Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην Ποσειδωνία Σύρου

  •  
  •  
  •  

posidonia

Ψήφισμα διαμαρτυρίας που αφορά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξέδωσε η τοπική κοινότητα Ποσειδωνίας Σύρου που ζητά άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Μάλιστα καλεί το δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, το περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου και τους βουλευτές Κυκλάδων να στηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα τους.

Ψήφισμα

Με το παρόν ψήφισμα, ο πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Σύρου, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την πρωτοφανή, ακατανόητη και αδικαιολόγητη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην γεωγραφική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, στις οποίες παρατηρείται, στο σύνολό τους, υπερβολικά μεγάλη αύξηση που ξεκινά από το 30% και σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στο κέντρο της Ποσειδωνίας, ξεπερνά το 40%.

Η αναπροσαρμογή αυτή στηρίχθηκε σε επισφαλή και ελλιπή στοιχεία που δόθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες από απεσταλμένους ιδιώτες ορκωτούς εκτιμητές, αμφιβόλου εμπειρίας και γνώσης επί του θέματος, οι οποίοι κάνοντας την εκτίμησή προφανώς «στο πόδι», χωρίς να γνωρίζουν καν την περιοχή που εκτιμούσαν και ενδεχομένως αντικρίζοντας κάποιες από τις επαύλεις που κοσμούν την Ποσειδωνία από τις αρχές του 19ου αιώνα, θεώρησαν ότι έπραξαν ορθά αυξάνοντας βίαια τις αντικειμενικές αξίες, εξισώνοντας λανθασμένα όλους τους ιδιοκτήτες της περιοχής, αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματική εικόνα του εισοδήματός τους.

Η αύξηση αυτή, που σημειωτέον δεν παρατηρείται σε όμορες της Ποσειδωνίας κοινότητες, οι οποίες δεν διαφέρουν με τη δική μας σε εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ. κριτήρια, συνιστά εκ των πραγμάτων άδικη μεταχείριση μεταξύ των πολιτών και a priori κατηγοριοποίηση και διαχωρισμό τους σε πολίτες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Πόσο μάλλον όταν στις υπόλοιπες Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες της Σύρου οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις μειώθηκαν.

Η υπέρογκη αυτή αύξηση των αντικειμενικών αξιών οδήγησε στην αυτόματη αύξηση του ποσού που καλούνται να πληρώσουν άδικα οι εκατοντάδες κάτοικοι-ιδιοκτήτες της Ποσειδωνίας (όπως ενδεικτικά εμφαίνεται στα συνημμένα στο παρόν εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας των φορολογικών βαρών σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία, οδηγώντας έτσι αδιαμφισβήτητα μεγάλο μέρος αυτών σε αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Συνεπεία των ανωτέρω, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας τους 928 αγανακτισμένους και ξεσηκωμένους κατοίκους της Κοινότητάς μας, οι περισσότεροι των οποίων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι και άνεργοι, που πλήττονται χρόνια από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας:

1) Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και εκφράζουμε την αντίθεση και την αγανάκτησή μας για τις, εκτός πραγματικότητας, πραγματοποιηθείσες τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών της Ποσειδωνίας.

2) Θεωρώντας ότι οι νέες τιμές που καθορίστηκαν είναι υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές και κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού τους και τη μείωσή τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να καθορίσει νέες τιμές, στο ύψος ή γιατί όχι και χαμηλότερες από τις προϋπάρχουσες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και επί της ορθής τους βάσης τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των κατοίκων της Ποσειδωνίας.

3) Ζητούμε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να μας απαντήσει εγγράφως για το ποιος απέστειλε τους ορκωτούς εκτιμητές, πόσοι ήταν αυτοί, πότε παραβρέθηκαν στην Ποσειδωνία και προέβησαν στην εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών, ποιοι τους συνόδευαν και τους υπέδειξαν τις προς εκτίμηση περιοχές της κοινότητας και το σημαντικότερο όλων ποια ήταν αναλυτικά τα κριτήρια που τους οδήγησαν να προβούν στην εν λόγω αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

4) Στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ποσειδωνίας για μείωση των αντικειμενικών αξιών, ζητούμε τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των εκλεγμένων στο νομό Κυκλάδων Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στήριξη που θα πραγματοποιηθεί έμπρακτα είτε με την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων, είτε με την κατάθεση επερωτήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή με οποιαδήποτε ενέργεια θεωρούν εκείνοι ως καταλληλότερη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας και εν τέλει την άρση της κατάφωρης αυτής αδικίας.

(Visited 7 times, 1 visits today)