Επίσκεψη των βουλευτών Νίκου Συρμαλένιου και Αντώνη Συρίγου σε Άνδρο και Μύκονο

Άκης Αξαόπουλος
20/04/2019 22:57
 
 
 

Οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος επισκέφθηκαν την Άνδρο και τη Μύκονο από Παρασκευή 12 έως και Δευτέρα 15 Απριλίου.

Στην Άνδρο, παρουσία και του Αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, παρευρέθησαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, ενώ μαζί με τον υπουργό και τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Καπάκη, συμμετείχαν σε συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων στον Όρμο Κορθίου και στο Γαύριο με θέμα τα προβλήματα των αντίστοιχων λιμενικών έργων. Επίσης παρευρέθησαν στα μνημόσυνα του αείμνηστου δημάρχου Γιάννη Γλυνού στη Μονή Παναχράντου, καθώς και του ευεργέτη του Κορθίου Άνδρου Πέτρου Μουστάκα. Τέλος, συμμετείχαν και στην ετήσια εορταστική εκδήλωση του τοπικού Συλλόγου του Συνετίου.

Από την επίσκεψη και περιοδεία στην Άνδρο, το σημαντικό είναι ότι από τις συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς και τις δεσμεύσεις του Αν. Υπουργού προέκυψαν θετικές ειδήσεις σχετικά με τα λιμενικά έργα του συνόλου του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός σχετικά με το λιμενικό του Όρμου Κορθίου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επανεκκίνηση του έργου. Πρώτη προτεραιότητα η υποβολή ενός τεχνικού δελτίου για τη χρηματοδότηση της επικαιροποίησης της μελέτης και της πρόσληψης ενός τεχνικού συμβούλου με απαραίτητη προϋπόθεση την κινητοποίηση του Δήμου μέσω του λιμενικού Ταμείου.

Σχετικά με το Λιμάνι του Γαυρίου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι, εφόσον ο Δήμος Άνδρου υποβάλλει διαμέσου του Λιμενικού Ταμείου τεχνικό δελτίο, άμεσα θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μελέτης μαζί με την πρόσληψη ενός Τεχνικού Συμβούλου, προκειμένου να εκπονηθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στο «Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων» (Π.Ε.Α.Λ.), που θα αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση της θαλάσσιας επικοινωνίας του λιμανιού του Γαυρίου με την υπόλοιπη χώρα και θα προβλέπει τις απαραίτητες επεκτάσεις, με χερσαίες υποδομές και εγκαταστάσεις, επιπλέον θέσεις για πρυμνοδετήσεις, μία θέση για πλαγιοδέτηση-πρυμνοδέτηση, καθώς και θέσεις για τον ελλιμενισμό πλοίων κρουαζιέρας. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για την άμεση εμβάθυνση του λιμανιού (η τελευταία είχε γίνει πριν 23 χρόνια) με προγραμματική σύμβαση την οποία θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Λιμένων του Υπουργείου Υποδομών. Μάλιστα, ο Υπουργός τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον ομόλογο του κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος και συμφώνησε με την πρότασή του, ώστε το έργο να γίνει από το υπουργείο του και η κατασκευή του να μπορεί να ξεκινήσει μετά τον φόρτο του καλοκαιριού, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019.

Στη Μύκονο επισκέφθηκαν το δημαρχείο όπου είχαν αναλυτική συζήτηση με τον Δήμαρχο Κώστα Κουκά και τον Αντιδήμαρχο Μιλτιάδη Ατματζόγλου για τα εν εξελίξει έργα στο νησί που χρηματοδοτούνται τόσο από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών Φιλόδημος Ι και ΙΙ, όσο και από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως η Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Αλογομάντρας π-υ 4.830.000€, η προμήθεια πολυμηχανήματος 180.000 €, η αναβάθμιση των παιδικών χαρών π-υ 420.000€, η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων π-υ 64.000€, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεπαρακολούθησης ποιότητας, ποσότητας και ανίχνευσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης π-υ 680.000€, όσο και για τα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια με φορείς υλοποίησης την Περιφέρεια Ν Αιγαίου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τη ΔΕΥΑ.

Επίσης, επισκέφθηκαν το γραφείο του Υποθηκοφυλακείου, όπου συζήτησαν με τις δύο εναπομείνασες υπαλλήλους το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στελέχωσης του γραφείου, τη στιγμή που οι υποθέσεις είναι χιλιάδες και τα έσοδα πολύ μεγάλα. Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για την επείγουσα μεταφορά του θέματος στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας, μίλησαν σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τις ευρωεκλογές, ενώ ενημέρωσαν συνοπτικά για το κυβερνητικό έργο με έμφαση τις πολιτικές νησιωτικότητας και ειδικότερα το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*