Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Νέο Καταστατικό και τιμητική αναφορά στον εκλιπόντα πρόεδρο Εμμ. Μαρμαρά

katastatiko kykladikon meleton 1
admin
22/11/2017 2:55
  •  
  •  
  •  

Μια ενδιαφέρουσα καμπή στην ιστορία της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών σημειώθηκε με την ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των μελών της του νέου Καταστατικού της (που τροποποίησε το Καταστατικό του 1972) και που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα στα γραφεία της Εταιρείας (στην οδό Φερών 7 πλησίον της πλατείας Βικτωρίας, στην Αθήνα).

Πρόκειται για ένα νέο Καταστατικό, που προσάρμοσε στις ανάγκες της εποχής μας το παλαιότερο, δημιούργημα μιας σπουδαίας ομάδας Κυκλαδιτών με επικεφαλής τον εμπνευστή και κινητήρια δύναμη της Εταιρείας, τον αείμνηστο καθηγητή Πανεπιστημίου Στυλιανό Κορρέ και τη συμμετοχή πολλών επιφανών Κυκλαδιτών, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη συνεργασία και σύσφιξη των δεσμών των Κυκλαδιτών. (Το πρώτο -και ιστορικό πλέον- Καταστατικό της Εταιρείας δημιουργήθηκε το 1958 και συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε το 1965 και το 1972). Τώρα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια της τροποποίησης του Καταστατικού με σπουδαία σύμπτωση στην προεδρεία του (υιού του ιδρυτού της Στυλιανού Κορρέ) κ. Δημητρίου (Ντέμη) Κορρέ, μια προσπάθεια τροποποίησης που άρχισε υπό την προεδρεία του προσφάτως απολεσθέντος προέδρου Εμμανουήλ Μαρμαρά.

Ας σημειωθεί ότι στην αρχή της Γενικής Συνέλευσης αυτής των μελών της Εταιρείας και με πρόταση του προέδρου κ. Δημητρίου Κορρέ, έγινε τιμητική αναφορά στον εκλιπόντα πρόεδρο Εμμανουήλ Μαρμαρά, αναγνώστηκε εκτενές βιογραφικό με περιεχόμενο τη σημαντική επιστημονική και συγγραφική δημιουργία και την όλη του προσωπικότητα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Το ψηφισθέν νέο Καταστατικό της Εταιρείας είναι προϊόν μιας πολύμηνης και εντατικής προσπάθειας, κυρίως μιας τριμελούς Επιτροπής διακεκριμένων νομικών των κ. Κωστή Σιδερή (ανωτάτου δικαστικού), κ. Νικολάου Κουτρουμπή (πρών Αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) και Στυλιανού Δημ. Κορρέ αλλά και της συμβολής με προτάσεις και παρατηρήσεις και άλλων μελών της Εταιρείας (Β. Φραγκουλόπουλου, Στεφάνου Προβελέγγιου, Γιώργου Γαβαλά, Γιάννη Λογαρά και άλλων). Στην προαναφερθείσα Γενική Καταστατική Συνέλευση προήδρευσε και διηύθυνε τις εργασίες της ο κ. Στυλιανός Μουζάκης και γραμματέας ήταν ο γεν. γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γαβαλάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επί των ημερών του οποίου έγινε η τροποποίηση του Καταστατικού, αποτελούν οι: Δημήτριος Στ. Κορρές, Νικόλαος Αλιπράντης, Γεώργιος Γαβαλάς, Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, Γεώργιος Δαρδανός, Στέφανος Ψαρράς, Λυδία Παλαιοκρασσά, Κούλα Χρυσού-Καρατζά, Στέφανος Προβελέγγιος, Στέφανος Λέπουρας, Ιάκωβος Ρήγος, Νικόλαος Κουτρουμπής, Αικατερίνη Μαρινάκη, Ιωάννης Λογαράς, Γρυπάρη Μαρία.

Τέλος σημειώνουμε τη σύνθεση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (έτους 1958), τα ονόματα του οποίου περιελήφθησαν τιμητικά και στο νέο Καταστατικό και αποτελούσαν οι : Στυλιανός Κορρές Καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας, Νικόλαος Αλαβάνος Δικηγόρος, Ευάγγελος Ανερούσης Δικηγόρος, Χαράλαμπος Διαπούλης Καθηγητής Βοτανικής στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Γεώργιος Δροσόπουλος Οικονομολόγος, Αντώνιος Κανακάρης Δικαστικός-Ειρηνοδίκης, Αθανάσιος Πρωτονοτάριος Δικηγόρος, Ιωάννης Ράμφος Πρωτοπρεσβύτερος, Στυλιανός Ρέστης Επιχειρηματίας, Ιωάννης Ρήγος Επιχειρηματίας, Θεοδόσιος Σπεράντσας Μέγας Λογοθέτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κωνσταντίνος Χαρτοφυλακίδης Ανώτατος Υπάλληλος της ΤτΕ.

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών εξακολουθεί και σήμερα να είναι ένας σπουδαίος επιστημονικός και κοινωνικός φορέας, που δικαιώνοντας τα οράματα των ιδρυτών της και των μελών και διοικητικών συμβουλίων της στην όλη χρονική πορεία της, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην προβολή επιστημονικών και λοιπών κυκλαδικών θεμάτων, στη συσπείρωση των Κυκλαδιτών και στην κοινή τους προσπάθεια για την πολιτιστική και οικονομική πρόοδο των νησιών των Κυκλάδων.

Γιάννης Λογαράς

(Visited 75 times, 1 visits today)