«Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει» – Παρουσίαση του Μανιφέστου Κυκλαδίτικης Κουζίνας

admin
20/03/2015 14:34
 
 
 

 

Αρώματα, εικόνες, γεύσεις και πολιτισμό από τα 24 νησιά της καρδιάς του Αιγαίου περιείχε το Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας.

Αυτό το… λίγο διαφορετικό μανιφέστο παρουσιάστηκε από τον Ηλία Μαμαλάκη και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο (συγγραφέα – μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου) σε κοινό που ξεπέρασε τα 200 άτομα στην εκδήλωση του Δικτύου Aegean Cuisine που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE.  

Με συντονίστρια της εκδήλωσης την Μάριον Μιχελιδάκη (δημοσιογράφο – παρουσιάστρια της εκπομπής Σαββατοκύριακο στη ΝΕΡΙΤ), πραγματοποιήθηκε η απονομή των πιστοποιητικών ένταξης και των χειροποίητων σημάτων στα νέα και συνεχιζόμενα μέλη του πρότυπου Δικτύου στις Κυκλάδες, ενώ συζητήθηκε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η – από καρδιάς – ομιλία του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη, ο οποίος έχει στηρίξει το Δίκτυο από την απαρχή του και ο οποίος προσφάτως βραβεύθηκε με αφορμή τα 30 χρόνια του διάσημου εστιατορίου στα ελληνικά τουριστικά βραβεία στο Μέγαρο Μουσικής.

 

«Να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία»

Μιλώντας για το σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μέσα από το έργο του Δικτύου Aegean Cuisine και την διαρκή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος τόνισε ότι, εισερχόμενοι τώρα σε μια νέα φάση ανάπτυξης, πρέπει «να καλλιεργήσουμε μια ενιαία αντίληψη και τρόπο λειτουργίας για να αξιοποιήσουμε την μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται να προβάλλουμε συλλογικά τα προτερήματα των νησιών μας».  

Από την πλευρά της, η δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas Βάσια Καζάζη, μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία των επιθεωρήσεων και λεπτομέρειες από την πρόσφατη διαδικασία πιστοποίησης των μελών.     

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το νέο τηλεοπτικό σποτ 27 δευτερολέπτων του Δικτύου Aegean Cuisine το οποίο είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά στον ανανεωμένο ιστότοπο του Δικτύου www.aegeancuisine.gr

 

Ξεχωριστές προσωπικότητες από τη γαστρονομία και τις Κυκλάδες

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος ξεχωριστών προσωπικοτήτων του χώρου της γαστρονομίας και των Κυκλάδων, ενώ το παρών έδωσαν πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες chefs, αρχιμάγειρες, δημοσιογράφοι γαστρονομίας, κριτικοί γεύσης, ταξιδιωτικοί δημοσιογράφοι, διατροφολόγοι, οινολόγοι και πολλές εμβληματικές φυσιογνωμίες που στηρίζουν χρόνια τώρα την πρωτοβουλία Aegean Cuisine.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσοπανάκης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Γιώργος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), ενώ παρευρέθηκε η Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Πρόεδρος των Γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου.

 

«Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει» στις Κυκλάδες

«Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει». Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, από νησί σε νησί, στον ενιαίο γαστρονομικό προορισμό των Κυκλάδων, με τις κεραίες τεντωμένες, ανοικτές στο καινούργιο, με σεβασμό στην παράδοση, στη συλλογική μνήμη, στην ποιότητα, την εποχικότητα και την διατροφική ηθική. Ας αναζητήσουμε σύγχρονες και ισορροπημένες συνθέσεις στη νόστιμη ραχοκοκαλιά της κυκλαδίτικης κουζίνας, για να χαιρόμαστε τα καλά της μαζί με τους ξένους και τους Έλληνες επισκέπτες των νησιών μας…».

Με αυτές τις φράσεις κλείνει το Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας, το πλήρες κείμενο του οποίου υπάρχει εδώ

 

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*