«Πονοκέφαλος» για τη Μήλο η υδροδότηση και η διάθεση λυμάτων – Ενημέρωση από τον Ν. Συρμαλένιο

milos
admin
30/01/2018 13:36
 
 
 

Σε ενημέρωση γύρω από τα «ορισμένα φλέγοντα ζητήματα» της Μήλου προχώρησε σήμερα ο Νίκος Συρμαλένιος, ως «επιβεβλημένη υποχρέωση» του και στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει ως βουλευτής.

Τα ζητήματα σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών του νησιού, αφού αφορούν στην υδροδότηση και τη διάθεση των λυμάτων, ενώ ο κ. Συρμαλένιος έκανε επίσης γνωστό ότι θα χρηματοδοτηθεί και η οδός πρόσβασης προς το νέο λιμάνι των Πολλωνίων.
Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, οι απαντήσεις που έλαβε για τα δύο πρώτα θέματα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν «άκρως προβληματικές», αφού η πρόταση του δήμου Μήλου για κατασκευή εξωτερικού δικτύου υδροδότησης δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, ενώ και η εγκατάσταση των βιολογικών μονάδων compact «σκοντάφτει» στα ελλιπέστατα τεχνικά δελτία του δήμου Μήλου, που συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλους τους δήμους του Αιγαίου.
Όλα τα παραπάνω θα κοινοποιηθούν και επίσημα προς τον δήμο, με τον κ. Συρμαλένιο να εκφράζει την ελπίδα του η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί άμεσα και να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων για το κοινό καλό του νησιού.

Αναλυτικά, η ενημέρωση του κ. Συρμαλένιου έχει ως εξής:
Μετά από αναμονή εύλογου χρονικού διαστήματος και μετά από όσα ειπώθηκαν στην τελευταία δημόσια συνάντηση στη Μήλο παρουσία του Γενικού Γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών Βαγγέλη Καπετάνιου τον περασμένο Νοέμβριο, θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από ορισμένα φλέγοντα ζητήματα του νησιού μας.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι έχει μεσολαβήσει μια απορριπτική πρόταση του αρμόδιου υπουργείου στην πρόταση της δημοτικής αρχής για κατασκευή έργου υδροδότησης, καθώς επίσης και η κατάθεση πρότασης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για χρηματοδότηση και τοποθέτηση τριών (3) βιολογικών καθαρισμών compact για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της διάθεσης των λυμάτων, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Ως όφειλα, για τα παραπάνω ζητήματα, απευθύνθηκα με επιστολή μου στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφενός μεν για να πληροφορηθώ τι μέλλει γενέσθαι με τα εν λόγω έργα και αφετέρου για να στηρίξω την επιτάχυνση έγκρισης τους, έτσι ώστε τουλάχιστον η ερχόμενη τουριστική περίοδος να βρει το νησί με λύσεις, έστω και προσωρινές.
Δυστυχώς οι απαντήσεις που έλαβα από το υπουργείο είναι άκρως προβληματικές: α) Σε ό,τι αφορά στην υδροδότηση, η πρόταση απορρίφθηκε διότι το αίτημα κατασκευής εξωτερικού δικτύου δεν μπορούσε να γίνει δεκτό ελλείψει ύπαρξης εσωτερικού δικτύου, β) Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση των βιολογικών μονάδων compact, η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου είναι ότι τα τεχνικά δελτία του δήμου Μήλου είναι τόσο ελλιπή που συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλους τους δήμους του Αιγαίου. Παρόλα αυτά και επειδή το κοινωνικό κόστος της μη λύσης είναι πολύ μεγάλο, τα συναρμόδια υπουργεία θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα εμπόδια να υπερπηδηθούν και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, γ) το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της οδού πρόσβασης π/υ περίπου τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ προς το νέο λιμάνι των Πολλωνίων.
Όλα τα παραπάνω πολύ σύντομα θα κοινοποιηθούν και επίσημα στο Δήμο με σχετική επιστολή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί άμεσα και να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων για το κοινό καλό του νησιού.
Η παραπάνω ενημέρωση και οι σχετικές ενέργειες μου προς όλες τις κατευθύνσεις, αποτελούν επιβεβλημένη υποχρέωση μου προς όλους τους συμπολίτες μας, εφόσον από τη θέση μου ως αιρετός στην εθνική αντιπροσωπεία, έχω την ευθύνη συμβολής και προώθησης των έργων που θα επιλύσουν ζωτικά προβλήματα του νησιού.

Νίκος Συρμαλένιος
Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

(Visited 29 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*