσσονται στον τρίτο κύκλο και έτσι ο αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ανέρχεται πλέον στα 387.

Για τη ιστορία να αναφερθεί ότι στην επιτροπή συμμετείχαν οι: Γεώργιος Χατζηγιαννάκης (Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Σελήνη», Πρόεδρος της Επιτροπής), Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing Akros.gr), Δημήτρης Ρουσουνέλος (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γαστρονομίας) και Χριστίνα Σαρρή (Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα Επικοινωνίας & Ανάπτυξης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων).

Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδες, μέλι, όσπρια, παξιμάδια- μπισκότα, ποτά/αποστάγματα, πρώτες ύλες, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τυριά. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης. Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα «Aegean Cuisine Recommended» σε όλους, όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.

Μετά την ένταξή τους, όσοι από τους παραγωγούς το επιθυμούν, θα μπορούν να γίνουν μέλη ενός πρωτοποριακού δικτύου επιχειρήσεων (business cluster), στο οποίο θα συμμετάσχουν τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους με στόχο την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των προϊόντων τους καθώς και την είσοδό τους σε νέες αγορές. Για τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωση και ανακοίνωση.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, πιστό στο όραμά του για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει – με αμείωτη ένταση και με όχημα το δίκτυο Aegean Cuisine – την προσπάθειά του για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης και την προσφορά στους επισκέπτες των Κυκλάδων νέων ποιοτικών και αυθεντικών γαστρονομικών εμπειριών, μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε την πλήρη και αναλυτική λίστα των προτεινόμενων προϊόντων πατήσετε ΕΔΩ.

(Visited 23 times, 1 visits today)