Η εκπομπή 60′ Ελλάδα στην Αμοργό απόψε στις 23:45

admin
02/04/2015 10:51
 
 
 

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας Γερμανός οικονομολόγος, ένας Γάλλος τενόρος, μία Ολλανδέζα νοσοκόμα και δύο Έλληνες γουναράδες;

 

Είναι ορισμένοι από αυτούς που μαγεύτηκαν με την ομορφιά του «απέραντου γαλάζιου» και αποφάσισαν να μετακομίσουν παρατώντας τους τόπους που γεννήθηκαν. Το «Απέραντο γαλάζιο», η ταινία του Λικ Μπεσόν με τους Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ και Ζαν Μαρκ Μπαρ που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1988 έκανε ανθρώπους από πολλά μέρη της γης όχι μόνο να θελήσουν να επισκεφτούν τον τόπο γυρισμάτων, την Αμοργό, αλλά να μείνουν για πάντα εκεί. Τώρα «είναι ο τόπος μας, το νησί μας», όπως λένε στον Νίκο Μάνεση που βρέθηκε στο κυκλαδίτικο νησί για την εκπομπή του «60’ Ελλάδα». Η εκπομπή του ALPHA ταξίδεψε στην Αμοργό και όπως μου είπε ο δημοσιογράφος «Αν μου ζητούσες να βάλω τίτλο σε αυτό το οδοιπορικό θα σου έλεγα “Τόπος ονείρων” ή “Όνειρο ο τόπος”!

Η Αμοργός έγινε παγκοσμίως διάσημη από την πολυβραβευμένη ταινία του Λικ Μπεσόν “Το απέραντο γαλάζιο”. Όταν βγήκε η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες κατέκλυσαν το νησί προκειμένου να δουν πού ακριβώς γυρίστηκε. Ένα κομμάτι της ταινίας έχει γυριστεί στην παραλία της Αγίας Άννας, σε μια πολύ μικρή παραλία με πολύ βαθιά όμως νερά. Εκεί, γυρίστηκαν οι υποβρύχιες σκηνές της ταινίας που μάγεψαν τους κινηματογραφόφιλους και όχι μόνο. Όπου κι αν κοιτάξεις στο νησί, βλέπεις Γάλλους, Γερμανούς, Εγγλέζους και Έλληνες μέτοικους. Πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αμοργό. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το μισό του πληθυσμού είναι Έλληνες και αλλοδαποί που έστησαν τη ζωή τους εκεί γιατί γοητεύτηκαν από την ομορφιά και την ηρεμία του νησιού». Ωστόσο δεν αγάπησαν μόνο το αιγαιοπελαγίτικο νησί αλλά και την Ελλάδα και τους Έλληνες και μάλιστα, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «στο οδοιπορικό μας, συναντήσαμε πολλούς Γερμανούς και Σκανδιναβούς που ζουν στο νησί, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά Μέρκελ και Ντάισεμπλουμ.


Θεωρούν ότι οι Γερμανοί και η Βόρεια Ευρώπη έχουν εγκληματήσει, χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο, έχουν μετατρέψει την κρίση των Τραπεζών σε κρίση της ελληνικής κοινωνίας, μιλούν για ένα σικέ παιχνίδι και στηρίζουν με πάθος τις επιλογές της χώρας μας. Με την κάμερα της εκπομπής συναντήσαμε έναν Γερμανό οικονομολόγο, ο οποίος τα άφησε όλα πίσω του, έγινε ψαράς και κάνοντας το γνωστό “καμάκι” γνώρισε και παντρεύτηκε μια Ελληνίδα πολιτικό μηχανικό. Εάν κάποιος κάνει βόλτα στα βουνά του νησιού, δεν αποκλείεται να ακούσει όπερα! Αντιλαλούν τα βουνά γιατί ένας Γάλλος τενόρος, ο οποίος τώρα είναι οδηγός βουνού στην Αμοργό, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ρίχνει και καμία άρια, καθώς θυμάται την Όπερα της Μόσχας στην οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια! Εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμοργού είναι δύο φίλοι από την Καστοριά. Μεγάλωσαν μαζί και μάθανε την τέχνη της γούνας. Κάποια στιγμή, έφυγαν από την Καστοριά και πήγαν στη Γαλλία, όπου για πολλά χρόνια έφτιαχναν γούνες. Αυτοί, λοιπόν, είδαν “Το απέραντο γαλάζιο” και αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να εγκατασταθούν στην Αμοργό. Τα παράτησαν όλα! Παράστησαν την τέχνη τους, τα πολλά χρήματα που κέρδιζαν από αυτή, τους μεγάλους γαλλικούς οίκους Dior, Yves Saint Laurent, πήγαν στην Αμοργό και άνοιξαν το διάσημο μπαρ του νησιού “Le grand bleu”, ένα μπαρ που υπάρχει σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς».
 

Οι κάτοικοι της Αμοργού «ξενάγησαν» την εκπομπή του ALPHA ακόμα και στο… βυθό γιατί όπως μου είπε ο παρουσιαστής της  «και ψαρέψαμε με πολλά μποφόρ και καταδύσεις κάναμε στις υποθαλάσσιες σπηλιές του νησιού και ξεναγηθήκαμε σε ναυάγια. Η περιοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχει πάρα πολλά ναυάγια. Ένα από αυτά τα ναυάγια είναι ένα πλοίο το οποίο έχει προσαράξει τόσα χρόνια σε μια παραλία, δηλαδή το βλέπεις, έχει βγει σε μια ακτή. Αυτό το ναυάγιο είναι εφάμιλλο αυτού της Ζακύνθου. Βέβαια, υπάρχουν και ναυάγια τα οποία είναι στον βυθό κι έτσι αναπτύσσεται και αυτό το είδος του τουρισμού με καταδύσεις».

Σε αυτό το οδοιπορικό της εκπομπής όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «κάναμε και τις πλάκες μας. Πήγαμε στα Θολάρια και προορισμός μας ήταν ένα χωριό που λέγεται Στρούμπος που δεν έχει οδικό δίκτυο και πας από μονοπάτι. Κουραστική διαδρομή, ένα χωριό που αγοράζουν σπίτια οι ξένοι και το οποίο είναι ξακουστό στο νησί διότι “τα σπίτια είναι 12 και 13 οι φούρνοι” όπως λένε. Στα Θολάρια λοιπόν συναντούμε μια παρέα που δεν με αναγνωρίζει. Βέβαια το πρόσωπό μου της είναι πολύ γνωστό αλλά δεν θυμούνται ποιος είμαι. Με ρωτούν αν έχω κάνει διακοπές στο νησί ή αν είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτομαι και με ρωτούν επίμονα πού με ξέρουν. Τους απαντώ: “με ξέρετε από την τηλεόραση”. Κάποιος από αυτούς αναφωνεί: “είναι ο Νίκος Ευαγγελάτος”. Και για αρκετή ώρα πιστεύουν ότι είναι ο Νίκος Ευαγγελάτος. Ξέρεις ότι και εμένα μου αρέσει να κάνω πλάκα οπότε τους αφήνω να το πιστεύουν και γίνεται μια απίστευτη πλάκα που έχει καταγραφεί από την κάμερα».

Απόψε, στις 23:45, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA μας ξεναγεί στην πανέμορφη Αμοργό. Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές του νησιού η εκπομπή «καταγράφει» και την εσωτερική ομορφιά των κατοίκων που έχουν «ποτιστεί» από την ηρεμία αλλά και τη δύναμη του απέραντου γαλάζιου.

Πηγή: newsit

(Visited 44 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*