Ο δήμος Σαντορίνης στηρίζει την ομαλή λειτουργία του ΙΓΜΕ

 
 
 

Με επιστολή του ο Δήμος Θήρας και ο Δήμαρχος κ. Νίκος Ζώρζος προς το Συνδικάτο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εκφράζει την αμέριστη στήριξή του για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ, καθώς αυτή επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των Θηραίων πολιτών.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Θήρας θα εκφωνηθεί στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα 17/04 το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ με τίτλο: «Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη της χώρας, μέλλον και προοπτική».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρει:

«Ο Δήμος Θήρας θεωρεί υποχρέωσή του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Συνδικάτου ΙΓΜΕ και να παραβρεθεί σε αυτή την ημερίδα καθώς η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των δημοτών μας.
Η Σαντορίνη είναι σήμερα η ναυαρχίδα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας και αυτό το οφείλει κυρίως στις γεωλογικές διεργασίες που τη δημιούργησαν, στο ενεργό της ηφαίστειο. Αυτό με την τεράστια έκρηξή του πριν 3.600 χρόνια δημιούργησε την καλδέρα που όλοι έρχονται να θαυμάσουν σήμερα και προστάτεψε κάτω από τα στρώματα της τέφρας που απέθεσε το μοναδικό οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Ακρωτήρι. Αυτό δημιούργησε με πολλές ιστορικές εκρήξεις τη Νέα Καμένη, «το ηφαίστειο» που επισκέπτονται πάνω από 300.000 περιπατητές το χρόνο.
Μαζί όμως με τον πλούτο που μας σωρεύει, τόσο η καλδέρα όσο και το ενεργό ηφαίστειο της Καμένης, είναι εν δυνάμει πηγές επικίνδυνων φαινομένων, όπως οι βραχοπτώσεις από τα απότομα «γκρεμνά» και η προοπτική επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου. Και τα δύο απαιτούν πολύ καλή γνώση της γεωλογικής υποδομής, αξιόπιστες μελέτες, άμεση ανταπόκριση σε όποιο φαινόμενο ή κίνδυνο κρίνεται πιθανός να εκδηλωθεί ή εκδηλώνεται απρόβλεπτα. Απαιτούν, ειδικά το ηφαίστειο, δίκτυα συνεχούς παρακολούθησης όλων των πιθανών πρόδρομων φαινομένων για να διαψεύδονται τυχόν αναίτιοι συναγερμοί και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και ο σχεδιασμός σε περιπτώσεις πιθανής εκδήλωσής τους.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και απαιτήσεις, ο Δήμος Θήρας στηρίχθηκε πάντα άμεσα και αποτελεσματικά από το ΙΓΜΕ.
Στα συχνά φαινόμενα αστάθειας πρανών και βραχοπτώσεων που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας, η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΙΓΜΕ ανταποκρίθηκε πάντα και άψογα. Αναφέρω μόνο δυο σημαντικές τέτοιες περιπτώσεις, το τραγικό συμβάν πριν λίγα χρόνια στα γκρεμνά της Οίας και την περίπτωση των βραχοπτώσεων στην περίφημη Κόκκινη Παραλία της Θήρας.
Σε ότι αφορά στην παρακολούθηση του ενεργού μας ηφαιστείου, το ΙΓΜΕ είχε και έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή υπηρέτησή του. Το ΙΓΜΕ ήταν αυτό που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 τις μελέτες για τον ηφαιστειακό κίνδυνο και έκανε τις πρώτες προσπάθειες να στηθεί ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου. Το ΙΓΜΕ πρωτοστάτησε στο να συμπεριληφθεί η Σαντορίνη στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκών Ηφαιστείων Εργαστηρίων», που από το 1994 έως το 1996 μελέτησε διεξοδικά το ηφαίστειο και εγκατέστησε ένα ηφαιστειολογικό παρατηρητήριο με πλήρες δίκτυο συνεχούς παρακολούθησής του.
Το ΙΓΜΕ πρωτοστάτησε, μετά τη λήξη του προγράμματος αυτού, στην προσπάθεια το Παρατηρητήριο να συνεχίσει τη λειτουργία του με την εθελοντική συμβολή των επιστημόνων και τοπικών παραγόντων, ιδρύοντας ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).
Το ΙΜΠΗΣ ήταν αυτό που μας προειδοποίησε για την ηφαιστειακή κρίση του 2011-2012, όταν το ηφαίστειό μας έκανε μια σημαντική προσπάθεια να επαναδραστηριοποιηθεί. Το ΙΜΠΗΣ μαζί με τη Δημοτική Αρχή συντόνισαν και εκτέλεσαν όλη την προσπάθεια οργάνωσης της αντιμετώπισης ηφαιστειακής κρίσης για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα και ενημέρωνε αποτελεσματικά κατοίκους και αρχές. Το ΙΓΜΕ είχε και σε αυτή τη διαδικασία καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση όλων των παραπάνω.
Το ΙΜΠΗΣ, με την ενεργή και καθοριστική συμμετοχή του ΙΓΜΕ, είναι και σήμερα αυτό που παρακολουθεί το ηφαίστειό μας και μας κρατά διαρκώς ενήμερους για την κατάστασή του, το οποίο ευτυχώς έχει πλέον επιστρέψει σε φάση ηρεμίας.
Το ΙΓΜΕ, ως συνιστώσα του ΙΜΠΗΣ, είναι διαρκής αρωγός και σύμβουλος της αναπτυξιακής προσπάθειας για το ηφαίστειο, με σεβασμό στο περιβάλλον και παρεμβάσεις που δεν υποβαθμίζουν το χώρο.
Θα κλείσω την παρέμβασή μου, προσθέτοντας και ένα τρίτο πεδίο όπου η συμβολή των δράσεων του ΙΓΜΕ ήταν και είναι σημαντική για τη Σαντορίνη, αυτό της γεωθερμίας.
Το ΙΓΜΕ ξεκίνησε και ολοκλήρωσε στις δεκαετίες του 1970-1980 την έρευνα για την ύπαρξη θερμών ρευστών στο νησί και από αυτές τις έρευνες ορίστηκε το πιθανό γεωθερμικό πεδίο του νησιού μας, στη νότια περιοχή της Θήρας. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσπάθειας αξιοποίησης αυτού του ενεργειακού δυναμικού έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και βεβαίως προσβλέπουμε στην εμπλοκή και τη συνεργασία και του ΙΓΜΕ σε αυτή την προσπάθεια.
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι όποια λειτουργική και οργανωτική δυσλειτουργία του ΙΓΜΕ, έχει ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στα ζητήματα της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των δημοτών μας, στερεί από το Δήμο ένα σημαντικό στήριγμα και σύμμαχο στον αγώνα που δίνει για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί.
Ελπίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω, μαζί με όποια άλλα προβλήματα συνεπάγεται η δυσλειτουργία του ΙΓΜΕ και θα κινηθεί στην κατεύθυνση λύσεων που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και τη συνεχή προσφορά του ΙΓΜΕ».

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*