Χωρίς στέγη οι περιπλανώμενοι της εκπαίδευσης στη Σαντορίνη

taksidiwtis
admin
13/09/2017 14:20
 
 
 

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι περίπου 125 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στη Σαντορίνη περιπλανώνται στους δρόμους του νησιού, αναζητώντας στέγη.
Από τη στιγμή που έμαθαν για την τοποθέτησή τους, ήδη μέσα από το καράβι που τους μετέφερε στο νησί, ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα για αναζήτηση καταλύματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένει στο 100{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Τα ελάχιστα καταλύματα που είναι κενά νοικιάζονται σε ποσά αστρονομικά για την τσέπη ενός δημοσίου υπαλλήλου.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Μύκονο, ωστόσο εκεί οι εκπαιδευτικοί που εστάλησαν ήταν αρκετά λιγότεροι. Το πρόβλημα παραμένει εντονότατο στη Σαντορίνη.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καταγγέλλουν ότι σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για κατοικία χωρίς να έχουν καμία επιδότηση από το κράτος.
«Με την ισχύ του νόμου για τη μετατροπή των κατοικιών σε καταλύματα airbnb είναι πλέον δυσεύρετη η κατοικία στη Σαντορίνη και αν βρεθεί κάτι έχει πολύ υψηλό τίμημα. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν βρίσκεται η τουριστική κατοικία γιατί μετατράπηκαν όλες σε καταλύματα» τονίζει στο naxostimes.gr ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος.

«Για 16 τετραγωνικά μέτρα η τιμή μπορεί να είναι 350 ευρώ το μήνα και για ένα δίχωρο να ξεκινά από 500 έως και 800 ευρώ» λέει η αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Θήρας, Ανθή Πατραμάνη, η οποία κατηγορεί τον δήμο ότι αποποιείται των ευθυνών του.

«Η ζημιά στο νησί τις τελευταίες δύο ημέρες είναι τεράστια. Ο δήμος θα μπορούσε να έχει μισθώσει 50 δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους 125 ανθρώπους μέχρι να περάσει ο πρώτος πανικός. Εμείς είχαμε κρούσει τον κώδωνα εδώ και καιρό» προσθέτει η κ. Πατραμάνη.

«Ο δήμος έχει γίνει σάκος του μποξ. Αυτά που είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας μεταφέρονται στους δήμους. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών που ήρθαν να υπηρετήσουν στο νησί μας. Προσπαθούμε κι εμείς από δω να δώσουμε μια λύση έστω και προσωρινή στο πρόβλημα. Ο κάθε ξενοδόχος ας φιλοξενήσει έναν εκπαιδευτικό για λίγες μέρες να δούμε τι θα γίνει. Ένα ζευγάρι για παράδειγμα με ένα μωρό ενός έτους θα φιλοξενηθεί σε δύο ξενοδοχεία μέχρι την Παρασκευή» αναφέρει ο δήμαρχος.

Όπως τονίζει ο κ. Ζώρζος «υπάρχουν δημόσια κτήματα που η ΕΤΑΔ τα μισθώνει ή τα βγάζει στο σφυρί για πούλημα. Θα μπορούσαν εκεί να γίνουν κατοικίες και να δίνουν ένα ενοίκιο για συντήρηση του ακινήτου. Επίσης, αντί να υπάρχει υπερφορολόγηση θα μπορούσε όποιος κάνει τη κατοικία του κατάλυμα και τη μισθώνει σε δημόσιο υπάλληλο να έχει μικρότερη φορολόγηση».

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις γεγονός που έχει ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν κάτοικοι που δέχονται να ανοίξουν τα σπίτια τους στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους φιλοξενήσουν προσωρινά.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*