Απεργούν οι διπλωματούχοι μηχανικοί που υπηρετούν στις υπηρεσίες των Κυκλάδων

sxedia xarakas mixanikos
admin
30/11/2017 10:11
 
 
 

Σε απεργία – αποχή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις κι από το σύνολο των τεχνικών επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν, προχωρούν από τις 4 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι διπλωματούχοι μηχανικοί που υπηρετούν στις υπηρεσίες των Κυκλάδων, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν αποφασίσει να απέχουν κι από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην υλοποίηση της απόφασης που πήρε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για «παροχή διοικητικής υποστήριξης από τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου», η οποία – όπως υποστηρίζουν – ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όσον αφορά «στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των διπλωματούχων μηχανικών που υπηρετούν στις υπηρεσίες και τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στις Κυκλάδες».
Στο πλευρό τους, στέκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων
Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ), η οποία έστειλε εξώδικη γνωστοποίηση προς τους
υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κοινοποιούμενη επίσης, στα υπουργεία Οικονομικών (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ), Υποδομών-Μεταφορών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού-Αθλητισμού, όπως επίσης και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Σύμφωνα με την εξώδικη γνωστοποίηση η υποστελεχωμένη Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Σύρου-Ερμούπολης αδυνατεί να συνδράμει και τον δήμο Μυκόνου (σ.σ. ήδη παρέχει υποστήριξη στους δήμους Κέας και Κύθνου), καθώς οι υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι με σημαντικό όγκο εργασιών, ενώ γίνεται επίσης λόγος για περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων/δημοτικών υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την παράδοση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.
«Για πολλοστή φορά, αγνοούνται παντελώς οι εργαζόμενοι, την στιγμή που αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας όσο αφορά στην Διοίκηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά και υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (ως το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων διπλωματούχων μηχανικών στις Κυκλάδες) από την ίδρυσή του κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου της αποψίλωσης των νησιώτικων υπηρεσιών, λόγω του κόστους ζωής στα νησιά, των δύσκολων και ακριβών μετακινήσεων, των ελλείψεων υποδομών και τώρα – στα χρόνια των μνημονίων – της κατάργησης κάθε κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων.
Έτσι, η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ απαιτεί, μεταξύ άλλων:
*Να ανακληθεί η με αρ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 ) απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου». Να καταργηθεί το άρθρο 25 του Ν. 4483/2017 ή να τροποποιηθεί ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τυχόν υποστελέχωση των υπηρεσιών του μητροπολιτικού δήμου.
*Να εξετασθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι που απαιτεί ο νόμος να συντρέχουν και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την άμεση στελέχωση του Δήμου Μυκόνου.
*Να νομοθετηθεί πρόβλεψη διαδικασιών κατ’ εξαίρεση προσλήψεων για τις νησιώτικες υπηρεσίες.
*Να θεσπιστούν κίνητρα (θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα) προσέλκυσης και παραμονής στελεχών στις υπηρεσίες των νησιών.
*Να αντιμετωπιστούν νομοθετικά οι δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών μικρών νησιών με ρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στις νησιώτικες συνθήκες.
*Να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ανεπαρκούς ύψους και της καθυστερημένης της καταβολής αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις με προσαρμογή στις νησιώτικες συνθήκες (αποζημίωση της ημέρας επιστροφής, κατάργηση περιορισμών απόστασης για διανυκτέρευση, ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών/ αεροπορικών μετακινήσεων, προσαρμογή των ποσών που προβλέπονται στην οικονομική πραγματικότητα των νησιών).

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της εξώδικης γνωστοποίησης

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*