Αδειοδοτήθηκε ο ΧΥΤΑ Κέας

korissia
admin
01/12/2017 12:12
 
 
 

Ολοκληρώθηκε η χορήγηση άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κέας στη θέση «Πάουρας» του νησιού από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Η επιφάνεια του χώρου των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 40 στρέμματα περίπου και ο σχεδιασμός του αφορά αποδοχή μη επικίνδυνων στερεών απόβλητων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο. Ο ΧΥΤΑ της Κέας θα μπορεί να αποδέχεται προσωρινά εκτός του κυττάρου και αγροτικά απόβλητα. Ο όγκος του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την άδεια, είναι 75.000 mᶾ, συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης. Η μέση ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 3.139 tn/y στερεών αποβλήτων. Η χρονική διάρκεια επαρκούς λειτουργίας του προβλέπεται για 20 τουλάχιστον έτη. Οι λοιπές εγκαταστάσεις υποδομής αναφέρονται στους όρους οργάνωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Ο δήμος Κέας, ως φορέας διαχείρισης και λειτουργίας, θα τηρεί τα έγγραφα ελέγχου και παρακολούθησης σε έγγραφη και ηλεκτρονική μορφή. Η ισχύς της άδειας, πέραν της πρόβλεψης λειτουργίας του ΧΥΤΑ επί εικοσαετία, θα ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία της έκδοσής της, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και την σχετική ΚΥΑ 50910/2003.
Προηγήθηκε αυτοψία και οργανώθηκε ο φάκελος της αδειοδότησης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κυκλάδων, σε συνεργασία με τον δήμο Κέας.

«Ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ΧΥΤΑ στους νησιωτικούς δήμους»
«Ζωτικής σημασίας ζήτημα», το οποίο η Περιφέρεια υποστηρίζει μέσω των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και – κατ’ επέκταση – την ύπαρξη ΧΥΤΑ στους νησιωτικούς Δήμους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης.
Ο κ. Φλεβάρης ευχαρίστησε τον έπαρχο Κέας – Κύθνου και εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος για την άριστη συνεργασία που είχαν, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο η αδειοδότηση και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ΧΥΤΑ, όσο και άλλα έργα (όπως π.χ. εγκαταστάσεις αφαλάτωσης) συμπεριλαμβάνονται στους τακτικούς στόχους της περιφερειακής αρχής και αποτελούν προτεραιότητα για το Νότιο Αιγαίο.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*