Σαντορίνη: Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου για παιδιά (φώτος)

ampelourgia paidia 5
admin
07/03/2017 19:38
 
 
 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου για τα παιδιά του Δημοτικού στη Σαντορίνη.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού πραγματοποίησαν μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – και συγκεκριμένα για τα παιδιά της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού, με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου.

ampelourgia paidia 1

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συντονισμένα στο νησί και συντονίστρια του όλου εγχειρήματος ήταν η κ. Ιωάννα Βαμβακούρη, οινολόγος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού.

ampelourgia paidia 6

Το κάθε σεμινάριο, διάρκειας 3 ωρών, περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 500 περίπου μαθητές – υπό την καθοδήγηση των οινολόγων και γεωπόνων – ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

ampelourgia paidia 2

Η κάθε επίσκεψη περιελάμβανε:
α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά έμαθαν πως σχηματίζεται η κουλούρα και πως κλαδεύεται το αμπέλι. Επιπλέον, τα παιδιά φύτεψαν και το αμπέλι του σχολείου τους, για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνονται τους επόμενους μήνες μέσω φωτογραφιών.

ampelourgia paidia 4
β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίασε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά έμαθαν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).
γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

ampelourgia paidia 3

Σε συνέχεια του σεμιναρίου τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή (είτε με τη γραφή, είτε με φωτογραφικό υλικό, είτε με ζωγραφική ή και κάθε είδους εικαστικής έκφρασης) ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους άλλους μαθητές σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί από το Δήμο Θήρας.

Η όλη πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από όλα τα οινοποιεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά όσο και από τα σχολεία – δασκάλους και μαθητές. Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον.

Ο δήμος Θήρας σε ανακοίνωση του ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση της παραπάνω πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα: “Στους εθελοντές οινολόγους και γεωπόνους, που χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό: Κωνσταντίνα Αργυρού, Ματθαίο Αργυρό, Ιωάννα Βαμβακούρη, Πέτρο Βαμβακούση, Νίκο Βαρβαρήγο, Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Ηλία Ρουσσάκη, Γιώργο Σκοπελίτη και Κώστα Στάμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα οινοποιεία του νησιού που συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και διέθεσαν τους χώρους τους για τα σεμινάρια αυτά: Κτήμα Αργυρού, Οινοποιείο Vassaltis, Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιείο Γαβαλά, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Οινοποιείο Μπουτάρη, Santo Wines, Κτήμα Σιγάλα & Οινοποιείο Χατζηδάκη. Ευχαριστούμε τις εικαστικούς κ. Όλγα Αρχόντου και κ. Χριστίνα Κωστοπούλου που φιλοτέχνησαν τις δούγιες βαρελιών (πινακίδες) για τα αμπέλια καθώς και την ομάδα του κ. Λευτέρη Τζούρου στον ΔΑΠΠΟΣ για την προμήθεια των υλικών του σεμιναρίου και την ηθική τους υποστήριξη. Ευχαριστούμε επίσης τους κ. Χρυσόστομο Δεναξά και κ. Νίκο Παγώνη (NST Travel) για τις μετακινήσεις μαθητών. Τέλος, δεν θα παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές και δασκάλους όλων των δημοτικών του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς και τον Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κλουβάτο ο οποίος υποστήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία αυτή”.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*