Νέο σχολικό συγκρότημα Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου απέκτησε η Αιγιάλη Αμοργού

dimotiko sxoleio aigialis
admin
25/09/2017 13:13
 
 
 

Από τον μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνιο πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του νέου σχολικού συγκροτήματος Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης Αμοργού, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, των τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου.

Στην τελετή παρέστησαν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος (ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο του νησιού Νίκο Φωστιέρη έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων), ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας & Επικοινωνιών Γιάννης Μαργαρίτης και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων Χρηστιάννα Πάπιτση.

dimotiko sxoleio aigialis egkainia
Το νέο σχολικό συγκρότημα έκτασης 1.471 τ.μ., έχει ανεγερθεί σε έκταση που παραχώρησε η Μονή της Χοζοβιωτίσσης. Περιλαμβάνει δημοτικό σχολείο δυναμικότητας 96 μαθητών με 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες πληροφορικής, φυσικοχημείας, ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκης και βοηθητικούς χώρους, καθώς και νηπιαγωγείο δυναμικότητας 30 νηπίων, με 2 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο ξεκούρασης των νηπίων και σύγχρονους βοηθητικούς χώρους, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

dimotiko sxoleio aigialis xatzimarkos 3

dimotiko sxoleio aigialis xatzimarkos 4
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε ένα νησί με μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Είναι μεγάλη η χαρά να παραδίδεις ένα νέο σύγχρονο σχολείο στα παιδιά ενός μικρού νησιού όπως στην Αμοργό. Σήμερα εισπράξαμε από τα πρόσωπα των παιδιών της Αμοργού, υπέροχα συναισθήματα» δήλωσε μετά την τέλεση των εγκαινίων ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντική συνδρομή της Μονής Χοζοβιωτίσσης στη δημιουργία του σχολικού συγκροτήματος. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 1828 η Μονή Χοζοβιωτίσσης ίδρυσε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε αυτό το σχολείο χάρη στην παραχώρηση πάλι της Μονής» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στην προσπάθεια να καλυφθούν όποιες ελλείψεις υπάρχουν στο νησί.

dimotiko sxoleio aigialis xatzimarkos 1

dimotiko sxoleio aigialis xatzimarkos 2

dimotiko sxoleio aigialis xatzimarkos 5

1ος Διεθνής Αγώνας Ελεύθερης Κατάδυσης “Authentic Big Blue 2017” στην Αμοργό
Ο κ. Χατζημάρκος παρέστη, επίσης, στην τελετή λήξης του πρώτου διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης “Authentic Big Blue 2017”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Αμοργού.
Ο αγώνας (που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός) πραγματοποιήθηκε 29 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν, το «Απέραντο Γαλάζιο» (“Le Grand Bleu”), που γυρίστηκε στα νερά της Αμοργού, με τους Ζαν Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενό να διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο τις ελληνικές θάλασσες και το νησί των Κυκλάδων.

xatzimarkos authentic big blue 2

xatzimarkos authentic big blue 1
The “Authentic Big Blue 2017” πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών, μεταξύ αυτών και παγκόσμιοι πρωταθλητές, που βούτηξαν στα νερά, όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων και ο κινηματογραφικός Ζακ Μαγιόλ, ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Το ραντεβού για τους αγώνες που φέρνουν και πάλι το απέραντο ελληνικό γαλάζιο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2018, στην επέτειο 30 χρόνων από την προβολή της ταινίας, Le Grand Bleu
Παράλληλα με τους αγώνες διοργανώθηκε και η εβδομάδα γαστρονομίας “Amorgos Gastronomy Week”, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των μοναδικών ντόπιων, παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.

xatzimarkos amorgos 3

xatzimarkos amorgos 1

xatzimarkos amorgos 2

(Visited 176 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*