Οι μητέρες των Κυκλάδων λένε «ναι» στον Μητρικό Θηλασμό!

  •  
  •  
  •  

thilasmos syros 1

Επίμονα και δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα για την καθιέρωση, αλλά και «απενοχοποίηση» του μητρικού θηλασμού οι μητέρες των Κυκλάδων, οι οποίες συμμετείχαν και φέτος στις εκδηλώσεις του 9ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου σε Σύρο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο, Κέα και Κύθνο.

Συνολικά, παρευρέθηκαν και εγγράφηκαν στις εκδηλώσεις 145 γυναίκες (θηλάζουσες, έγκυες, πρώην θηλάζουσες κλπ), οι περισσότερες μαζί με τους συζύγους ή/και τα μεγαλύτερα παιδιά τους, ενώ κατά την συμβολική διαδικασία του δημόσιου θηλασμού στις 12 το μεσημέρι, συμμετείχαν και καταμετρήθηκαν 103 θηλάζουσες μητέρες.
Μετά την καταμέτρηση, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον θηλασμό και την γονεϊκότητα.

Ας διαβάσουμε τι είπαν οι ίδιες οι διοργανώτριες και οι διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, η οποία είχε αναλάβει και φέτος τη διοργάνωση για τις Κυκλάδες:
Φέραμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική!

thilasmos syros 2
Βοηθήσαμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και τις καλέσαμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.
Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν.
Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους.

thilasmos naxos 1
Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.
Γιορτάσαμε, γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει! Γιορτάσαμε, γιατί οι μητέρες ενωμένες σαν μια γροθιά, ενημερώνονται, αλληλοϋποστηρίζονται, καταφέρνουν όλο και περισσότερες το φυσικό και αυτονόητο, την θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους.
Φωνάξαμε για το δικαίωμα των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό ελεύθερα κι ανεμπόδιστα!! Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!

thilasmos syros 3
Σ’ έναν κόσμο γεμάτο ανισότητα, κρίσεις και φτώχεια, ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για μια διά βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά τους. Ο θηλασμός αποτρέπει την πείνα και τον υποσιτισμό σε όλες του τις μορφές και εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια για τα μωρά ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα, ο θηλασμός είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος θρέψης των παιδιών και συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας. Η διατροφή, η επισιτιστική ασφάλεια και η μείωση της φτώχειας, είναι θεμελιώδη σημεία για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) των Ηνωμένων Εθνών.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την στήριξή του και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς – αρωγούς στην προσπάθειά μας.

thilasmos naxos 2
* Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

* Από το 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Και φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την
UNICEF, ώστε να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα: «Θηλασμός: θεμέλιο ζωής».

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
https://www.facebook.com/thilazo/
https://www.facebook.com/KykladesThilasmosMitrotita/
https://www.facebook.com/events/191354185090291

(Visited 12 times, 1 visits today)