Προετοιμασία για τη διοργάνωση της Γιορτής Λεμονιού στην Άνδρο

admin
08/05/2018 10:38
 
 
 

Με την προοπτική να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση και να καθιερωθεί ως γιορτή της Άνδρου, διοργανώνεται και φέτος, για 18η συνεχή χρονιά, η Γιορτή Λεμονιού.

Για την καλύτερη προετοιμασία και παρουσίαση των εκδηλώσεων που συνοδεύουν τη γιορτή, πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2018, το μεσημέρι, συνάντηση στο Δημαρχείο στη Χώρα, παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη.

Το «παρών» στη συνάντηση εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, έδωσε και η κα. Αθηνά Τσατσομοίρου, πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπάλληλοι του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού, άνθρωποι με θετική ενέργεια και καλή διάθεση για να βοηθήσουν εθελοντικά, αλλά και να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διοργάνωση της φετινής γιορτής.

Η Γιορτή Λεμονιού, που γίνεται φέτος 18 χρονών, ξεκίνησε το 2000, όταν με πρωτοβουλία του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης για πρώτη φορά η Άνδρος τίμησε τον πολύτιμο λεμονοκαρπό της. Φέτος, γιορτάζουμε το όμορφο και ευωδιαστό προϊόν του νησιού, το λεμόνι, το οποίο σαν σύμβολο, περιλαμβάνει χρώμα, συναίσθημα, άρωμα και οικολογική συνείδηση. Για τους διοργανωτές της Γιορτής Λεμονιού, το μεγάλο στοίχημα είναι φέτος τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού να αγκαλιάσουν την εκδήλωση και ταυτόχρονα οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες της Άνδρου να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχε επιλεγεί το Μεγάλο Σάββατο για τον εορτασμό του Λεμονιού, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης ημέρας και προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση του κόσμου, φέτος ορίστηκε ως ημερομηνία η 27η Μαΐου 2018 –παραμονή του Αγίου Πνεύματος- ημέρα Κυριακή, και ώρα 11:00 π.μ.. Η γιορτή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου και θα γίνει στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στη Χώρα (στο Παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη, δίπλα στο ξενοδοχείο «Παράδεισος»).

Την ίδια ώρα, προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις (σκέψεις για συναυλία, ομιλίες ειδικών για το λεμόνι, την ιστορία, την παραγωγή και την πώλησή του), με στόχο την προσέλκυση περισσότερου κόσμου, την τόνωση της αγοράς και της τουριστικής κίνησης και μελλοντικά την αύξηση της παραγωγής και την καλύτερη εκμετάλλευση του προϊόντος του λεμονιού.

Η ιστορία του λεμονιού στην Άνδρο μετράει αιώνες ζωής. Όπως αναφέρεται στο επικοινωνιακό υλικό που έχει, ήδη, αρχίσει να διανέμεται στο κοινό, «η λεμονοπαραγωγή απασχόλησε την Ανδριακή κοινωνία από την εποχή που η τιμή του καρπού στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται με το κομμάτι και στο χονδρεμπόριο με τη χιλιάδα. Το προϊόν είχε ιδιαίτερη αξία και ήταν εξαγώγιμο (….) Η ανάπτυξη της Ναυτιλίας μπορεί να απομάκρυνε τους Ανδριώτες από τους φορτωμένους λεμονανθούς και λεμονοκαρπούς, οι λεμονεώνες, όμως, παραμένουν ζωντανοί».

Να σημειωθεί ότι η προβολή της Γιορτής Λεμονιού ξεκίνησε από την Έκθεση «Greek Travel Show 2018», που διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-Helexpo από τις 04 έως τις 06 Μαΐου 2018, στην Αθήνα και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Άνδρος τιμά τον λεμονοκαρπό της και σας προσκαλεί όλους στη μεγάλη αυτή γιορτή, για να απολαύσετε τα εκθέματα και τις ξεχωριστές δημιουργίες των γυναικών της Άνδρου, όπως σαπούνια λεμονιού, λικέρ, χειροτεχνήματα και κοσμήματα. «Με πίστη στο μέλλον και με τη βούληση για την αναβίωση της λεμονοπαραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας. Παραγωγικότητα, δημιουργία, ανάπτυξη και… χαρά»!

giorti lemoniou

(Visited 33 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*