Ελπίζουν σε ένα θαύμα στην Αμοργό

panagia xozobiotissa
admin
20/12/2016 12:21
 
 
 

Τις ελπίδες τους στο Θεό έχουν εναποθέσει οι κάτοικοι της Αμοργού, ελπίζοντας πως με τις δύο σημερινές λιτανείες θα καταφέρουν να Τον συγκινήσουν και να στείλει την πολυπόθητη βροχή που τόσο την έχει ανάγκη το νησί.
«Δυο χρόνια έχουμε συνεχή ανομβρία. Έχουν ξεραθεί τα πάντα, γεωργία και κτηνοτροφία έχουν πολλά προβλήματα, επηρεάζεται και ο τουρισμός. Tο νερό στις πηγές και στις γεωτρήσεις έχει γίνει υφάλμυρο, έχει εξαντληθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Πιστεύω να εισακουστούν οι προσευχές και να μας ακούσει ο Θεός, αν και στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν πιο βαθιά πίστη από ό,τι σήμερα» δήλωσε ο δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης, μιλώντας στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5.
Όπως επισήμανε, η επάρκεια νερού είναι «πονοκέφαλος» και για την Αμοργό, καθώς η αφαλάτωση που εξυπηρετεί την Αιγιάλη και καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, είναι εκτός λειτουργίας, ενώ την ίδια στιγμή οι γεωτρήσεις σε Αιγιάλη, Κατάπολα και Χώρα είναι υφάλμυρες και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης τους. Ο κ. Φωστιέρης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ευθύνη για τα προβλήματα των αφαλατώσεων φέρουν οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τα έργα με μεγάλες (εξωφρενικές σε κάποιες περιπτώσεις), εκπτώσεις και στη συνέχεια δεν τα εκτελούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή σχεδιάζει την εγκατάσταση μιας αφαλάτωσης στα Κατάπολα και μιας ακόμη στην Κάτω Μεριά για ενίσχυση της γεωργίας.
Ο δήμαρχος Αμοργού αναφέρθηκε, ακόμη, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η οποία – όπως είπε χαρακτηριστικά – έγινε «με απερισκεψία και μας ήρθε κατακέφαλα», επηρεάζοντας αρνητικά τόσο το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων, όσο και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Φωστιέρη, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι γιατί «πρέπει να δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και το μόνο που τους μένει είναι ο κόπος, αφού ούτε το μεροκάματο τους δεν βγάζουν», γεγονός που ίσως οδηγήσει σε μια νέα εσωτερική μετανάστευση, με αποτέλεσμα την ερήμωση του τόπου του.
Όσον αφορά στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, καθώς η Αμοργός εξαιρέθηκε από την αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ παρόλο που έχει δεχθεί πρόσφυγες. «Όλα γίνονται στο πόδι και με κομματικά κριτήρια, είναι απαράδεκτα και θα τα βρούμε μπροστά μας […] Τα εθνικά προβλήματα είναι στην πόρτα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παρόλο που το νησί του δεν έχει αδικηθεί, εντούτοις δεν έχει ευνοηθεί κιόλας.
Τέλος, χαρακτήρισε ουσιαστική την επιχορήγηση που λαμβάνουν από το κράτος και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όσοι γιατροί υπηρετούν στα νησιά, αφού είναι ένας τρόπος να στελεχωθούν οι υγειονομικές τους μονάδες με το τόσο απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Στην Αμοργό, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερις αγροτικοί γιατροί, ένας γενικός ιατρός και πάρα πολλές νοσηλεύτριες, ενώ αναμένονται οι ειδικότητες του παιδιάτρου και του οδοντιάτρου.
(φωτό: ethnos.gr)

(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*