Αντιδράσεις στη Σαντορίνη για το ενδεχόμενη αύξησης του ΦΠΑ

admin
30/03/2015 21:42
 
 
 

«Αδιαπραγμάτευτο το ειδικό φορολογικό καθεστώς του νησιού – επιφυλασσόμαστε για προσφυγή στο συνταγματικό Δικαστήριο», λέει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

 

Στη λίστα με τα 18 νέα μέτρα που στάλθηκε στο Brussels Group, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή γραμμή πλεύσης και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας περιλαμβάνεται και το μέτρο που προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 

Παρά τα κωλύματα που φαίνεται να υπάρχουν επικράτησε τελικά η άποψη ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει έως 300 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο.

Στόχος η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα δύο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. 

Οι πρώτες αντιδράσεις ήδη ξεκίνησαν και το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης εξέδωσε ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:

«Επειδή η τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας, αλλά και εθνική οικονομική καταστροφή. Γι αυτούς τους λόγους:

– Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και επιφυλασσόμαστε για την προσφυγή μας στο συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο.

– Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση όχι μόνο να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, αλλά να δηλωθεί αυτό άμεσα και δημόσια από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και να ενδιαφερθεί επιτέλους για την Υγεία (άνοιγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θήρας), την Παιδεία, την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό των νησιών μας και να άρει όλους αυτούς τους παράγοντες που φέρνουν τα νησιά μας σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας.

– Καλούμε τους Βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο να καταψηφίσουν στη Βουλή ενδεχόμενη πρόταση κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, αλλά και να σταθούν στο πλευρό μας σε όλες τις εκδηλώσεις αντίδρασής μας.

– Ζητάμε από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης και μέτρων αντιμετώπισης.- Ζητάμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως ήδη ο κος Περιφερειάρχης έχει δηλώσει να συνέλθει και αυτή σε κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για τον ίδιο σκοπό.

– Να γίνει σεβαστή η Συνταγματική κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας.

– Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η Κυβέρνηση, το οικονομικό Επιτελείο και η κ. Βαλαβάνη ότι δεν θα αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά που είναι προσφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

– Να δημοσιοποιηθεί το παρόν ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και πανελλήνια.

Τυχόν εφαρμογή των δηλώσεων της κας Αναπληρώτριας Υπουργού θα σημάνει και την καθολική δυναμική αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Σαντορίνης».

 

Πηγή: protothema.gr

 

 
(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*