Επίκαιρη ερώτηση Συρμαλένιου για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο

mykonos mikri venetia
admin
24/05/2017 9:03
  •  
  •  
  •  

Στην συνεχόμενη αύξηση των φαινομένων πολεοδομικής αυθαιρεσίας στο νησί της Μυκόνου, ως απόρροια της υποστελέχωσης της Πολεοδομίας του νησιού, επικεντρώθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Συρμαλένιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταπάτηση των παραλιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της παραλίας του Πανόρμου, η οποία προστατεύεται και ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά και ως υδροβιότοπος.
Έτσι, στο πλαίσιο της ερώτησης, ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Πολεοδομία της Μυκόνου, καθώς και τι πρόκειται να γίνει ώστε να προστατευτούν οι παραλίες εξαίρετου φυσικού κάλλους όπως ο Πάνορμος.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις παραλιών στη Μύκονο

Τα τελευταία χρόνια από καταγγελίες δημοτικών κινήσεων, συλλογικοτήτων και απλών πολιτών προκύπτει ότι στο νησί της Μυκόνου πυκνώνουν καθημερινά φαινόμενα πολεοδομικής αυθαιρεσίας, παράνομων κατασκευών, καταπατήσεις παραλιών και αιγιαλών κλπ.
Ενδεικτικές είναι οι κατασχέσεις μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από τους παράνομους κατασκευαστές, όσα οι ελάχιστες ελεγκτικές αρχές καταφέρνουν να εντοπίσουν, ενώ σε ό,τι αφορά την καταπάτηση των παραλιών, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανόρμου, στην οποία λειτούργησε χωρίς άδειες από το καλοκαίρι του 2016 εστιατόριο, παρά το σφράγισμα που υπέστη από το αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραλία προστατεύεται πολλαπλώς, τόσο από το ΠΔ 243/2005, όσο και ως αρχαιολογικός χώρος από την ΥΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/21736/1223 – ΦΕΚ 606/1995, αλλά και ως υδροβιότοπος ενταγμένος στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων.
Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούνται λόγω υποστελέχωσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως της τοπικής πολεοδομίας στην οποία υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος μηχανικός (προϊστάμενος) με δικαίωμα υπογραφής και τρείς συμβασιούχοι χωρίς δικαίωμα. Να σημειωθεί επίσης ότι ο προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας βρίσκεται σε εκκρεμοδικία λόγω σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
*Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Πολεοδομία του νησιού, αφού η Μύκονος αποτελεί ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη του κόσμου όπου οι ανάγκες ανοικοδόμησης είναι τεράστιες;
*Τι πρόκειται να γίνει για να προστατευτούν οι παραλίες εξαίρετου φυσικού κάλλους όπως ο Πάνορμος για να μη γίνονται βορά σε ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος και η ποιότητα των παρανομιών;

(Visited 10 times, 1 visits today)