Έργα υποδομής της Σύρου στην ατζέντα της συνάντησης Παπαδημητρίου-Μαραγκού

papadimitrioy maragkos syrigos syrmalenios
admin
01/02/2017 10:45
  •  
  •  
  •  

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα και υποδομές για το νησί της Σύρου, των οποίων η υλοποίηση προγραμματίζεται άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, περιλάμβανε η ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε χθες ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μαραγκού, ήταν επίσης παρόντες οι κυβερνητικοί βουλευτές Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, καθώς και στελέχη του υπουργείου.
Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν τα εξής:
*Η άμεση δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου (επέκταση διαδρόμου και υποβιβασμός λόφου στη νότια πλευρά), προϋπολογισμού 2,2 εκ. €. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει απόλυτη ωριμότητα, δεδομένου ότι διαθέτει εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, μελέτη σκοπιμότητας και κτηματολογικούς πίνακες για τις προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις, ενώ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.
*Η υποβολή προς έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΕΣΑΛ) του Master Plan του λιμένα Ερμούπολης, στο οποίο προσδιορίζονται με ακρίβεια οι τουριστικές και λοιπές χρήσεις και οι αναγκαίες υποδομές (εμπορικοί και επιβατηγοί λιμένες, μαρίνα, κρουαζιέρα κλπ.), η οποία εκτιμάται να εξασφαλιστεί εντός του 2017.
*Οι προγραμματισμένες ενέργειες, εκ μέρους του Δήμου και του ΥΠΕΘΑ, για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη και του Πεδίου Βολής Βάρης.
*Η χρηματοδότηση της πράξης «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στέρεων Αποβλήτων (ΜΕΑ) και νέου κυττάρου ΧΥΤΥ στη θέση “Κοράκι” (Β’ φάση)», προϋπολογισμού 6,5 εκ. €, η οποία περιλαμβάνεται στο Τοπικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ΑΣΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το νέο ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και προτάθηκε στην πρόσκληση με κωδικό 14.6i.26-27.1. Η σχεδιαζόμενη Μονάδα, καθώς και το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ, πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της ήδη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης έκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Το γεγονός αυτό θα επισπεύσει την υλοποίηση του έργου, καθότι απαιτείται τροποποίηση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών ορών και όχι αναζήτηση χώρου και περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρχή.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δήμου, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού, η προσέλκυση επενδύσεων και η διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ιδιαίτερα για το έργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου, αναμένονται θετικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη διεξοδική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, την απόλυτη ωριμότητα του, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο κ. Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς.

(Visited 14 times, 1 visits today)