Εσπερίδα για τη διαχείριση καταστροφών και κρίσεων στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σαντορίνη

Άκης Αξαόπουλος
30/05/2018 3:39
  •  
  •  
  •  

Εσπερίδα με θέμα «Διαχείριση Καταστροφών, Κινδύνων και Κρίσεων σε περιοχές με ιδιαίτερο Γεωδυναμικό, Περιβαλλοντικό, Πολιτισμικό και Τουριστικό καθεστώς» πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σαντορίνη.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» το οποίο λειτουργεί με την συνέργεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) , της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Εντατικού Εφαρμοσμένου Σεμιναρίου Πεδίου στη νήσο Θήρα «SantoProtect 24-28 Μαΐου 2018», στο οποίο συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, ο υπεύθυνος και συντονιστής του Προγράμματος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α., αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ, πρόεδρος ΟΑΣΠ κ. Λέκκας, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος της εσπερίδας οι κ.κ. Πατούλης, Ζώρζος και Λέκκας απένειμαν βεβαιώσεις επιμόρφωσης σε 150 μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο προαναφερόμενο εντατικό σεμινάριο.

«Προτεραιότητα μας η προστασία των πολιτών από κάθε είδους καταστροφές και απειλές»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δήμοι – εκτός από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν – καλούνται να αντιμετωπίσουν και όλες τις έκτακτες φυσικές ή άλλες καταστροφές που έρχονται να ανατρέψουν την όποια κανονικότητα και εύρυθμη λειτουργία τους.
Σχολιάζοντας τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επικαλέστηκε τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ιδιαίτερα στη ΒΑ Αττική, την εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση στο Σαρωνικό από το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», τις καταστροφικές πλημμύρες σε Σαμοθράκη, Σύμη, Κατερίνη, Αγιά και κυρίως στη Μάνδρα που στοίχισαν στην απώλεια συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν (κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης που έχει γίνει στα θεματικά συνέδρια της ΚΕΔΕ) τις οποίες συνόψισε στις εξής:
*Mετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας ώστε να καλυφθούν και άλλες ανάγκες πολιτικής προστασίας σε Δήμους, όπως π.χ. ο αποχιονισμός, προληπτικά μέτρα ή αποκατάσταση ζημιών από πλημμυρικά φαινόμενα κτλ.
*Διπλασιασμός του ποσού που διατίθεται ετησίως για πυροπροστασία.
*Δρομολόγηση ενός προγράμματος συλλογικής υποστήριξης των Δήμων που θέλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο ένα επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας στη βάση της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε από τον οδηγό που παρουσιάστηκε μέσω του ΙΤΑ και με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Λέκκα για το σχεδιασμό και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
*Δημιουργία ενός ασφαλιστικού κεφαλαίου για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής ασφάλισης των νέων υποδομών των Δήμων και κάλυψη των ασφαλίστρων πιθανά μέσω της εκχώρησης ποσοστού της ετήσιας ΣΑΤΑ που κατανέμεται στους Δήμους.
*Έμφαση σε θέματα της Οδικής Ασφάλειας, ένα ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
*Ενημέρωση και εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας για το μείζον θέμα της αντισεισμικής προστασίας. Από την ΚΕΔΕ σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο και πρωτόγνωρο – για τα ελληνικά δεδομένα – πρόγραμμα με χρήση τόσο συμβατικών τρόπων εκπαίδευσης και ενημέρωσης, όσο και σύγχρονων με χρήση των νέων τεχνολογιών (e-learning, διαδραστικές εφαρμογές κ.α.) το οποίο θα ξεκινήσει από την Αθήνα και τον Έβρο και θα αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση είναι η καθημερινή βελτίωση του αισθήματος κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας του πολίτη και η προστασία του από κάθε είδους κινδύνους και απειλές.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.