Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Δεν κατανοείται η διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου»

admin
26/03/2015 08:57
 
 
 

Νέα επιστολή για το ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Σε αυτή, ο φορέας εκφράζει τον φόβο ότι «η νέα κυβέρνηση δεν κατανοεί πόσο διαφορετικό είναι να επιχειρεί και να διαμένει κανείς στο νησιωτικό χώρο», όπου οι μόνιμοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πλήθος δυσκολιών σε διάφορους τομείς της ζωής τους (όπως π.χ. υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλό κόστος διαβίωσης, προβλήματα στις μετακινήσεις κλπ).

Επιπλέον, το Επιμελητήριο τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγκριση με την Κρήτη, η οποία – εκ των πραγμάτων – δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των Κυκλάδων.

«Αναμέναμε από τη νέα κυβέρνηση, να μειώσει και όχι να διευρύνει τις ανισότητες, μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, που στην προκείμενη περίπτωση, είναι και ανισότητες μεταξύ των νησιών» αναφέρει το Επιμελητήριο στην επιστολή του, η οποία έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ,

Προ δύο εβδομάδων περίπου, η κυβέρνηση – μέσω του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη – δεσμεύθηκε προς τους τοπικούς βουλευτές για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά, με αφορμή τις ανησυχίες που εκδηλώθηκαν σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής του. Για τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης, εκφράσαμε εγγράφως την πλήρη ικανοποίησή μας, αναφέροντας

ότι μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.

Ωστόσο, δημοσιεύματα δηλώσεων της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συντελεστών Φ.Π.Α μεταξύ νησιών, προκαλούν και πάλι όχι μόνο την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό των Κυκλαδιτών, επιχειρηματιών και κατοίκων. Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των δηλώσεων, φοβόμαστε ότι και η νέα κυβέρνηση δεν κατανοεί πόσο διαφορετικό είναι να επιχειρεί και να διαμένει κανείς στο νησιωτικό χώρο.

Τόσο η πολιτεία, όσο και η πλειοψηφία των Ελλήνων – κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, γνωρίζουν τα νησιά μόνο ως τόπο διακοπών και χαλάρωσης, έχοντας σχηματίσει μια εικόνα που διαφέρει κατά πολύ από την πραγματικότητα και τις δυσκολίες που βιώνουν – ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο – οι νησιώτες ως κάτοικοι και επιχειρηματίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Την τελευταία πενταετία που ταυτίστηκε με την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αυξήθηκαν δραματικά οι ανισότητες μεταξύ νησιωτικού και ηπειρωτικού χώρου. Η κατάσταση στο ακτοπλοϊκό επιδεινώθηκε περαιτέρω, υπηρεσίες καταργήθηκαν ή λειτουργούν υποστελεχωμένες (Ο.Α.Ε.Ε, Ι.Κ.Α.) ενώ και η Υγεία έχει υποβαθμιστεί αναγκάζοντας τους κατοίκους των νησιών σε πολυήμερες και δαπανηρές μετακινήσεις, για λήψη ιατρικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται στον τόπο τους.

*Την σημαντική αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης των μονίμων κατοίκων, κυρίως λόγω αύξησης του μεταφορικού κόστους, από την οποία δεν εξαιρείται κανένα νησί των Κυκλάδων, συνεπώς ούτε η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγκριση με την Κρήτη, η οποία αποτελεί ενιαία χωρική ενότητα, διαθέτει σημαντική πρωτογενή παραγωγή και εκ των πραγμάτων δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των Κυκλάδων που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα επαρκούς εσωτερικής επικοινωνίας.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεδομένων των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και tour operators, οποιαδήποτε μεταβολή στον Φ.Π.Α. θα είναι σε βάρος των επιχειρήσεων μας.

Αναμέναμε από τη νέα κυβέρνηση, να μειώσει και όχι να διευρύνει τις ανισότητες, μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, που στην προκείμενη περίπτωση, είναι και ανισότητες μεταξύ των νησιών.

Επισυνάπτουμε στην παρούσα και την προηγούμενη επιστολή μας με το ίδιο θέμα και ζητούμε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σκεφθεί σοβαρά τις επιπτώσεις από μια τέτοια απόφαση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα κρίνετε χρήσιμη τη συνεργασία μας.

 

*Σημειώνεται ότι η επιστολή, την υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος, εστάλη επίσης στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, στους βουλευτές του νομού κ.κ. Συρμαλένιο, Συρίγο, Μανιό και Βρούτση, τον περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, τους δημάρχους των Κυκλάδων, σε επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους, καθώς και στα ΜΜΕ Κυκλάδων.

H προηγούμενη επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*